Registrace všech odběrných míst v CS OTE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Základní informace ke změně dodavatele plynu pro rok
Registrace Lokální Distribuční Soustavy Tahle prezentace má pouze informační charakter závaznými jsou příslušné platné předpisy. OTE, a.s. Dušan Laco.
Uplatnění metodiky TDD pro zúčtování odchylek Pavla Králová
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Špindlerův Mlýn Duben 2013 Špindlerův Mlýn Duben 2013 Změna mechanismu podpory POZE 2013 Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s.
Clearing TDD v podmínkách PRE
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Bezpečnostní standard dodávky - plyn Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
OBSAH ZPŮSOBY KOMUNIKACE OBCH S PDS CO JE TO ESB ?
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Přihlášení uživatele do portálu
Webové portály LDS/MDS
Distribuční portál (DIP)
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Procesy ČEZ Distribuce
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Distribuční portál (DIP)
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Registrace všech odběrných míst v CS OTE Jaroslav Hodánek, OTE, a.s. 17.9.2018 Praha, seminář OP PIK

Znění EZ Zákon 458/2000 Sb. (energetický zákon) Současný stav: Dle EZ je PDS/PLDS povinen zajišťovat měření v distribuční soustavě včetně jejich vyhodnocování a předávat operátorovi trhu naměřené a vyhodnocené údaje a další nezbytné informace pro plnění jeho povinností (§ 25, odst. 10, písm. f) → detaily PTE PLDS u operátora trhu registruje jednotlivá odběrná nebo předávací místa všech účastníků trhu připojených k LDS (výrobny, předávací místa mezi DS), s výjimkou odběrných míst, v nichž je provozovatel lokální distribuční soustavy dodavatelem na základě licence na obchod s elektřinou a zároveň za tato odběrná místa přebírá odpovědnost za odchylku subjekt, který převzal odpovědnost za odchylku dodavatele zajišťujícího dodávku elektřiny na krytí ztrát u tohoto provozovatele lokální distribuční soustavy. Registrace OM, která nezměnila dodavatele, jsou v CS OTE často registrována formou „sumárního“ EAN OPM Budoucí stav - s účinností od 1.1.2020): EZ, § 24, odst. 10, písm. y): (10) Provozovatel přenosové soustavy je dále povinen … registrovat odběrná místa a předávací místa u operátora trhu, … s účinností od 1.1.2020 (zákon 131/2015, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.) EZ, § 25, odst. 11, písm. l): (11) Provozovatel distribuční soustavy je rovněž povinen… registrovat odběrná místa a předávací místa u operátora trhu,

Registrace EAN OPM v CS OTE, stav ve 2020 Centralizace registrace jednotlivých OM v CS OTE termín dle EZ: od 1.1.2020 registrace výroben jednotlivě v CS OTE již nyní registrace jednotlivých OM v CS OTE – i ta, co nezměnila dodavatele, a to nejpozději s účinností od 1.1.2020 Vznik konsolidovaného centrálního datového úložiště umožní: evidence všech OPM registrovaných v jednotlivých distribučních sítích (na základě registrace od příslušného PDS/PLDS) – datová a informační základna (zájem státní správy) zajištění rovnocenného a identického přístupu všech obchodníků (tj. VIP i alternativní obchodníci) k datům (stejná míra, kvalita dat a stejné termíny jejich poskytování) v rámci úplného unbundlingu; odstranění duplicitních komunikačních kanálů a přenosů dat; vytvoření systémového řešení, které je předpokladem pro schopnost reagovat na budoucí rozvoj energetického trhu (např. změny tarifní struktury, rozvoj inteligentních sítí); statistické a analytické vyhodnocování ukazatelů o trhu s elektřinou – snazší získávání relevantních údajů o trhu státní správou (MPO, ERÚ) - použití v regulaci, sestavování SEK, požadavky orgánů Evropské unie Co čeká jednotlivé provozovatele LDS ? pro PLDS povinnost zasílat měřená data/odečty spotřeby zřejmě ve stejných termínech jako nyní, a to pro každý EAN jednotlivě každý měsíc k EAN OPM zasílat měřená data, resp. odečet spotřeby (DUF) každý měsíc zasílat výkaz o spotřebě elektřiny v LDS

Registrace jednotlivých EAN OPM v CS OTE (1) Registrace všech EAN OPM v CS OTE jednotlivě, a to nejpozději s účinností od 1.1.2020 Registrace (i případná aktualizace kmenových dat) OPM v CS OTE bude probíhat standardními prostředky, tzn. prostřednictvím: mezisystémová komunikace (XML zprávy - msgcode 111), nebo webový formulář na portále CS OTE (sekce CDS / OPM / Aktualizace číselníku OPM)

