Obrázek trávicí ústrojí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Výživa a hygiena potravin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu: Moderní škola
FYZIOLOGIE PRO RVS Milan Mojžíš A34/dv.207 Konzultační hodiny:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
seminář k Teorii a metodice výchovy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
OSOBNOST.
Diferencované stravování
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obrázek trávicí ústrojí Fyziologie výživy Obrázek trávicí ústrojí 27.12.2018

Úvod Mgr. Lucie Mandelová Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy E -mail: mandelova@fsps.muni.cz Telefon: 5 49498664 Konzultační hodiny: pondělí: 13,30 – 14.30 středa: 14,30 – 15.30 27.12.2018

Sylabus předmětu Úvod Bílkoviny, sacharidy, tuky – trávení a vstřebávání Vitaminy, minerální látky - vstřebávání Voda a vodní hospodářství Trávení, metabolismus a vstřebávání základních živin – přehled Přeměna látek, energetický metabolismus Řízení metabolismu Játra, ledviny, slinivka břišní a jejich úloha při trávení a metabolismu 27.12.2018

Literatura Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa. SZÚ www.zdravcentra.cz TROJAN, S. a kol.:Lékařská fyziologie. Praha, Grada Publishing, 1996, 2. vyd. 496s. ROKYTA, R. a kol.: Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, ISV nakladatelství, 2000, 1.vyd. 360s. WILHELM, Z. a kol.: Stručný přehled fyziologie člověka pro bakalářské studijní programy. Brno, MU, 2003, 3. vyd. 115s. WHITNEY, E.N., ROLFES, S.R.: Understanding nutrition. Wadsworth, 2002, 700 a více stran Biochemie PÁNEK, J. a kol.: Základy výživy. Praha, Svoboda servis, 2002, 1. vyd. 205s. 27.12.2018

Zápočet Přednášky Semináře zápočtová písemka – podmínka ke zkoušce Povinná docházka Max. 2 absence Ukončení – zkouškou → test 27.12.2018

Fyziologie výživy Výživa Význam výživy Významný faktor životního stylu – ovlivňuje zdraví Pokrývá potřebu energie jedince Spojena s emocemi, pocity uspokojení Proces, během kterého organismus využívá potravu Zahrnuje trávení, vstřebávání, transport, metabolismus a skladování živin Význam výživy Udržování života (životní funkce) Zdraví Růst Reprodukce Funkce orgánů Tvorba energie 27.12.2018

Vzájemné interakce mezi výživou, geny a nutričním stavem Dostupnost potravin Geny, vnější prostředí (př. Fyzická aktivita) Výživa Individuální výběr Výživa se společně s fyzickou aktivitou a genetickými dispozicemi podílí na výsledním stavu výživového stavu jedince Individuální výběr: Chuť závislá na genetických dispozicích a senzorických vlastnostech stravy Hlad a fyziologické potřeby organismu (onemocnění, teplota okolí, fyzickáaktivita) Emoční naladění osobnosti, psychická a fyzická únava Výchova: stravovací zvyklosti, náboženství, tradice Dosažené vzdělání, úroveň znalostí mezio výživou a a zdravím Životní styl jedince Zájmy, zlozvyky (kuřáctví, drogy, alkohol Reklama, televize … Dostupnost potravin Finanční Přítomnost potravin na daném trhu Limitovaná náročností přípravy jídel Určena pracovními a sociálními podmínkami Nabídka ve veřejném stravování Nevyvážená strava s neodpovídající fyzickou aktivitou vede k narušení výživového stavu a k rozvoji civilizačních chorob, které ovlivňují mortalitu celé populace a také reprodukci populace. Nutriční stav 27.12.2018

Energetická rovnováha 1. zákon termodynamiky – energie se ani netvoří a při své přeměně z jedné formy na druhou ani nezaniká. Energetická rovnováha mezi kalorickým příjmem a výdejem energie Kalorický příjem nižší než výdej = negativní rovnováha (spotřeba zásob) Kalorický příjem je vyšší než výdej = pozitivní rovnováha (ukládání energie) 27.12.2018

