19. září Manželství, rodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Rodina a její funkce.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_SVF34760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Digitální učební materiál
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Název Náhradní rodinná péče
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Rodinné právo – úvod, vznik manželství JUDr. Věra Pražmová
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Rodina, náhradní rodinná péče
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Křížovka – opakování, manželství
Název projektu: Moderní škola
Když vlastní rodina chybí
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rodinné právo – vybrané otázky
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

19. září Manželství, rodina

Funkce rodiny reprodukční sociálně ekonomická kulturně výchovná emocionální

Zákon o rodině, rodinné právo Základní ochrana rodiny zakotvena v Ústavě ČR  Zákon o rodině Rodinné právo upravuje vznik a zánik manželství, vztahy mezi manželi, rodiči, dětmi a dalšími příbuznými a právní vztahy při náhradní výchově dětí. Zákon o sociálně-právní ochraně dětí.

Vznik manželství Občanský sňatek prohlášení před státním orgánem (starosta, primátor nebo pověřený člen zastupitelstva obce/města) Církevní sňatek před orgánem církve

Podmínky uzavření manželství osoby starší 18 let = zaručení fyzické a morální vyspělosti, výjimečně povoleno i nezletilým nad 16 let osoby opačného pohlaví nesmí se jednat o přímý příbuzenský vztah nesmí existovat jiné manželství

Registrované partnerství v ČR od r. 2006 mezi osobami stejného pohlaví před matričním úřadem vzájemná vyživovací povinnost možnost vychovávat vlastní děti, ale ne možnost dítě si osvojit (v ČR)

Příbuzenské vztahy v rodině Rodina široká = příbuzenstvo základní

3. října

Doplň Sestra mojí matky je moje ………. . Otec mojí ženy je můj ………. . Syn mého syna je můj ……….. Dcera mého strýce je má ………. . Bratr mé matky je můj ………. . Otec mé matky je můj ………… . Syn bratra mé matky je můj ………. .

DOBROVOLNÝ DÚ Vytvoř křížovku alespoň o 8 řádcích, ve kterých se objeví členové rodiny, tajenkou bude také nějaký příbuzenský poměr a křížovku musí doplnit i legenda. Např. B A I Č K S T R Ý C M O E V N U Ř

Fungující rodina SKUPINOVÁ PRÁCE 17. – 24. 10. 2018 (viz další slide)

Fungující rodina, manželství, vztah – SKUPINOVÁ PRÁCE co si představíš, když se řekne práva dospělých X dětí fungující rodina aktivity podporující žádoucí vlastnosti partnerů pohodu v rodině povinnosti dospělých X dětí podporující fungující vztah

DALŠÍ MOŽNÉ OKRUHY A NÁMĚTY K PRÁCI v tématu RODINA (v případě časové rezervy v dotaci hodin):

Ne vše je v pořádku rozpad manželství Možné důvody rozpadu manželství: nevěra neshody týkající se výchovy dětí finanční problémy alkoholismus jednoho z partnerů ???

Zánik manželství smrt jednoho z manželů prohlášení za mrtvého (pohřešované osoby) - soud rozvod - soud

Počet rozvodů roste v roce 2010 uzavřelo manželství 46 746 párů k rozvodovému stání přišlo v roce 2010 30 783 dvojic (jedná se samozřejmě o manželství uzavřená v jiném roce) = v roce 2010 se křivka rozvodovosti vyšplhala na 50 % (údaj ČSÚ)

Nezletilé děti Rozhodnutí o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Manželství nelze rozvést, dokud toto rozhodnutí nenabude právní moci. V tomto rozhodnutí soud určí, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.

Moderní rodina – k zamyšlení proměny dnešní model rodiny (ČR) Jak ovlivňuje ekonomická funkce rodiny roli muže a ženy (otce a matky) při chodu domácnosti (rozdělení povinností, domácí práce, ekonomické zajištění rodiny). Péče o děti (kdo, kdy, jak). Rodina + plánované rodičovství (počet potomků, jejich výchova, načasování).

Náhradní péče o dítě opatrovnictví pěstounská péče poručenství adopce ústavní výchova

Znáš projekt Fondu ohrožených dětí? Napoví ti obrázek, který?

Fond ohrožených dětí projekt KLOKÁNEK

Klokánek - cíl projektu místo ústavní výchovy zajistit přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou děti vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, svěření do výchovy třetí osoby)

DDÚ: vysvětli termín vyživovací povinnost alternativní modely rodiny – 2 ženy vychovávající děti + 2 muži vychovávající děti – jaký je tvůj názor, důvody pro a proti, argumenty Fond ohrožených dětí – jakou formou je provozován, kde sídlí, aktivity představ klokánek nejbližší našemu městu

Zdroje Kolektiv autorů. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vydání Didaktis Brno 2008. Kapitola 2. ISBN 979-80-7358-122-0 Obrázek snímku č. 5 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rodina (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Family-House-1969.jpg Obrázek snímku č. 5 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rodina (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FamiliaOjeda.JPG

Zdroje (pokračování) Obrázek snímku č. 7 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dítě (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HumanNewborn.JPG Obrázek snímku č. 7 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rodina (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Andriy_Sadovyy_with_family.jpg Obrázek snímku č. 7 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Peníze (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Euromoenterogsedler.jpg

Zdroje (pokračování) Obrázek snímku č. 8 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Láska (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Backlight-wedding.jpg Obrázek snímku č. 19 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Klokanovití (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eastern_grey_kangaroo_dec07_02.jpg Obrázek snímku č. 19 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Veverka obecná (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eichh%C3%B6rnchen_D%C3%BCsseldorf_Hofgarten_edit.jpg

Zdroje (pokračování) Obrázek snímku č. 19 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Liška obecná (online). c2013 [citováno 4. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vulpes_vulpes_standing_in_snow.jpg Snímek č. 20: citováno 4. 6. 2013, dostupné z http://www.fod.cz/klokanek.htm http://www.fod.cz/