Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Schéma šroubovitého vrtáku
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_INOVACE_AUT1_20 Tlakové mazání čtyřdobých motorů.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Technologie – Zhotovování děr (vrtání, vrtání přesných děr)
HŘÍDELE, LOŽISKA, SPOJKY. Podle funkce a použití jsou hřídele: - nosné, které jsou uloženy nepohyblivě v rámu stroje (nepřenáší kroutící moment). - hybné,
Strojní součásti. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení – hřídele, uložení a spojky.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Podsoustružování, ševingování. Podsoustružování provádí se u tvarových fréz, závitníků větších průměrů a delších nástrojů vyžaduje se stálá geometrie.
Technologie – Měřidla používaná ve strojírenství pro měření délek a úhlů.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
VY_32_INOVACE_10_4_11.
VY_32_INOVACE_10_4_10.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství.
Stavebnicové stroje VY_32_INOVACE_39_793
Vrtání, vyhrubování, vystružování děr na soustruhu
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Frézování ozubených kol, drážek ve šroubovici - test
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základy soustružení.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teorie soustružení - základní pojmy
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Motory – mazání a chlazení Ročník:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Strojní obrábění dřeva a dřevních materiálů
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
VY_32_INOVACE_10_4_07.
VY_32_INOVACE_10_4_14.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Ruční obrábění plastu II
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
VY_52_INOVACE_I–04–21 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Autoři Jan Žáček a Petr Zbožínek
Registrační číslo projektu
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Diagnostika brzd.
Opotřebení pístu a válce
Geometrie řízení a uložení kol.
Diagnostika brzd.
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného mezi obrobek a lapovací nástroj. Lapovací nástroj má negativní tvar lapované plochy. Materiál : Cu, litina, ocel, plasty

Ruční lapování

Lapovací pasta Brusivo = karborundum, oxid železitý Fe2O3 (vídeňská červeň), oxid chromu, vídeňské vápno, karbid bóru, diamantový prášek (pro slinuté karbidy). Kapalina = směs petrojele s olejem. Největší produktivita se dosáhne chemicko – mechanickým lapováním lapovacími pastami, které obsahují kyseliny rozrušující mikroskopickou vrstvu vrstvu obráběné plochy, která se zrny brusiva snadněji obrousí.

Lapovací kotouče a lapovací deska Jakost lapované plochy : IT 1 ÷ IT 3 Drsnost Ra = 0,02 ÷ 0,05𝜇m Předchozí opracování je jemné broušení Přídavek na lapování 0,03 ÷ 0,005 mm Použití : dokončování kluzných a valivých ložisek, měřidla, závity, ozubení, písty, válce vstřikovacích čerpadel, řezné části nástrojů, břitové destičky.

Lapování ozubených kol

Obrobky po broušení a po lapování

Lapovací kotouče Používají se pro lapování rovinných ploch. Pro hrubovací operace mají na činné ploše vytvořeny rýhy. Pro dokončovací operace je činná plocha hladká.

Lapovací trny Používají se pro lapování vnitřních rotačních ploch. Na činné části nástroje jsou vytvořeny drážky (nejčastěji ve tvaru šroubovice), které tvoří zásobník pro lapovací prostředek. Trny jsou z měkčího materiálu, než obrobek.(litina, ocel, bronz atd.) Jako vázací prostředek suspenze se používá parafín, vazelína, olej, petrolej, lůj, líh, voda, benzin.

Lapovací stroje Používají se hlavně lapovací stroje se svislou osou lapovacích kotoučů, Horní kotouč je výkyvný a buď se otáčí jen spodní kotouč nebo oba kotouče, jedním směrem, ale rozdílnou rychlostí. Součásti jsou upevněny v kruhovém unášeči, umístěném mezi oběma kotouči. Unášeč koná navíc kmitavý pohyb .

