Spolupráce gymnázií s vysokými školami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Přijímací řízení.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
 Poskytujeme všeobecné studium, některé studijní obory jsou zaměřeny na rozšířenou výuku angličtiny.  Patříme mezi gymnázia v Brně s nejdelší historií.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Fakulta zdravotnických studií
Soukromé vysoké školy do Akreditaci získalo celkem41 SVŠ reálně působí40 SVŠ 1 SVŠ se spojila s VVŠ.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Evropské jazykové gymnázium s.r.o.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Fakulta veřejných politik v Opavě se představuje
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
ČESKO-FRANCOUZSKÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM VEŘEJNÉ SPRÁVY - MASTER FRANCO-TCHEQUE D’ADMINISTRATION PUBLIQUE.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Fakulta zdravotnických studií
Ostravská univerzita (1991 → )
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Fakulta zdravotnických studií
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
Přírodovědecká fakulta UJEP
Studijní obor Fyzioterapie
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Při technické univerzitě v Liberci
Přípravné kurzy (programy) a další nabídka k přijímacím zkouškám na UK v akademickém roce 2018/2019 Informační, poradenské a sociální centrum UK Mgr.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2019/20
Transkript prezentace:

Spolupráce gymnázií s vysokými školami Prof. Tomáš Zima předseda České konference rektorů

Vysoké školy v České republice 68 vysokoškolských institucí: 26 veřejných, 2 státní a 40 soukromých 300 000+ studentů a více než 77 000 absolventů v roce 2016 (90 % na veřejných institucích, 10 % na soukromých, méně než 1 % na státních) Více než 43 000 zahraničních studentů V roce 2017 na vysoké školy dorazilo více než 210 000 přihlášek, z gymnázií jich bylo více než 70 000

Vysoké školy v České republice

Význam gymnázií pro vysoké školy Význam absolventů gymnázií není z hlediska skladby studentské populace pro všechny VŠ totožný Rozdíly existují i uvnitř jednotlivých vysokých škol a mezi jejich fakultami Konkrétní data: Na Univerzitě Karlově nastoupilo do bakalářských a magisterských programů v akademickém roce 2016/2017 celkem 85 % absolventů gymnaziálního vzdělávání oproti 15 % absolventů středního odborného vzdělávání Na Univerzitě Hradec Králové tvoří absolventi gymnázií necelou polovinu studentů Na Univerzitě Pardubice tvoří absolventi gymnázií 27 %

Hlavní důvody pro spolupráci s gymnázii na úrovni fakult Navázání kontaktů s pedagogy na středních školách Podpora výuky Propagace oborů na středoškolské úrovni Hledání talentů a nadaných studentů

Hlavní důvody pro spolupráci s gymnázii na úrovni fakult Provádění didaktických výzkumů na gymnáziích Využití oboustranné propagace Pedagogické praxe studentů fakulty na SŠ

Projekty UK zaměřené na studenty středních škol Juniorská univerzita Veletrhy zaměřené na uchazeče Den celoživotního vzdělávání Vědecké festivaly pořádané s AV ČR Informační den / Informační týden

Spolupráce UK s gymnázii S gymnázii spolupracuje řada fakult Univerzity Karlovy Spolupráce probíhá jak s pražskými, tak mimopražskými gymnázii (např. Zlín, Plzeň, Brno, Náchod, Kolín, Ostrava, Rumburk, Košice) Hlavní důvody pro spolupráci získání středoškoláků ke studiu na UK vyhledávání nadaných studentů rozšíření povědomí o dané fakultě a jejich studijních oborech zkvalitnění a rozšíření středoškolské výuky

Realizace spolupráce UK s gymnázii pedagogické praxe podpora studentské odborné činnosti studentů gymnázií návštěvy VŠ pedagogů na SŠ spolupráce na výzkumu pořádání semestrálních stáží pro vybrané studenty SŠ pořádání přípravných kurzů k přijímacímu řízení Science slam tour

Pozice gymnazistů ve srovnání s ostatními při studiu na VŠ Preferují studium na VŠ U přijímaček jsou úspěšnější Ke studiu na VŠ se hlásí téměř všichni Mají širší znalosti Hlásí se ve větší míře ke studiu humanitních oborů Mají všeobecné vzdělání

Pozice gymnazistů ve srovnání s ostatními při studiu na VŠ Gymnazisté se hlásí ke studiu, o které mají skutečný zájem Gymnazisté VŠ většinou dostudují Nejčastěji ze studia odchází ti gymnazisté, kteří na VŠ studují technické obory Studium chemie ukončí 23 % Studium strojírenství a elektrotechnických oborů ukončí 17 % Studium matematiky a fyziky ukončí 17 % Ve studiu nejvíce vytrvají ti absolventi gymnázií, kteří studují právo, lékařské a zdravotnické obory, ekonomii či učitelství

Studenti gymnázií na Univerzitě Karlově 2017/2018 Nejvíce zájemců - gymnazistů o studium na UK Lékařská fakulta Plzeň (87,5 %) 2. lékařská fakulta (86 %) Lékařská fakulta HK (86 %) PřF (85,4 %)

Studenti gymnázií na Univerzitě Karlově 2017/2018 Nejvíce přijatých gymnazistů ke studiu na UK Právnická fakulta (94,15 %) 1. lékařská fakulta (91,55 %) Lékařská fakulta Plzeň (91,12 %) MFF (88,59 %)

Studenti gymnázií na Univerzitě Karlově Fakulty UK, na kterých přijatí absolventi gymnázií nejčastěji dokončí bakalářské studium LF HK (66,6 %) 2. lékařská fakulta (62,5 %) 3. lékařská fakulta (61,98 %) 1. lékařská fakulta (56,4 %)

Studenti gymnázií na Univerzitě Karlově Fakulty UK, na kterých přijatí absolventi gymnázií nejčastěji dokončí magisterské studium FaF (66,8 %) Lékařská fakulta Plzeň (62 %) 2. lékařská fakulta (64,8 %) PedF (59,6 %)

Studenti gymnázií na Univerzitě Karlově Absolventi středních odborných škol nejčastěji dokončí tyto fakulty UK LF HK (72,7 %) 2. lékařská fakulta (66,6 %) 3. lékařská fakulta (63,2 %) PedF (58,8 %)

Podíl absolventů středního všeobecného vzdělání mezi čerstvými maturanty přihlášenými ke studiu na VŠ

Poměr čerstvých absolventů středního všeobecného a odborného vzdělání mezi nově zapsanými

Podíl čerstvých absolventů středního všeobecného vzdělání mezi přihlášenými a zapsanými

Postoj UK k požadavku na vytvoření kurikula gymnázií a profilu absolventa UK se k této nabídce staví kladně, ačkoliv se jedná o velmi citlivou problematiku Je nezbytné oslovit „učitelské“ fakulty na UK a otevřít společně s ARG diskuzi o jeho obsahu a profilu absolventa gymnázia ve vztahu k následnému studiu na vysoké škole Na základě diskuze pak bude možné připravit (případně s dalšími členy ČKR) pilotní návrh hlavních kurikulárních cílů a kompetencí, které budou dále diskutovány s řediteli gymnázií

Požadavky na absolventa gymnázií ze strany fakult UK Široký kulturní a společenský přehled Výborné jazykové znalosti minimálně anglického jazyka Dobré matematické znalosti a strategické myšlení Schopnost argumentace a vyjádření vlastního názoru

Děkuji vám za pozornost