Příjem potravy Řízen s velkou přesností Tělesná hmotnost je určena rovnováhou mezi energetickým příjmem a výdejem – relativně konstantní v průběhu delšího časového období Příjem – regulace jednotlivými jídly Výdej - 24 hod. cyklus Činnost řízená - hypotalamická centra Centrum sytosti → odmítání potravy Centrum hladu → příjem potravy (poškození centra → anorexie) Centrum hladu je trvale aktivní, přechodně je jeho činnost tlumena centrem sytosti po požití stravy 27.12.2018

Příjem potravy Stimulace souborem fyziologických informací: Hladové kontrakce žaludku => aktivace centra pro příjem potravy X distenze žaludku => aktivace pocitu sytosti Chladové podněty (teplo – ztráta chuti k jídlu) Teplota krve protékající mozkem – î => ↓ příjem potravy Hladina glykémie - ↓ => stimulace příjmu potravy Impulzy z vyšších oddílů CNS – modifikace potravního chování, zvyklostí, hladu, časového rozvrhu apod. Hormony GIT a jiné (CCK, kalcitonin - ↓ chuť k jídlu) Hlad – subjektivní pocit s objektivním podkladem 27.12.2018

Příjem tekutin Centrum pro řízení tekutin Řízení pocitu žízně Hypotalamus Řízení pocitu žízně Osmolalita plasmy (î => žížeň) Objem ECT Suchost hltanu (produkce slin do DÚ) 27.12.2018

Základní složky výživy Makronutrienty Sacharidy Bílkoviny Tuky Mikronutrienty Vitaminy Minerály Voda 27.12.2018

Fyziologická energetická hodnota živin živin (1 gram) kcal kJ Cukry 4,1 17,2 Tuky 9,3 38,9 Bílkoviny Kalorie Standardní jednotka pro tepelnou energiee Množství tepelné energie potřebné ke zvýšení teploty 1 g vody o 1 stupeň, z 15 na 16 st. C Kalorie (kilokalorie, kcal = 1000cal) (Joule - J (kJ - kilojoule) - stanovena na základě skutečného energetického 27.12.2018

Doporučený trojpoměr základních živin % CEP Děti do ½ roku Děti do 3 let Dospělí Bílkoviny 8 - 10 10 - 12 12 - 15 Tuky 40 – 50 35 – 40 25 – 30 Cukry 40 – 52 48 – 55 55 – 65 U dospělých tento trojpoměr odpovídá: na 1 g bílkovin a 1 g tuků připadnou 4 g sacharidů 27.12.2018

Základní funkce trávicího systému Trávení mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání resorpce a transport rozložených živin do krevního a mízního oběhu 27.12.2018

Základní funkce trávicího systému Metabolismus proces výměny látek a energie přeměna živin po trávení a vstřebávání v organismu základní podmínka pro zachování existence organismu Podmínka - přísun látek ze zevního prostředí, ze kterých je možno uvolnit potřebnou energii a budovat organismus. Přívod látek musí být v rovnováze s jejich výdejem. Proto se na metabolismu podílí kromě soustavy trávicí také soustava cévní, dýchací a močová. metabolické pochody: ANABOLICKÉ - biosyntéza-vznik nových sl., vytváří se energ. zásoby, je třeba E KATABOLICKÉ – rozkladné, oxidativní procesy, které uvolňují ze sloučenin E AMFIBOLICKÉ - „křižovatka“, setkávají se a. i k. děje (citrátový cyklus) Energie je oxidací uvolněna z živin z chem. energie živin vzniká energie biologická využitelná v org. Organismus má možnost získat energii rozštěpením vysoce energetických makroergních vazeb některých organických látek 27.12.2018

Přeměna energie Člověk přijímá energii ve formě energie chemické, která je uložena v makronutrientech stravy. Při jejich štěpení se mění chemická energie na energii biologickou a tato energie ukládá ve formě rychle použitelných makroergních vazeb typu ATP. Nadbytečná a zásobní energie se ukládá do tukové tkáně 27.12.2018