Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 3. dubna 2012
Advertisements

S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů.
Předpony s, z, vz.
VY_32_INOVACE_28_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_PŘEDPONY S-,Z-
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Předpony s-, z-, vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Olga Zehnálková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Psaní předpon s-/se-, z-/ze-
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_Čj, DUM 18
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PŘEDPONY S-, Z-, VZ-,I.ČÁST
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje základní pravidla pro psaní předpon s/se, z/ze, vz. Žáci si hravou formou procvičí své znalosti.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKY JAZYK_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Psaní Předpon.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
DVOJICE SLOV ROZLIŠENÉ JEN PŘEDPONAMI S-,Z- ,I.ČÁST
Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr
Pravopis – předpony s-, z-, vz-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_339_Předpony s-, z- AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Předpony s-, z-, vz- Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk, 5. ročník
VY_22_INOVACE_53 Jazyk a jazyková komunikace. Anglický jazyk. Adjectives. 1. ročník únor 2012 Mgr. Kateřina Šujanová Diferences.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_14_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen II Téma: Pravopis velkých písmen II CZ.1.07/1.4.00/
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.03 Předpony s -z.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_05_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis koncovek přídavných jmen Téma: Pravopis koncovek přídavných.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_05_Český jazyk pro 7. ročník_Pravopis koncovek přídavných jmen Téma: Pravopis koncovek přídavných.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Předpony – s-/z- Autor Fulínová Šárka.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s Směr dohromady - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... Směr shora dolů, z porchu pryč - slízat, setřít,
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_03_Český jazyk pro 7. ročník_Práce s jazykovými příručkami Téma: Práce s jazykovými příručkami.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová Název : VY_32_INOVACE_ČJ Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Téma.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen
VY_32_INOVACE_07_PRVOUKA 1. ROČNÍK_JARNÍ HRY
Pravopis S / Z.
VY_32_INOVACE_15_Český jazyk pro 8. ročník_Význam slov
VY_32_INOVACE_02_Český jazyk pro 7. ročník_Jazykové příručky
Téma: Předmět a příslovečné určení
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky
PŘED PO NY S - Z - VZ - PŘED LOŽ KY S Z
Téma: Určování mluvnických kategorii u sloves
VY_32_INOVACE_13_SLOVNÍ DRUHY_PŘÍSLOVCE
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Vy_32_Inovace_56_Předpony s, z, vz
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
VY_32_INOVACE_08_ČESKÝ JAZYK 2.ROČNÍK_ABECEDA
Téma: Pravopis podstatných jmen II.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Téma: Předmět a příslovečné určení
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-,ze-, vze-
Autor: Mgr. Monika Kysilková
VY_32_INOVACE_18_PRVOUKA 1. ROČNÍK_VOLNÝ ČAS
VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ JAZYK 2.ROČNÍK_SLABIKY VE SLOVECH
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen II.
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
VY_32_INOVACE_20_Český jazyk pro 7. ročník_Pravopis velkých písmen IV.
Autor: Mgr. Monika Kysilková
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
VY_32_INOVACE_11_Český jazyk pro 7. ročník_Příslovce-pravopis
Transkript prezentace:

Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze- ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 7. ročník_Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze- Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze- CZ.1.07/1.4.00/21.1921 Vytvořeno: červenec 2012

Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k upevnění látky o pravopisu předpon s(e)-, z(e)-, vz(e)-. Text je vhodný pro práci s interaktivní tabulí. Vybraná cvičení je možné vytisknout jako pracovní listy. Vhodné je i využití pravidel českého pravopisu.

Předpony s(e)-, z(e)-, vz(e)- Předponu s(e)- píšeme: slova udávající směr dohromady – k sobě, na jedno místo (např. scházet se, shledat, sezvat, spojit, smíchat) slova udávající směr shora dolů, z povrchu (např. seskočit, sesunout, snést, svléci, seslat, sloupat) slova ustálená (např. skončit, spálit, strávit, skonat)

Předponu z(e)- píšeme: slova vznikající z podstatných a přídavných jmen (např. zčervenat, ztichnout, zviditelnit) slova, která neudávají směr dohromady nebo shora dolů, ale změnu stavu (např. zkomplikovat, zbělet, zorganizovat, ztloustnout) slova ustálená (např. zpívat, zřídit, zkoušet)

Předponu vz(e)- píšeme: slova udávající směr vzhůru (např. vzplanout, vznést, vzlétnout) slova ustálená ( např. vzpomínka, vzpoura, vzduch)

Upřesni význam jednotlivých slov SLÍT – dohromady ZLÍT – polít SLOVAT – děti domů ZVOLAT – zakřičet SPRÁVA – něco řídí, opravuje ZPRÁVA – informace SMAZAT – utřít tabuli ZMAZAT – ušpinit se

Nastal _hon a utvořil se _běh lidí. Byla to milá _pomínka Nastal _hon a utvořil se _běh lidí. Byla to milá _pomínka. _trava je pro vrcholové sportovce velice důležitá. Nemusel jsem _brousit tu ostrou hranu stolu. Styděl se, až mu tváře _červenaly. Na podzim musíme na zahradě _hrabat listí.

Nastal shon a utvořil se sběh lidí. Byla to milá vzpomínka Nastal shon a utvořil se sběh lidí. Byla to milá vzpomínka. Strava je pro vrcholové sportovce velice důležitá. Nemusel jsem sbrousit tu ostrou hranu stolu. Styděl se, až mu tváře zčervenaly. Na podzim musíme na zahradě shrabat listí.

Použité zdroje Ve výukovém materiálu byly použity kliparty z programu MS Word 2010 od firmy www.microsoft.com . Na tento software máme zakoupenou licenci.