DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH17 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Cukry Ročník 2. M Datum tvorby 4.3. 2014 Anotace Prezentace zahrnuje sacharidy – jejich rozdělení, vlastnosti, využití a význam. Dává učivo do souvislosti s fotosyntézou a jejím významem pro život na Zemi. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.
Sacharidy (cukry, glycidy) Jsou to přírodní látky převážně rostlinného původu Patří mezi nejrozšířenější látky v přírodě Funkce sacharidů : a) zásobní (zdroj energie) b) stavební (u rostlin)
Rozdělení sacharidů Sacharidy se skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku tvoří je stavební jednotky – monosacharidy z nich jsou tvořeny - disacharidy - polysacharidy Rozpustné sacharidy, které mají sladkou chuť = cukry
Monosacharidy Glukóza = C6H12O6 Glukóza = hroznový cukr Součást krve živočichů (porucha – diabetes) Rozkladem glukózy (spalováním) organismy získávají energii Z glukózy ----> ethanol, kyselina citronová, kyseliny mléčná, vitamín C Fruktóza = ovocný cukr (v medu) Ribóza, deoxyribóza – 5 uhlíkových atomů, jsou součástí DNA a RNA Glukóza = C6H12O6 2 možné způsoby zápisu :
Disacharidy Tvořeny ze dvou monosacharidů Sacharóza = glukóza + fruktóza (cukr řepný, třtinový) Laktóza = glukóza + galaktóza (mléčný cukr savců) Maltóza = 2 glukózy (ve sladu z ječmene, výroba piva)
Polysacharidy Jsou složeny z molekul 1 – více druhů monosacharidů Význam : látky stavební (celulóza) látky zásobní (škrob, glykogen) speciální funkce: heparin (polysacharid+ bílkovina) – brání srážení krve Rostlinné klovatiny – rostliny je roní při poranění Mukopolysacharidy – váží vodu v organismech – v kloubech, sklivci – kyselina hylauronová
Škrob – nejrozšířenější zásobní polysacharid, tvořen glukózou. Celulóza – tvoří buněčnou stěnu rostlin, složena z glukózy, člověk ji nedokáže trávit, je hlavní složkou vlákniny – podporuje peristaltiku střev. Čistá celulóza – bavlna, vata, výroba papíru. Škrob – nejrozšířenější zásobní polysacharid, tvořen glukózou. Díky němu mají lidé dostatek výživy – brambory, obilí, rýže. Glykogen – zásobní polysacharid v játrech a svalech Inulin – rostlinný zásobní polysacharid (využití diabetici)
Vznik cukrů fotosyntetickou asimilací 6 CO2 + 6 H2O ------> C6H12O6 + 6 O2 Fotosyntéza je reakce, kterou zelené rostliny díky chlorofylu v chloroplastech dokáží využít světelného záření k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin – cukrů (glukózy) z jednoduchých anorganických látek – oxidu uhličitého (CO2) a vody. Fotosyntéza má zásadní význam pro život na Zemi.
Fotosyntetická asimilace Fotosyntéza je složitý, několikastupňový proces, zahrnuje fázi světelnou (Calvinův cyklus) a fázi temnostní. Probíhá v chloroplastech zelených rostlin a v mnoha dalších organismech (autotrofních =samo-vyživujících). Kromě zelených rostlin jsou to zelené řasy, hnědé řasy, ruduchy, bakterie, krásnoočka, sinice.
fotosyntéza Oxid uhličitý voda kyslík glukóza
Význam fotosyntézy Je to základní proces, zabezpečující život na Zemi. Téměř veškerá biomasa vzniká fotosyntézou ze vzdušného oxidu uhličitého. Fotosyntéza je jediný děj na Zemi, při kterém se uvolňuje kyslík. Z celkové sluneční energie vyzařované Sluncem do vesmíru, zachytí planeta Země jednu miliardtinu ( 10-9 ). Z ní se 40 % odrazí zpět do vesmíru. Zbytek energie stačí k udržení veškerého života, k ohřívání atmosféry a zemského povrchu. Ze světla dopadajícího na rostliny jsou jen 3 % využita na tvorbu sacharidů, které jsou základem výživy organismů na Zemi.
ZDROJE: http://www.sugarmill.ru/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leaf_1_web.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_photosynthesis_overview_cs.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Fotosynteza3.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gros_Semillon.jpg http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:D-glucose-chain-2D-Fischer.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glucose_Haworth.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Sucrose.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Celuloza.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malz-rot-und-normal.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_plant.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosynt%C3%A9za BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.