Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař Ing. Martin Vacek Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař Hovězí maso Vaření Zdroj: Technologie v kostce http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/tehlavni.htm 26.12.2018
Obsah Charakteristika technologické úpravy vaření hovězího masa Pokrmy z vařeného hovězího masa
Vaření 1. maso vkládáme do studené vody Většina živin je vyluhováno do vývaru Pro získání silného vývaru Bok, žebro, oháňka 2. maso vkládáme do vroucí vody Bílkoviny na povrchu masa se ihned srazí Většina živin zůstane v mase Kýta, plec, hrudí, líčko
Technologický postup vaření Očistíme a omyjeme Nakrájíme na potřebnou velikost po vlákně Maso vložíme do vroucí vody Přidáme sůl, koření a další ingredience dle konkrétného receptu Vaříme zvolna do měkka Po uvaření maso porcujeme řezem přes vlákno, či dále zpracováváme
Technologický postup vývaru Maso očistíme a omyjeme Nakrájíme na menší kusy po vlákně Maso vložíme do studené vody Přidáme sůl, celý pepř Maso přivedeme do varu a po té na mírném ohni vaříme velmi zvolna Na konci přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a dokončíme vaření Maso a zeleninu vyjmeme a vývar přecedíme přes plátno či hustý cedník Vývar pak dále používáme pro přípravu polévek a pokrmů
Pokrmy z vařeného hov. masa 11002 Hovězí maso vařené Samostatně nebo spolu s omáčkami k hovězímu masu 10212 Hovězí polévka s masem a nudlemi 10213 Hovězí polévka s masem a rýží 10403 Hovězí vývar s masem a zeleninou
Otázky Jaké jsou způsoby vaření hovězí masa? Jaké části hovězího masa používáme na vaření? Technologický postup vaření masa? Technologický postup vývaru? Jak zachováme biologickou hodnotu vařeného hovězího masa? Jak postupujeme, když chceme získat silný vývar? Pokrmy z vařeného hovězího masa?