KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Atmosféra Země.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Krajina, krajinné složky
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
KYSLÍK.
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Atmosféra Filip Bordovský.
Biosféra.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Biosféra.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Atmosféra.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Atmosféra Země.
Název školy: Základní škola T. G
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografie Krajinná sféra
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Problémy Ozónové vrstvy.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA Litosféra-kamenný obal obyvatelstvo Pedosféra-půdní obal sídla Atmosféra-plynný obal zemědělství Hydrosféra-všechna voda průmysl Biosféra-sféra výskytu života služby doprava

Krajina a životní prostředí přírodní DÁLE kulturní zdevastovaná

Krajinná sféra obsahuje všechny krajiny v jejich rozmanitosti. přírodní část krajiny je vytvořena přírodou (fyzickogeografická sféra) člověkem tvořená složka je socioekonomická sféra Krajina se tvořila po miliardy let. Je velmi různorodá. Posledních několik tisíciletí výrazně mění krajinu činnost lidí. Nejvíce se mění oblast mírného pásma sev. polokoule v posledních staletích. Velké změny postihly tropické deštné pralesy. Nejméně je změněna Antarktida. Důsledkem jsou změny globálního klimatu Země.

Globální změny životního prostředí Změny klimatu: probíhají v periodických (opakujících se) vlnách, viz. Doby ledové. To souvisí se sklonem zemské osy a vzdáleností Země od Slunce. V poslední době se zvětšují výkyvy v počasí a je stále extrémnější. Dochází k tání ledovců v polárních oblastech a vze- stupu hladiny oceánů. Skleníkový efekt -> Video Kdo může za globální oteplování?

Ozónová vrstva -> O vzniku ozonových děr část stratosféry ve výšce 25 – 35 km chrání Zemi před UV zářením z kosmu v místech, kde je ozónová vrstva tenká se nazývá ozónová díra poškozuje ji freon