Sklizeň,posklizňové ošetření a příprava květin na trh

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2016 / 2017 přihlášky na střední školu podáváme do přihlášky na Sš s talentovou zkouškou podáváme do
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 9 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Minerální výživa rostlin Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
SANI BED Nový přípravek na ošetření podestýlky Hospodářská zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Optický kabel (fiber optic cable)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ovlivňuje počasí jakost vody?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vlastnosti plynů.
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Úvod do sadovnického květinářství
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
AUTOR: Lenka Hrnčířová
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Seznámení s metodikami a způsobem využití na školách - Fyzika Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Přehled nejdůležitějších novinek
Hlíznaté květiny.
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
zpracovaný v rámci projektu
Atmosféra Země.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Drogerie – Osobní hygiena III.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Vlastnosti plynů.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Klimatizace.
Klimatizace.
KŘIVKA DEFORMACE.
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
ŠÍŘENÍ TEPLA (zapni zvuk)
Transkript prezentace:

Sklizeň,posklizňové ošetření a příprava květin na trh Faktory ovlivňující uchovatelnost řezaných květin

Zacházení s prodejnými hrnkovými květinami Sklizňová zralost druhů okrasných květem – krátkodenní najednou či v krátkém čase,ostatní déle Sklizňová zralost druhů okrasných listem – podle nároků na velikost rostliny Třídění a balení Přeprava – automobily s tepelnou izolací či klimatizací,teploty 10-15°C,15-20°C teplomilné, 3-7 dní,okras.listem až 14 dní

Zacházení s řezanými květy Sklizeň-při správné zralosti a správným způsobem:odřezávání,odstřihování, odlamování či vytrhávání Květy neodkládat na půdu či cesty (možnost kontaminace baktériemi a houbami) a co nejdřív přepravit k dalšímu ošetření

Faktory ovlivňující uchovatelnost řezaných květů 1.Dědičnost 2.Voda 3.Způsob pěstování 4.Sklizňová zralost 5.Sklizeň 6.Teplota 7.Etylén 8.Přípravky na prodloužení trvanlivosti

1. Dědičnost Uchovatelnost – dědičná vlastnost Rozdíly podle druhu i odrůdy Při šlechtění věnovat pozornost

2. Voda Životně důležitá Nejlépe mírně teplá – 30-40°C Nejvhodnější destilovaná či měkká Vhodné pH 3-3,5 (okyselení kyselinou citronovou) Vysoké nároky na čistotu vody i nádob – dezinfekční přípravky, výměna vody po 3-5 dnech

3. Způsob pěstování Teplota – vysoká nepříznivá, před sklizní snížit Vlhkost vzduchu a zálivka – vysoká nežádoucí, 24 hod před sklizní zvýšit (zvýšení turgoru) Světlo – dostatek pro fotosyntézu Hnojení – vyrovnaná výživa, pozor na vysoké dávky zejm. N, vyšší obsah K příznivý Stáří rostliny – starší více zásobních látek a delší uchovatelnost

4.Sklizňová zralost Stádium vývoje poupěte, květu či květenství vykazující nejlepší jakost a uchovatelnost Optimální různá u jednotlivých květin (poupata-růže, plně rozkvetlé-orchideje) V zimě pozdější než v létě

5. Sklizeň Termín sklizně – večer nebo ráno Způsob sklizně – řez nožem či nůžkami, odlamování či vytrhávání, rychlé posklizňové ošetření Způsob řezu – řezná plocha co největší, řez šikmý a hladký Manipulace po sklizni – umístění do vody

6. Teplota po sklizni Urychluje vývoj poupat a květů Zvyšuje ztráty vody odpařováním Zvyšuje dýchání a produkci tepla Před přepravou květy zchlazovat

7. Etylén Nízkomolekulární plyn C2H4 Urychluje procesy dozrávání a stárnutí květů Velký producent zralé plody ovoce a zeleniny, výfukové plyny spalovacích motorů, plyny z kotelen a kamen Zvýšená produkce etylénu v nepříznivých podmínkách Citlivost řezaných květů k etylénu různá

8. Přípravky na prodloužení trvanlivosti Baktericidní látky – Cl, HQC, HQS Cukry – sacharosa a glukosa Látky omezující žloutnutí listů – gibereliny či látky s antietylenovým účinkem Látky s antietylénovým účinkem – STS, 1-MCP

Ošetření řezaných květů v zahradnickém podniku Příprava květů a jejich ošetření Aplikace přípravků na prodloužení trvanlivosti Třídění květů Balení květů Chlazení a skladování Přeprava květů

Příprava květů a jejich ošetření Stonky zbavit v dolní části listů Řezná plocha čerstvá či obnovená Konce stonků ponořit do vody 5-10 cm hluboko

Třídění květů Hodnocení jakosti květů dle znaků jakosti Třídění v pracovní hale za dobrého osvětlení, ruční či strojem (karafiáty,růže)

Balení květů Svazkování po 5,10,20 či více kusech do svazků Balení svazků tak, aby spodek zůstal nezakrytý Vkládání svazků do rukávců z průhledné fólie výhodnější než do papíru Zchlazení zabalených květů v nádobách s vodou Zvláštní balení choulostivých květů (orchideje, anturia,gerbery)

Chlazení a skladování Chlazení při 4-5°C Nízkou teplotu nesnášejí orchideje a anturia (min.15 °C) Skladování v nádobách s vodou či nasucho po předchozím nasátí vody a při r min 80%

Dlouhodobé skladování V chladírně s teplotou 0-1°C a r 90-95% Růže nasucho až 1 týden Karafiáty,až 2 týdny,jejich poupata až 3 měsíce Chryzantémy,frézie,kosatce,lilie a tulipány 2 týdny

Přeprava květů Předchlazení květů před přepravou V plastových nádobách s vodou V pevných krabicích z lepenky V chlazených skříních automobilů či letecky