Totalitní režimy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Státy světa podle způsobu vlády
Nástup fašismu.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Nástup fašismu Itálie.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Masová komunikace, masová média
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Hannah Arendtová Politická teorie
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
FAŠISMUS.
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Znaky totalitních režimů Totalitarian regimes. Total (or totalitarian rule) is a political system where the state, usually under the control of a single.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol 6. třída
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Stát Definice, funkce, typy.
Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení.
Filosoficko-náboženské systémy Číny
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Práva a svobody a veřejná moc
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
FAŠISMUS V ITÁLII.
volby Volební systémy v demokratických zemích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sociální psychologie.
20. století 20. léta.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Totalitní režimy

Politická ideologie Politická ideologie je soustava teorií a názorů na problematiku společnosti a roli člověka v ní. Stává se myšlenkovým základem politických programů a jednání. Cílem je vysvětlit společnost a poskytnout jedinci návod, jak jednat nebo se rozhodovat v nejen politických otázkách.

Politická ideologie Politická ideologie je soustava teorií a na problematiku společnosti a roli člověka v ní. Stává se základem politických programů a jednání. Cílem je společnost a poskytnout jedinci návod, jak jednat nebo se v nejen politických otázkách.

ideologie v totalitním státě Doktrína je soubor zásad a názorů na konkrétní otázky týkající se fungování státu. (Köhlerová, 2012) V totalitních státech má ideologie velký význam, ospravedlňuje bezpráví. Každá totalitní ideologie se vyznačuje následujícími znaky:

INDOKTRINACE = nucené přijetí určitých názorů na zásadní otázky (doktríny). Proti těmto názorům se nelze ohradit. Doktrína je vynucována násilím.

dezinformace = záměrné matení, zamlžování, pozměňování pravdy tak, aby to vyhovovala vládnoucí straně či ideologii. Jsou poskytovány pouze částečné nebo vůbec žádné informace. Formy: omezení přístupu na internet, blokace některých stránek, cenzura tisku, rozhlasu a televize

propaganda, politická manipulace = šíření názorů a informací, která podporují ideologii. Formy: proslovy politiků, letáky, nápisy, vysílání žádoucích myšlenek v médiích, děti memorují výroky ve škole

brainwashing = vymývání mozků. Manipulativní technika, jejímž cílem je ovlivnit názory ostatních ve prospěch manipulátora. Formy: setkání a happeningy, ovlivněné školní vyučování, seance Tuto techniku úspěšně využívají i různé sekty a náboženská uskupení.

totalitní stát Totalitní režim je státní zřízení, kdy jsou potlačována základní lidská práva, je omezována svoboda jedince a různými formami jsou lidé nuceni podřídit se vládnoucí straně, skupině nebo jednotlivci. Diktátor je představitel totalitního státu. Kde působili a k jaké ideologii se hlásili následující diktátoři 20. a 21. století?

Německo nacismus Itálie fašismus Rusko – SSSR stalinismus Čína jméno život země ideologie Adolf Hitler (1889-1945) Benito Mussolini (1883-1945) Josef V. Stalin (1878-1953) Mao Ce-Tung (1893-1976) Fidel Castro (nar. 1926) Kim Ir-sen (1912-1994) Pol Pot (1928-1998) Muhammad Umar (nar. 1959) Německo Itálie Rusko – SSSR Čína Kuba S Korea (KLDR) Kambodža Afganistán nacismus fašismus stalinismus maoismus komunismus islamismus Pol Pot – vůdce Rudých Khmérů Muhammad Umar – vůdce Talibanu, náboženského hnutí

znaky totalitního režimu jedna ideologie jedna politická strana vládnoucí skupina není ničím omezována centrálně plánovaná a řízená ekonomika svoboda jedince je potlačena tajná policie cenzura a ovládání médií soudy nejsou nezávislé a nestranné

Nábožensky orientované skupiny Nábožensky orientovaní diktátoři hledají podporu svých doktrín v náboženských textech. Tyto skupiny mohou vynucovat dodržování zásad silou, bývají ozbrojení. Lze hovořit o terorismu. Korán je základní kniha islámu, jejíž myšlenky jsou často interpretovány ve prospěch diktátorských režimů. Vhodná následující aktivita: Přečtěte si ukázku zásad, které vydalo hnutí Taliban po vládnutí Afganistánu. Jaká lidská práva jsou tu potlačována? Hnutí Taliban ovládlo v letech 1996-2001 Afganistan. Zde byla silně potlačena práva žen.

Zamyslete se 1) Proč totalitní režimy omezují vzdělání? (Nacisté zavřeli vysoké školy, komunisté určovali, jakou školu smí lidé studovat.) 2) Proč jsou některé historické události zamlčovány nebo vykládány jinak, než se ve skutečnosti staly?

Zdroje KÖHLEROVÁ, Tereza a Marek MOUDRÝ. Občanský a společenskovědní základ: Politologie Člověk v mezinárodních společenstvích. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o. ISBN 978-80-7402-121-3. DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN 978-807-3581-527.