Registrace jednotlivých EAN OPM v CS OTE (2) V rámci jednorázové registrace všech jednotlivých EAN OPM v CS OTE bude PDS/PLDS dočasně umožněna registrace OPM v CS OTE s počátkem platnosti v minulosti (msgcode 194): Při registraci EAN OPM v CS OTE uvést i dodavatele a subjekt zúčtování Zpětná registrace s datem „účinnosti od“ v minulosti (max. však 3 měsíce zpětně) Oboje ale pouze v případech, kdy DODAVATEL a SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ uváděný u registrace EAN OPM bude stejný jako na tzv. dopočtovém OPM Co tato forma registrace EAN OPM přímo s obchodníkem na pozici DOD a SZ přinese: zjednodušení procesu jednorázové registrace OPM v CS OTE (k OPM zaregistrován přímo DOD+SZ bez nutnosti absolvovat proces změny dodavatele) Obchodník z pozice SZ se nemusí vyjadřovat k žádosti o změnu dodavatele pokud na EAN OPM druhu 0005 (dopočtový EAN) dané DS bude jiný DOD+SZ, nelze tuto formu registrace EAN přímo s obchodníkem použít (musí proběhnout standardní registrace EAN OPM včetně procesu změny dodavatele) Informaci o registraci EAN OPM v CS OTE obdrží z CS OTE všechny dotčené strany (dodavatel, subjekt zúčtování). Obchodník (dodavatel) případně může informovat daného SZ o tom, že bude registrován jako subjekt zúčtování odpovědný za odchylku u daných EAN OPM v CS OTE u jednotlivých OPM. Registrace EAN OPM s dodavatelem a SZ shodným s DOD a SZ na dopočtovém OPM v dané DS bude umožněna maximálně 3 měsíce zpětně. Již dnes je (dočasně) umožněna registrace jednotlivých EAN OPM v CS OTE v neaktivní formě (OM registrováno v CS OTE, ale bez nutnosti zasílat data, ta jsou příslušným PDS zahrnuta předávána prostřednictvím tzv. sumárního EAN OPM pro součty odběrů) → možno zaktivnit jednotlivé EAN OPM v CS OTE později (nejpozději však od 1.1.2020)

Registrace jednotlivých EAN OPM v CS OTE (3) Registrační zpráva při registraci OPM, kde dodávku zajišťuje VIP obchodník, bude obsahovat stejný počet povinných hodnot jako stávající zpráva msgcode 111 používaná pro registraci/aktualizaci kmenových dat EAN OPM v CS OTE. V případech, kdy dojde k jakékoliv změně u již zaregistrovaného OPM (zrušení, změna sazby, změna jističe apod.): PDS/PLDS by měl zajistit aktualizaci příslušných kmenových údajů o OPM v CS OTE Termíny pro provedení aktualizace kmenových dat pro tyto případy: Počet fází, hodnota jističe, distribuční sazba, kategorie odběru, třída TDD, teplotní oblast – tyto položky je možné měnit do provedení předběžného měsíčního vyhodnocení odchylek za dané období, jehož by se změna týkala (tzn. do 5.pracovního dne 18:00 následujícího měsíce) ostatní položky v kmenových datech OPM je možno měnit buď s účinností od aktuálního dne nebo do budoucna. Přiřazení subjektu zúčtování k EAN OPM Současně s přiřazením dodavatele (ZD, registrace prostřednictvím msg 194) Pokud by bylo potřeba změnit SZ, lze použít standardní žádost o změnu přiřazení SZ (termín den před požadovaným datem účinnosti).

Registrace OPM s počátkem platnosti v minulosti Nový komunikační scénář: PDS/PLDS → CS OTE: msg 194 – zpětná registrace OPM CS OTE → PDS/PLDS: msg 195 – odpověď na zpětnou registraci OPM CS OTE → RÚT: msg 196 – opis zpětné registrace OPM Zpracování se bude lišit od zprávy 111 následovně:

Zasílání měření, odečtů spotřeby Zasílání měřených dat do CS OTE Měření A – do 11:00 D+1 Měření B – do 18:00 5.prac.dne M+1 Měření C – odečet spotřeby (formou DUFMO) do 18:00 5.prac.dne M+1 Zasílání odečtu spotřeby odběrných míst s měření C Zaslání dat prostřednictvím zprávy 126 (DUFMO) ke každému EAN OPM do 18:00 5.prac.dne M+1 odečet spotřeby za měsíc M zasílání kompletní zprávy DUFMO se všemi povinnými údaji (stejný stav jako dnes) – stávající právní předpisy nepředpokládají úpravu, že by v DUFMO bylo umožněno zaslat pouze vybraný/ omezený počet požadovaných údajů/hodnot. problematika odeslání dat pro OPM, která nemají měsíční cyklus odečtu a fakturace – ze stávající vyhlášky o PTE vyplývá povinnost zasílat odečet spotřeby (tzn. DUFMO) každý měsíc, předpokládáme, že toto bude zachováno i do budoucna Případné změny – vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou (ERÚ) Zasílání měsíčních výkazů o spotřebě elektřiny v LDS Měsíčně, vždy za předchozí měsíc Již aktuální povinnost (viz PTE, Příloha č.11) Možná kontrola počtu OPM uvedeného ve výkaze oproti EAN OPM registrovaným v CS OTE

Harmonogram PDS Časový harmonogram realizace registrace jednotlivých EAN OPM v CS OTE ze strany PDS EON – registrace všech jednotlivých EAN OPM v CS OTE proběhla s účinností od 11/2017 v neaktivním stavu → postupná aktivace EAN OPM v CS OTE po provedení odečtu spotřeby → od 2Q/2019 všechna OM aktivně komunikována přes CS OTE ČEZ – zahájení činnosti jednotlivé registrace odběrných míst v CS OTE od 9/2018 PRE – individuální registrace EAN OPM od 1/2019 Provozovatelé LDS …

Q / A Dotazy / Diskuze

jhodanek@ote-cr.cz Přeprava a distribuce plynu