VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_14_SAVANY TEMA:Přírodní obraz Země a.
Pouště a polopouště.
PROJEVY ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Savany Eliška Velechovská
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Jméno autora výukového materiálu
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_18
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Zeměpis – 6.ročník Savana VY_32_INOVACE_ Název školy
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Kde jsou jen dvě roční období?
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
NÁZEV: VY_52_INOVACE_15 II Tropický pás
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název projektu: Modernizace vzdělávání
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Zeměpis – Africká krajina
VY_32_ INOVACE_O7_ ČESKÝ JAZYK 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_24_SUBTROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_ INOVACE_ 10_ ČESKÝ JAZYK 3
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
1. 1.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POUŠTĚ Autor: Mgr.Renata Viktorinová

Tropický pás – POUŠTĚ OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 11.10.2011 PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: tropický pás, pouště, živočichové a rostliny pouští MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Informatika – vyhledávání informací na internetu ANOTACE: DUM navazuje na předchozí DUM Savany. Opakuje znalosti o tropickém podnebném pásu. Seznamuje žáky s charakteristickým podnebím, faunou a flórou pouští.

Co si pamatuješ o tropickém pásu? Rozděl živočichy a rostliny do správných krajin. Tropické deštné lesy Savany Gepard Tygr Lev Gorila Papoušek Žirafa Kávovník Podzemnice olejná Liána Orchidej Krokodýl Bavlník Slon Nosorožec Zebra Banánovník

Přiřaď: Tropické deštné lesy Savany Pouště Jsou zde rovné otevřené plochy pokryté travinami, místy keři a jednotlivě rozptýlenými stromy. Tropické deštné lesy Je zde velmi teplo a vlhko. Často prší. Savany Střídá se výrazné období sucha a období dešťů. Vysoké teploty během dne, nízké teploty v noci. Velmi suché a horké oblasti, kde rostliny téměř nerostou. Pouště Říkají nám „plíce Země“.

Živočichové pouště: Zmije saharská Veverka kapská Velbloud Fenek Surikata Štír

Poznáš živočicha? Jsem savec. Jsem býložravec. Spasu každý list, který najdu. Dokážu cestovat na dlouhé vzdálenosti bez vody. Lidé mne chovají pro maso, mléko, vlnu. Jsem důležitým dopravním prostředkem. Jsem pavoukovec. Mám veliká klepítka a protáhlý, zahnutý zadeček s jedovým bodcem na konci. Mláďata nosím na hřbetě. Živím se hlavně hmyzem a pavouky. Jsem denní šelma. Žiji společně s ostatními ve velkých rodinách v norách. Jedna z nás vždy stojí na stráži, v případě nebezpečí ostatní varuje. VELBLOUD ŠTÍR SURIKATA

Vyhledej obrázky pouštních rostlin. Přiřadíš správně? Jsem dřevina. Mám tmavě hnědé oválné plody až 7 cm dlouhé. Konzumují se převážně sušené, původně je využívali poutníci v karavanách při dlouhých cestách přes nehostinnou poušť. Říkají ji mi obdivuhodná rostlina. Lidé ze mne vyrábějí alkoholický nápoj zvaný tequila či vlákno sisal. Jsem dřevina. Rostu na poušti i savaně. Moje dřevo umí do sebe nasáknou obrovské množství vody. DATLOVNÍK AGÁVE BAOBAB

Utvořte skupinky podle smluvených pravidel. Najděte informace o dalších živočiších a rostlinách z tropického pásu. Využijte encyklopedie či internet. Bromélie. Hroch obojživelný. Orangutan bornejský. Hroznýš zelený. Velvíčie podivná. Lenochod dvouprstý. Harpyje pralesní. Létavka šironohá. Raflézie. Tukan pestrý. Zmije rohatá. Pásovec devítipásý. Viktorie královská. Chameleon pardálí. Levhart skvrnitý. Anakonda velká. Vanilkovník plocholistý. Kahau nosatý. Mravenečník velký. Pštros dvouprstý. OSNOVA: Zařazení (živočich- obratlovec, savec x rostlina – kvetoucí, bylina) výskyt, velikost, potrava, zajímavosti o způsobu života.

3) POUŠTĚ Jsou to velmi suché a horké oblasti, kde rostliny téměř nerostou. Vysoké teploty ve dne, nízké teploty v noci. Pouště jsou málo osídleny. OÁZA = místo u zdrojů vody, s vegetací, většinou obydlené Rostliny: Živočichové: (Doplň podle učebnice)

Přiřaď k rostlinám: AGÁVE BAOBAB DATLOVNÍK Jsem dřevina. Mám tmavě hnědé oválné plody až 7 cm dlouhé. Konzumují se převážně sušené, původně je využívali poutníci v karavanách při dlouhých cestách přes nehostinnou poušť. Říkají mně obdivuhodná rostlina. Lidé ze mne vyrábějí alkoholický nápoj zvaný tequila či vlákno sisal. BAOBAB DATLOVNÍK AGÁVE Jsem dřevina. Rostu na poušti i savaně. Moje dřevo umí do sebe nasáknou obrovské množství vody.

Použité zdroje: Vlastní fotografie