Speciálně pedagogická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLSKÁ ETOPEDICKÁ ZAŘÍZENÍ
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Kombinované postižení Vašek (in Renotiérová, M., Ludíková, L. a kol., 2003, s. 281): vícenásobné je postižení multifaktoriální, multikauzální a multisymptomaticky.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Projektivní techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Inf Počítač a lidé s handicapem
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Techniky práce s mentálně postiženými
Pedagogická diagnostika
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Specifické poruchy učení
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
3. Metody pedagogické diagnostiky
9. Heterogenní a homogenní skupiny
13. Růst lidské populace, demografie
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Speciální psychiatrie – MKN 10
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OSOBNOST.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Speciálně pedagogická diagnostika Úvod do speciální pedagogiky

Diagnostika hloubkové poznávání klienta směřuje k diagnóze a prognóze Dělení diagnostiky dle časového sledu (vstupní, průběžná, výstupní) dle rozsahu (globální – celková, parciální – zaměřená na urč. oblast) dle věku (raný věk, předškolní, školní, dospívání,…) dle etiologie (kauzální – zaměřená na příčiny, symptomatická – zaměřená na příznaky) Diferenciální diagnostika (MR x PAS)

Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Proces poznávání osobnosti dítěte a jeho aktuálního stavu, jehož cílem je zaujmout vhodná intervenční opatření pro práci s dítětem. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka i s jeho etiologií. Poznatky slouží k výchově a vzdělávání jedinců s postižením, k rozvoji jejich osobnosti a k možnosti jejich socializace do společnosti. Na diagnóze se podílejí lékaři, psychologové, spec. pedagogové, soc. pracovníci a jiní, jde tedy o týmovou práci. Pedagogická diagnostika se zabývá zdravým jedincem, a proto může probíhat jak individuálně, tak i skupinově, zatímco speciálně pedagogická diagnostika vyžaduje jen individuální přístup.

Zásady diagnostiky komplexnosti – týmová spolupráce odborníků (psycholog, speciální pedagog, neurolog, sociální pracovník a další ) objektivnosti – aby nedošlo při vyšetření ke zkreslení informací dynamiky – tzn. že stanovená diagnóza není neměnná, u dítěte může dojít ke zlepšení, ale i ke stagnaci a nebo k regresu dlouhodobosti – nelze diagnostikovat na základě jednoho pozorování, zvlášť u kombi. post. je to dlouhodobý proces individuálního přístupu – nejdůležitější modifikace – zvlášť u kombi. post. je nutné upravit některé použité diagn. metody s ohledem na druh a stupeň post.

Dělení SpP diagnostiky: diagnostika somatopedická - zabývá se tělesným postižením a zdravotním oslabením diagnostika psychopedická - zabývá se mentální retardací diagnostika surdopedická - zkoumá poruchy sluchu diagnostika logopedická - zabývá NKS diagnostika oftalmopedická - zkoumá poruchy a postižení zraku diagnostika etopedická - pracuje v oblasti poruch chování diagnostika specifických poruch učení

Úkoly diagnostiky v jednotlivých obdobích vývoje v raném a předškolním věku – nejdůležitější včasné zachycení poruchy a zahájení podpory v období školní docházky včetně dospívání – možnost integrace dítěte s postižením do běžného typu školy x segregované vzdělávání, volba povolání a profesionální orientace v dospělosti – často je postižení následkem závažného úrazu a poškození mozku, příčinou bývají i mozkové nádory, nejdůležitější je určení prognózy a dalšího uplatnění člověka ve společnosti ve stáří – mozkové příhody, postižený člověk má sníženou schopnost adaptace, menší samostatnost a větší závislost na podpoře okolí

Metody SpP diagnostiky Metody obecné: rodinná anamnéza osobní anamnéza anamnéza prostředí Metody speciální (zjištění druhu a stupně postižení): pozorování metody explorační (rozhovor, dotazník) diagnostické zkoušky (ústní, písemné, praktické) testové metody (standardizované, nestandardizované) analýza výsledků činnosti kazuistika (studium všech dostupných materiálů)

Oblasti SpP diagnostiky 1. Hrubá a jemná motorika Hrubá motorika je tvořena pohyby celého těla a pohyby velkých svalových skupin. Jemná motorika je chápána jako motorika ruky a malých svalových skupin. 2. Grafomotorika – soubor psychomotorických činností, které jedinec vykonává při psaní. 3. Lateralita - dominance jedné z mozkových hemisfér - to znamená upřednostňování jednoho z párových orgánů (ruka, noha, ucho, oko).

Oblasti SpP diagnostiky 4. Diagnostika rodinného prostředí úplnost x neúplnost rodiny vztahy mezi rodiči a širší rodinou počet sourozenců a postavení dítěte mezi nimi dispozice dítěte typ a náročnost výchovy způsob trestání dítěte projevy lásky x zanedbávání dítěte prostředí a materiální zajištění ve kterém rodina žije

Oblasti SpP diagnostiky 5. Sebeobslužné činnosti – stravování, samostatnost v oblékání, atd. 6. Sociální a citová oblast – zjišťuje sociabilitu 7. Rozumové schopnosti – MR, kombinované postiž., aj. 8. Verbální schopnosti – formální i obsahová stránka řeči

Oblasti SpP diagnostiky 9. Školní zralost - Školní zralost je schopnost dítěte přizpůsobit se nárokům, které na ně klade škola, resp. školní vyučování. Školní zralost (biologická str.) zahrnuje složku: fyzickou, psychickou a emocionální. Školní připravenost (vliv prostředí a výchovy) zahrnuje chápání hodnoty a významu školního vzdělávání, socializační úroveň a verbální úroveň.

Nejčastějšími příčinami odkladu školní docházky jsou: problémy v oblasti řeči a komunikačních dovedností problémy s pozorností a soustředěností problémy v rozvoji grafomotoriky problémy pracovního tempa problémy vědomostního rázu Individuální vzdělávací program stanoví postup vzdělávání postiženého dítěte a nápravy zjištěných obtíží. Musí vždy vycházet z komplexní diagnostiky.