Psychodynamický přístup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Advertisements

Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Veronika Gigalová, , Katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie, Filozofická fakulta.
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Psychologie – předvědecká fáze I
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Aktivačně – motivační vlastnosti osobnosti I. Část Potřeby.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vývojov člověka – základní přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Členění životního cyklu
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kognitivně – behaviorální přístup
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Úvod do filozofie.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Logické funkce a obvody
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
Společnost a její typologie
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Psychologie osobnosti
Životní cyklus.
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Kultura, socializace a jedinec
Psychologie test.
Zameranie na psychodynamické sily:
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Transsexualita.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Psychodynamický přístup První teorie v sociální práci

Úvod Důraz na intrapsychické procesy. Sigmund Freud (1856–1939) Vliv na kulturu a společenské vědy. Další osobnosti v sociální práci: Erikson, Berne, Bowlby, Hollisová

Východiska Psychický determinismus Fyziologický determinismus Existence nevědomí Geneticko-vývojová koncepce

Struktura psychoanalýzy Teorie osobnosti Teorie lidského vývoje Teorie psychoanalýzy  

Topografický model osobnosti

Vědomí Co je aktuálně vnímáno a prožívána. Racionální stránka lidské osobnosti. Jejím úkolem je řídit vztah člověka k realitě.

Předvědomí Co bylo vědomé a nyní je zapomenuto. Opětovné vybavení však není obtížné. Zastává také funkci cenzora.

Nevědomí Jeho obsah zůstává vědomí ukryt. Ovlivňuje jednání a vývoj jedince. Neurózy podle Freuda vznikají právě jako důsledek aktivity nevědomí. Obsahem nevědomí jsou pudové impulsy které se řídí principem slasti.

Nevědomí Nevědomí je řízeno tzv. primárními procesy. Dezorganizace, impulzivita, chaos. Nejsou podřízené časové struktuře či logice.

Strukturální model osobnosti

Ono (ID) Primitivní instinkty a pudy. Id (Ono) se dožaduje bezprostředního uspokojení. Id (Ono) je oblastí principiálně nevědomou a iracionální. Jejím ústředním zákonem je princip slasti. Id (Ono) dosahuje slasti prostřednictvím tzv. primárních procesů, které postrádají řád a koordinaci a skládají se pouze z instinktivních impulsů, tužeb a obav. Id je také oblastí, v níž jsou uloženy základní síly života. Jsou jimi pud lásky eros (libido) a pud smrti thanatos.

Ego (Já) Ego (Já) je spojovacím článkem Id (Ono) a Superega (Nadjá). Plní roli zprostředkovatele a vyjednavače. V rámci této činnosti využívá obranné mechanismy. Řídí se principem reality a je vědomé a racionální. Úkolem Ega je udržení stability osobnosti. Ego pracuje na bázi tzv. sekundárních procesů. Toho se dosahuje pouze v souladu s realitou na základě testování reality. Vědomá část Ega (Já) je tou částí naší osobnosti, kterou poznáváme a s níž se identifikujeme.

Superego (Nadjá) Je množinou zákazů a příkazů, které vznikly socializací. Dítě si internalizuje především rodičovské hodnoty, pravidla, příkazy a přání. Jedná se tedy o morální systém, který nás trestá, jednáme-li v rozporu s jeho pravidly, a který nás chválí a oceňuje, jednáme-li s nimi v souladu. Superego (Nadjá) je založeno na principu dokonalosti. Superego je moralizující silou, která po nás žádá, abychom odmítli každou slast a abychom usilovali o dokonalost. Z větší části je nevědomé ačkoliv jeho části můžeme nahlédnout v introspekci.

Intrapsychické konflikty Podstatu této interakce vystihují dva pojmy katexe a antikatexe. Id versus Ego Id versus Superego Ego versus Superego

Obranné mechanismy Jsou nevědomé strategie, které chrání osobnost před bolestnými prožitky viny a úzkosti.

Obranné mechanismy Projekce Sublimace Reaktivní formace Regrese a fixace Identifikace Chybné úkony Noční snění Racionalizace Intelektualizace

Vývoj osobnosti Orální stadium (0 –1 rok) Anální stadium (2 – 3 roky) Falické stadium (3 – 5 let) Období latence (6 – 12 let) Genitální stadium (puberta a dále)

Psychoanalýza Analýza snů Technika volných asociací Analýza přenosu a analýza odporu