Sklizeň,posklizňové ošetření a příprava květin na trh Faktory ovlivňující uchovatelnost řezaných květin
Zacházení s prodejnými hrnkovými květinami Sklizňová zralost druhů okrasných květem – krátkodenní najednou či v krátkém čase,ostatní déle Sklizňová zralost druhů okrasných listem – podle nároků na velikost rostliny Třídění a balení Přeprava – automobily s tepelnou izolací či klimatizací,teploty 10-15°C,15-20°C teplomilné, 3-7 dní,okras.listem až 14 dní
Zacházení s řezanými květy Sklizeň-při správné zralosti a správným způsobem:odřezávání,odstřihování, odlamování či vytrhávání Květy neodkládat na půdu či cesty (možnost kontaminace baktériemi a houbami) a co nejdřív přepravit k dalšímu ošetření
Faktory ovlivňující uchovatelnost řezaných květů 1.Dědičnost 2.Voda 3.Způsob pěstování 4.Sklizňová zralost 5.Sklizeň 6.Teplota 7.Etylén 8.Přípravky na prodloužení trvanlivosti
1. Dědičnost Uchovatelnost – dědičná vlastnost Rozdíly podle druhu i odrůdy Při šlechtění věnovat pozornost
2. Voda Životně důležitá Nejlépe mírně teplá – 30-40°C Nejvhodnější destilovaná či měkká Vhodné pH 3-3,5 (okyselení kyselinou citronovou) Vysoké nároky na čistotu vody i nádob – dezinfekční přípravky, výměna vody po 3-5 dnech
3. Způsob pěstování Teplota – vysoká nepříznivá, před sklizní snížit Vlhkost vzduchu a zálivka – vysoká nežádoucí, 24 hod před sklizní zvýšit (zvýšení turgoru) Světlo – dostatek pro fotosyntézu Hnojení – vyrovnaná výživa, pozor na vysoké dávky zejm. N, vyšší obsah K příznivý Stáří rostliny – starší více zásobních látek a delší uchovatelnost
4.Sklizňová zralost Stádium vývoje poupěte, květu či květenství vykazující nejlepší jakost a uchovatelnost Optimální různá u jednotlivých květin (poupata-růže, plně rozkvetlé-orchideje) V zimě pozdější než v létě
5. Sklizeň Termín sklizně – večer nebo ráno Způsob sklizně – řez nožem či nůžkami, odlamování či vytrhávání, rychlé posklizňové ošetření Způsob řezu – řezná plocha co největší, řez šikmý a hladký Manipulace po sklizni – umístění do vody
6. Teplota po sklizni Urychluje vývoj poupat a květů Zvyšuje ztráty vody odpařováním Zvyšuje dýchání a produkci tepla Před přepravou květy zchlazovat
7. Etylén Nízkomolekulární plyn C2H4 Urychluje procesy dozrávání a stárnutí květů Velký producent zralé plody ovoce a zeleniny, výfukové plyny spalovacích motorů, plyny z kotelen a kamen Zvýšená produkce etylénu v nepříznivých podmínkách Citlivost řezaných květů k etylénu různá
8. Přípravky na prodloužení trvanlivosti Baktericidní látky – Cl, HQC, HQS Cukry – sacharosa a glukosa Látky omezující žloutnutí listů – gibereliny či látky s antietylenovým účinkem Látky s antietylénovým účinkem – STS, 1-MCP
Ošetření řezaných květů v zahradnickém podniku Příprava květů a jejich ošetření Aplikace přípravků na prodloužení trvanlivosti Třídění květů Balení květů Chlazení a skladování Přeprava květů
Příprava květů a jejich ošetření Stonky zbavit v dolní části listů Řezná plocha čerstvá či obnovená Konce stonků ponořit do vody 5-10 cm hluboko
Třídění květů Hodnocení jakosti květů dle znaků jakosti Třídění v pracovní hale za dobrého osvětlení, ruční či strojem (karafiáty,růže)
Balení květů Svazkování po 5,10,20 či více kusech do svazků Balení svazků tak, aby spodek zůstal nezakrytý Vkládání svazků do rukávců z průhledné fólie výhodnější než do papíru Zchlazení zabalených květů v nádobách s vodou Zvláštní balení choulostivých květů (orchideje, anturia,gerbery)
Chlazení a skladování Chlazení při 4-5°C Nízkou teplotu nesnášejí orchideje a anturia (min.15 °C) Skladování v nádobách s vodou či nasucho po předchozím nasátí vody a při r min 80%
Dlouhodobé skladování V chladírně s teplotou 0-1°C a r 90-95% Růže nasucho až 1 týden Karafiáty,až 2 týdny,jejich poupata až 3 měsíce Chryzantémy,frézie,kosatce,lilie a tulipány 2 týdny
Přeprava květů Předchlazení květů před přepravou V plastových nádobách s vodou V pevných krabicích z lepenky V chlazených skříních automobilů či letecky