Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín
Pravopis s, z, ú, ů

2 CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_1OA_04
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_1OA_04 Autor Mgr. Petra Vališová Tematický celek Pravopis českého jazyka Ročník 1.(lze použít při opakování pravopisu v kterémkoli ročníku) Datum tvorby Anotace Prezentace je zaměřena na shrnutí pravidel psaní s, z a ú, ů v češtině. Předmět: Český jazyk a literatura Metodický pokyn Žáci využijí výkladu k osvojení a zopakování pravidel psaní s, z a ú, ů v českém jazyce.

3 Předložky s, z Předpony s, z
Psaní s / z Předložky s, z Předpony s, z

4 Psaní předložek s, z Předložka s (se) se pojí:
se 7. pádem (např. s námi, s některými hosty, jejich matkou, se synem) se 4. pádem – pouze v ustálených, knižních výrazech (být s to, kdo s koho)

5 Předložka z (ze) se pojí:
se 2. pádem (např. jíst z talíře, vstát ze židle, skočit z můstku, z očí do očí, vyjít z domu) Poznámka: V případě, že je nutné naznačit východisko pohybu z povrchu pryč, případně po 1povrchu dolů, můžeme zvolit i předložku s (např. vzít se stolu, setřít prach z lavice)

6 Psaní předpon s, z Předpona s(e)- píše:
směr dohromady (např. sejít se, stlačit, stěsnat, scvrknout se, sešpendlit) směr z povrchu pryč (sfouknout, setřít, slízat, smýt, sloupat, spláchnout) směr shora dolů (např. sestoupit, seskočit, sletět, spadnout, sjíždět, shýbnout se)

7 Předpona z(e)- se píše:
u dokonavých sloves utvořených od nedokonavých sloves (např. zorganizovat, zúročit, zesílit, zhroutit se) u dokonavých sloves utvořených od podstatných nebo přídavných jmen (např. zdokonalit, zdůraznit, zesměšnit, znechutit) u nedokonavých sloves utvořených příponou k slovesům dokonavým (např. zmírat, zjišťovat, zesilovat, zesměšňovat)

8 Psaní „podle zvyklosti“
2 schovat se, skonat, skončit, slevit, spasit, spáchat, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si, shořet, shnít atd. 3 zhostit se, zkoumat, zkoušet, zpívat, zpověď, zpytovat, zpupný, způsob, zřídit, ztepilý atd.

9 Psaní ú / ů Rozlišování psaní ú / ů je podmíněno historicky, ostatní samohlásky vyjadřují délku pouze čárkou. 4

10 Písmeno ú píšeme na začátku slov (úroda, únava, úmysl, úkol,
úlisný, úmorný) ve slovech odvozených po předponě a na začátku druhé části složeniny (trojúhelník, zúčastnit se, bezútěšný) v citoslovcích (vrkú, hú, cukrú)

11 Písmeno ů píšeme uvnitř slova (dům, nůše, růže, půjčit, lůza, stůl,
důl, můj) v koncovkách některých pádů podstatných jmen zvláště ve 2. pádu č. mn. (pánů, mužů, strojů) u přídavných jmen přivlastňovacích (otcův, Karlův, Jiráskův) v zakončení příslovcí (dolů, domů)

12 ú ve slovech přejatých ocún fúze múza túra kúra (léčebná) ragú skútr
Porúří

13 Časté chyby V následujících slovech píšeme vždy krátké u: buvol
družička chmura kužel luna pohnutka tuze žluva rozkaz od slovesa půlit – pul, rozpul

14 Zadání domácího úkolu Na internetových stránkách si znovu projděte psaní s/z/vz.

15 Použité zdroje: 1 jaroslaw (on-line). [cit ]. Dostupné na: ClipArtEtc (on-line). [cit ]. Dostupné na: ClipArtEtc (on-line). [cit ]. Dostupné na: Výukové programy (on-line). [cit ]. Dostupné na: Pravopisně.cz (on-line) . [cit ]. Dostupné na:


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů."

Podobné prezentace


Reklamy Google