Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Advertisements

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
VY_52_INOVACE_05_08_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.8 Rozvaděče Obor:Elektrikář.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/ Autor.
Vytápění Elektrické kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Senzory pro EZS.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Termika – Fotovoltaika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba elektrické energie - obecná část
Proudové chrániče.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Snížení nákladů na vytápění budov
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Elektrické spotřebiče
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Elektromagnetická slučitelnost
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Posuzování kapacity neřízených úrovňových křižovatek
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Interaktivní elektrický obvod
Elektrické měřící přístroje
Průmyslové rozvody *** návrh a jištění vodičů
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Transkript prezentace:

Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *

Hlavní domovní vedení (HDV) * HDV je vedení od přípojkové skříně až k odbočce pro poslední elektroměr nebo k elektroměru * musí být provedeno v soustavě TNC a musí být znemožněn černý odběr * průřez vodičů musí být po celé délce stejný a se volí s ohledem na očekávané (výpočtové) zatížení. * uložení je dáno podmínkami distributora * HDV se jistí v přípojkové skříni. * minimální průřez HDV je pro CYKY 10 mm2 (AYKY 16 mm2). * v budovách s nejvýše 3 odběrateli není nutné zřizovat HDV. Jednotlivá vedení se vedou z přípojkové skříně přímo do elektroměrových skříní. Minimální průřez je pak pro CYKY 4x6 mm2. - HDV musí být provedeno tak, aby byla možnost výměny bez stavebních zásahů (trubky, kanály, ne plastové vkládací lišty).

Stupně elektrizace bytů * stupeň A - byty, v nichž se používají běžné domácí spotřebiče připojené pevným nebo pohyblivým přívodem, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5 kVA. * stupeň B - byty, s elektrickým vybavením jako stupeň A, k vaření a pečení se používají elektrické spotřebiče s příkonem nad 3,5kVA. * stupeň C - byty, s elektrickým vybavením jako stupeň A a B, nichž se pro vytápěním (akumulace, přímotop, tepelné čerpadlo) nebo klimatizaci používají elektrické spotřebiče.

Výpočtové zatížení Výpočtové zatížení slouží pro vypočet průřezu HDV Pro určení výpočtového zatížení se vychází ze stupně elektrizace, na jehož základě se uvažuje příkon jednoho symbolického spotřebiče (soudobý příkon bytu): - pro stupeň elektrizace A … Pb = 7 kW, jmenovitý proud jističe 20A - pro stupeň elektrizace B … Pb = 11 kW, jmenovitý proud jističe 25A - pro stupeň elektrizace C … aktuální příkon podle spotřebičů Výpočtové zatížení pro skupinu bytů: kde Pbi je soudobý příkon jednoho bytu  je soudobost skupiny bytů (určena nejčastěji z tabulky podle počtu bytů) n je počet bytů (např. pro n = 15 je  = 0,41)

Hlavní domovní vedení (HDV)

Odbočky k elektroměrům - trojfázové odbočky musí být v soustavě TNC - jsou vedení, která odbočují z HDV pro připojení jednotlivých měřících míst. - minimální průřez CYKY 6 mm2 - odbočky delší než 3 metry musí být v místě odbočení samostatně jištěny - jednofázové odbočky musí být v soustavě TNC * stupeň elektrizace A * maximální soudobý příkon 5,5 kW * maximální jistič před elektroměrem In=25 A * je-li více odboček, pak musí být jednotlivé fáze prostřídány

Elektroměrová skříň * Elektroměrová skříň je osazena do elektroměrového rozvaděče nebo do elektroměrových pilířů (může být společně s přípojkovou skříní). Musí být umožněn přístup provozovatele. * Přívod do skříně je v soustavě TN-C, vývod v soustavě TN-C nebo TN-C-S * Elektroměrová skříň musí obsahovat: - jistič před elektroměrem - elektroměr - nulovou sběrna * Elektroměrová skříň může navíc obsahovat: - jistič ve spínacím obvodu (přijímač HDO), maximálně 6A - spínací prvek (přijímač HDO) - optické oddělení pro impulsní výstup elektroměru * Všechna zařízení musí být upravena k zaplombování (kryt rozvaděče).

Jištění před elektroměrem * proud jistícího prvku musí odpovídat soudobému příkonu (při rekonstrukcích lze změnit velikost jističe) * jistič musí mít charakteristiku B, C nebo D výjimečně, pouze se souhlasem provozovatele (proudové rázy) * jednofázové jističe mají maximální proud 25 A Elektroměr * pro přímé měření je maximální proud 80 A * průřez přívodu a vývodu musí být v rozsahu 6 – 16 mm2 (Cu) * v neměřených částech obvodu se musí použít pouze vodič PEN (společný ochranný a střední vodič)

Elektroměrový pilíř

Zapojení jednofázové elektroměru – jednoduchá sazba Nulová sběrnice Jistič před elektroměrem Elektroměr

Zapojení jednofázové elektroměru – dvousazbový odběr cívka blokovacího stykače nulová sběrna dvousazbový elektroměr přijímač HDO blokovací stykač jistič před elektroměrem jištění HDO

Platba za elektrickou energii * domácnosti (D) * přehled Přehled tarifů: * standart D01d (D02d) - malý odběr (střední odběr) * akumulace 8 D25d (D26d) - malý odběr (velký odběr) 8 hodin nízká sazba, 16 hodin vysoká sazba * akumulace 16 D35d 16 hodin nízká sazba, 8 hodin vysoká sazba * přímotop D45d 20 hodin nízká sazba, 4 hodiny vysoká sazba * tepelné čerpadlo D55d - TČ do 31. 3. 2005 zrušeno D56d - TČ po 1. 4. 2005 22 hodin nízká sazba, 2 hodiny vysoká sazba * elektrické topení D57d kombinace (akumulace a přímotopu, případně kombinace s TČ) * víkend D61d od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin nízká sazba

Účet za elektrickou energii * domácnosti (D) * Ceník: * regulované platby za dopravu elektřiny (ERÚ) - měsíční plat za jistič (stálá platba podle proudu jističe) - cena za odebranou elektrickou energii (Kč/MWh) - ostatní služby (Kč/MWh) Výše platby je dána a platby náleží vždy provozovateli sítě (ČEZ) * silová elektřina - pevná cena za měsíc (Kč) Tyto platby náleží obchodníku s elektřinou (ČEZ, GTS Novera, …), který si určuje i výši poplatků.

Regulované platby – stálá platba (od 1. 1. 2016)

Regulované platby – platba za ostatní služby Silová elektřina

Přehled spotřeby domácnosti zdroj: Ptáček- Jak se nám doma chovají elektrospotřebiče Příklad spotřeby rodinného domu: - plynové topení a TUV - elektrické vaření  sazba D02d - instalovaný příkon Pinst = 35kW z toho 74% - teplo (chlad) 15% - mechanická práce 8% - světlo 3% - ostatní

Přehled spotřeby domácnosti zdroj: Ptáček- Jak se nám doma chovají elektrospotřebiče