Závislost úběru materiálu na velikosti zrn a tlaku na lapované díly

Lapované díly

Lapování dílů zubového čerpadla

Honování Je v podstatě broušení honovacími kameny upnutými v honovací hlavě a přitlačovanými na obráběnou plochu tlakem p = 0,35 ÷ 1,4 MPa. Honovací hlava – u honování vnitřních průměrů koná otáčivý a přímočarý pohyb ve směru své osy. Obvodová rychlost je závislá na druhu obráběného materiálu. Posuvová rychlost je asi 2 × menší.

Honování Předchozí opracování – broušení s přídavkem na honování 0,02 ÷ 0,08 mm Honovací kameny – bývá jich 3 ÷ 12 podle velikosti díry, velikost zrna 280 ÷ 500 (zrnitost) Brusivo - Karborundum – pro litinu Umělý korund – pro ocel Diamant – pro slinuté karbidy Chlazení - k chlazení a odplavování brusiva se používá emulze petroleje s parafinem nebo sířený olej.

Závislost opotřebení honovacích kamenů a hloubky drsnosti na době honování

Změna drsnosti a kruhovitosti superfinišováním

Druhy honování Vnější Vnitřní Obrobek koná rotační i axiální pohyb. Honovací hlava jen přísuv do záběru. Používá se k honování vnějších válcových ploch. Vnitřní Honovací hlava má válcový tvar, brusné kameny se v honovací hlavě přestavují mechanicky nebo hydraulicky. Na požadovaný průměr se nastavují pomocí rozpínacích kuželů. Používá se na válce spalovacích motorů a hydraulických zařízení

Honování rotačních ploch

Použití honování

Honování vnitřních ploch Jakost obrobené plochy Předběžné (hrubování) IT 6 ÷ IT 7 Ra = 0,4 ÷ 0,8 Jemné (na čisto) IT 5 Ra = 0,1 ÷ 0,2 Honovací hlava – u honování vnitřních průměrů koná otáčivý a přímočarý pohyb ve směru své osy. Obvodová rychlost je závislá na druhu obráběného materiálu. Posuvová rychlost je asi 2 × menší.

Úkoly: Popište princip honování podle obrázku. Jaké jsou honované plochy? Čím jsou tvořeny honovací kameny? V čem jsou kameny upevněny? Jaký je minimální počet honovacích kamenů pro zaručení rovnoměrnosti obrábění?

Superfinišování Superfinišování je dokončovací způsob obrábění válcových ploch, nejčastěji vnějších. Provádí se brousícími superfinišovacími kameny uchycenými ve zvláštní superfinišovací hlavě, která se k obráběné ploše přitlačuje tlakem p = 0,25MPa.

Superfinišování vnějších válcových ploch Superfinišovací hlava s kameny je přitlačována na obrobek, koná kmitavý pohyb podél obráběné plochy a posouvá se ve směru osy obrobku. Obrobek se otáčí obvodovou rychlostí až 40 m/min.

Princip superfinišování Mezi styčné plochy kamenů a obrobku se přivádí kapalina (směs oleje a petroleje), která vytvoří film, jehož tloušťka je regulována tlakem kamenů. Na začátku je na vrcholcích nerovností tlak maximální, kapalina je zde vytlačena a dojde ke styku kamenů s obrobek, tedy k obrábění. Postupně se styčná plocha zvětšuje, tlak snižuje a při vysoké hladkosti plochy je tak nízký, že kameny film kapaliny nevytlačí a úběr materiálu přestává, superfinišování je ukončeno.

Superfinišování Jakost obrobených ploch: Ra = 0,025 – 0,1𝜇m Přesnost: IT1 ÷ IT4 Předchozí obrábění = broušení s přídavekem na superfinišování 0,005 ÷ 0,02mm. Produktivita je vysoká, čas superfinišování dobře připravené plochy je 30 ÷ 60 s.

Superfinišované součásti Použití: Čepy Písty Konce hřídelů pro kluzná uložení Valivé prvky ložisek Části rozvodových hydraulických zařízení

Úkoly: Popište princip superfinišování podle obrázku. Z čeho jsou superfinišovací kameny? V čem jsou upevněny? Jaké plochy se superfinišují?