IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krystaly Jaroslav Beran.
Advertisements

IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Fyzika pevných látek Úvodní informace Informace: Varianty předmětu: BO2FPL + XP02FPL,
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Objem a povrch kvádru a krychle
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlnění a optika (Fyzika)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Částicová stavba látek
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
„Svět se skládá z atomů“
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Nerosty v zemské kůře Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Elementární částice uvnitř atomu
„Svět se skládá z atomů“
: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ Pr.9.We.32_Krystalove_soustavy_nerostu.
Struktura a vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Dvourozměrné geometrické útvary
Kmity.
Disperzní systémy.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
CHEMIE - Chemická vazba
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Vzájemné silové působení těles
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krychle NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_293_Krychle Téma: Geometrie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Dvourozměrné geometrické útvary
KŘIVKA DEFORMACE.
Kubické elementární buňky
7 základních strukturních typů
Zvukové jevy.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Polohu částic, z nichž se skládá krystal, je vhodné udávat vzhledem k trojrozměrné soustavě rovnoběžek, jež rozděluje prostor na shodné rovnoběžnostěny. Mezi nejjednodušší patří rovoběžnostěny pravoúhlé, z nichž nejjednodušší je krychle.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Základní (elementární) buňka Základní buňka je základní útvar (rovnoběžnostěn) obsazený určitým způsobem částicemi.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Ideální krystalová mřížka Ideální krystalová mřížka je soustava pravidelně rozlože- ných částic pevné látky v prostoru, utvořená z velkého počtu základních buněk.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Ideální krystalová mřížka Ideální krystalová mřížka vznikne posouváním základní buňky podél jejích prodloužených hran.

Druhy krystalových mřížek se od sebe odlišují tvarem buněk, jejich rozměry, polohami částic apod. Elementární buňkou je rovnoběžnostěn, který je charakterizován dálkami hran a, b, c a úhly  ,  , . Tyto parametry určují vlastnosti příslušné krystalické látky.

Druhy krystalových mřížek se od sebe odlišují tvarem buněk, jejich rozměry, polohami částic apod. Podle parametrů elementární buňky rozlišujeme krystalové soustavy: 1. Trojklonná soustava, 2. Jednoklonná soustava, 3. Kosočtverečná soustava, 4. Klencová soustava, 5. Čtverečná soustava, 6. Šesterečná soustava, 7. Krychlová soustava.

1. Trojklonná (triklinická) a  b  c  a,        2. Jednoklonná (monoklinická) a  b  c  a,  = 90°       3. Kosočtverečná (ortorombická) a  b  c  a,  =  =  = 90° 4. Klencová (trigonální rombická) a = b = c,  =  =   90° 5. Čtverečná (tetragonální) a = b  c,  =  =  =90° 6. Šesterečná (hexagonální) a = b  c,  =  = 90°,  = 120° 7. Krychlová (kubická) a = b = c,  =  =  = 90°

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka má tvar krychle. aPo = 0,334 nm aAl = 0,405 nm aFe = 0,287 nm Mřížková konstanta a - udává délku hrany krychle.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: - primitivní (prostá), Primitivní buňka má částice ve vrcholech krychle. V přírodě se toto rozložení vyskytuje vyjímečně.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: primitivní (prostá), plošně centrovaná, Kovy Al, Ni, Cu, Ag, Au … Plošně centrovaná buňka má částice umístěné ve vrcho- lech krychle a ve středech jejích stěn.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: primitivní (prostá), plošně centrovaná, prostorově centrovaná. Kovy Fea, Li, Na, Cr, W... Prostorově centrovaná buňka má částice umístěné ve vrcholech krychle a v jejím středu.

Hustota látky je dána podílem hmotnosti tělesa a jeho objemu. Částice ve vrcholu krychle patří 8 elementárním buňkám. Částice ve středu stěny krychle patří 2 elementárním buňkám. Částice ve středu krychle patří 1 elementární buňce.

Hustota látky Krychlová prostá soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8. Na objem elementární buňky připadá 1 atom.

Hustota látky Krychlová prostorově centrovaná soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8 a jedna částice je v její středu. Na objem elementární buňky připadají 2 atomy.

Hustota látky Krychlová plošně centrovaná soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8 a z částice ve stěně krychle 1/2. Na objem elementární buňky připadají 4 atomy.

Test 1 Krystalické pevné látky jsou charakterizovány: a) přibližně pravidelným rozložením nejbližších částic kolem vybrané částice, b) pravidelným rozložením nejbližších částic kolem vybrané částice, c) pravidelným uspořádáním částic, z nichž se skládají, d) nepravidelným uspořádáním částic, z nichž se skládají. 1

Test 2 Uvnitř monokrystalu jsou částice uspořádané tak, že: a) částice nejbližší k vybrané částici jsou kolem ní uspořádané pravidelně, b) se skládají z velkého počtu krystalků, c) určité rozložení částic se periodicky opakuje v celém krystalu, d) jsou nepravidelně uspořádány. 2

Test 3 Základní nebo elementární buňka je: a) základní útvar obsazený částicemi určitým způsobem, b) atom, z něhož je daná látka vytvořena, c) oblast, v níž se nacházejí atomy, d) vždy krychle s objemem V = a3. 3

Test 4 Na objem elementární buňky krychlové soustavy plošně centrované připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 4

Test 5 Na objem elementární buňky krychlové soustavy prostorově centrované připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 5

Test 6 Na objem elementární buňky krychlové soustavy prosté připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 6