Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Výroba tvarových ploch Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov, Moravské nám. 681 Ročník1. ročník strojírenských oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou.
Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem1 VY_32_INOVACE_462.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství.
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Svislé zděné konstrukce
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Motory – mazání a chlazení Ročník:
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 12– SMARTART V PREZENTACI. Název školy:
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Ocelové lešení CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_08
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Edgecam.
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Algoritmizace - opakování
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Železo Vypracoval: Lukáš Karlík
Rovnání a ohýbání.
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
VY_32_INOVACE_10_1_05.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Ruční obrábění plastu II
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Registrační číslo projektu
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Odlévání kovů do netrvalých forem
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT.
Transkript prezentace:

Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma z oceli, litiny, hliníkových slitin Líc formy se galvanicky pokovuje Životnost až 200 000 odlitků Některé kokily se natírají žáruvzdorným nátěrem Přesné odlity, jemnozrnná struktura Možnost automatizace Lepší pracovní prostředí Odlitky se musí žíhat

Kontinuální = plynulé lití nižších ztrát, vyšší kvality a produktivity a nižších nákladů výroba tyčí a trubek z oceli, litiny, hliníku a mědi vyšší kvalita je dosažena nižším % nežádoucích Při následném válcování, mají pak vývalky lepší mechanické vlastnosti

Kontinuální lití Tavenina z tavící pece teče přes chlazenou formu = krystalizátor, kde tavenina tuhne. Tvar odlitku je dán profilem krystalizátoru. Tavící pece Mezipec Forma - krystalizátor Plazmové hořáky Zátka Max. délka = 2m

Odstředivé lití Roztavený kov je přímo ze slévačské lžíce nebo pánve vléván do rychle se otáčející formy. Odstředivou silou je přitlačován ke stěnám formy. Použití: Kroužky, trubky, válce, duté rotační odlitky Výhody: není třeba jádro, vtoková soustava, výfuky Nevýhoda: nelze vyrábět nerotační součásti bez děr

Odstředivé lití S vodorovnou osou Se svislou osou

Úkoly: Jaké způsoby lití představují obrázky? Popište podrobně jednotlivé způsoby. Jaké odlitky se těmito metodami vyrábí?

Tlakové lití Lití s teplou tlakovou komorou Materiál je dopravován do formy pod tlakem 1 – 100 MPa podle druhu materiálu. Tlak je vyvozen většinou hydraulicky. Lití s teplou tlakovou komorou Válec = tlaková komora Pro nízkotavitelné kovy Slitiny Al, Mg, Sn, Zn, Cu Materiál je roztaven přímo v licím stroji Tlaková komora je elektricky vyhřívaná Lití se studenou tlakovou komorou Pro vysokotavitelné kovy Ocel, litina Tavenina kovu je ohřívána mimo licí zařízení v tavící peci Kovová slitina, kov během přepravy nezchladne .

Tlakové lití – s teplou tlakovou komorou

Tlakové lití se studenou tlakovou komorou

Lití do skořepinových forem Skořepina = tvoří líc formy, který příjde do styku s roztaveným kovem. = křemičitý písek s 5 – 10 % syntetické pryskyřice. Postup výroby formy: Na modelovou desku položíme kovový 250 až 280°C horký model, který posypeme směsí písku s pryskyřicí. Pojivo = pryskyřice se roztaví a spojí zrna písku. Skořepina se dotvrzuje v peci při 300°C. Formu doplňujeme výplňovým pískem. V druhé polovině formy je vtoková soustava a výfuky.

Skořepinové lití

Lití do forem získaných metodou vytavitelných modelů Je metoda přesného lití Je možno odlévat libovolné tvary (nedělená forma) Model odlitků včetně vtokové soustavy je vyrobený z vytavitelného materiálu – vosku Model se pak namáčí do etylsilikátové kaše a vytvoří keramický obal, který se vysuší. Namáčení se opakuje do požadované tloušťky skořepiny Skořepina se dotvrzuje v peci Skořepina se vloží do formovacích rámů a vyplní pískem. Použití: součásti zbraní, chirurgické nástroje, libovolné malé tvary

Lití do forem s vytavitelnými modely

Technologické zásady výroby odlitků Odlitek má mít co nejjednodušší tvar Nesmí mít ostré hrany Stěny musí být zkosené z důvodu snadného vytahování odlitků z formy Odlitek má být navržen tak, aby v něm při tuhnutí nevznikaly trhliny, proto se vytváří tzv. nálitek. Tvar odlitku navrhujeme s ohledem na další obrábění

Technologické zásady výroby odlitků Vliv hrany na strukturu kovu Technologická úprava odlitku

Konstrukce a umístění nálitků Trhliny vznikají v maximálním objemu (vepsané kouli). Odlitek má být navržen tak, aby v něm při tuhnutí nevznikaly trhliny, proto se vytváří tzv. nálitek. Maximální objem – nálitek, vytvoříme nad kritickým místem.

Úkoly: Co jsou to nálitky a jakou mají funkci? Jaké způsoby lití jsou na obrázcích? Popište je a uveďte jejich použití.