Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Mechanická práce a energie
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Co jsou ekvipotenciální plochy
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Jiný pohled - práce a energie
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie LC.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_16 Tematická.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanická práce, výkon a energie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _617 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
FI-05 Úvod do nauky o gravitaci Hlavní body Keplerovy zákony Newtonův gravitační zákon Gravitační pole v blízkosti Země Planetární.
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Polární soustava souřadnic
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Práce Skalární fyzikální veličina, označení W (někdy A), jednotka 1 Joule (1 J), fyzikální rozměr: W = F*s → 1 J = (kg*m*s-2)*m = kg*m2*s-2 ZŠ: W = F*s.
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Harmonický oscilátor – pružina
Co ukazuje váha? z m m m.
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Práce Skalární fyzikální veličina, označení W (někdy A), jednotka 1 Joule (1 J), fyzikální rozměr: W = F*s → 1 J = (kg*m*s-2)*m = kg*m2*s-2 ZŠ: W = F*s.
Třída 3.A 10. hodina.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Transkript prezentace:

Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota: pokud je Fv překročí kritickou hodnotu: (těleso se začne pohybovat) pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota: (těleso se nepohybuje) ms – koeficient statického tření mk – koeficient kinematického tření typické hodnoty ms = 0.3 – 0.6 m – koeficient smykového tření – jednotkový vektor ve směru síly Fv

Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota: pokud je Fv překročí kritickou hodnotu: (těleso se bude pohybovat) pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota: (těleso se nepohybuje) m – koeficient smykového tření – jednotkový vektor ve směru síly Fv

Tření určení statického koeficientu smykového tření

Tření valivé tření mV – koeficient valivého tření

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole Síla která by v daném místě působila na těleso o jednotkové hmotnosti

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole Síla která by v daném místě působila na těleso o jednotkové hmotnosti Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci Konzervativní pole – práce je určena jen počáteční a koncovou polohou a nezávisí na trajektorii nulová hladina potenciální energie v P:

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci Konzervativní pole – práce je určena jen počáteční a koncovou polohou a nezávisí na trajektorii potenciální energie: záporně vzatá práce, kterou musí pole vykonat při přenesení tělesa z bodu P do bodu A podobně pro B

Gravitační pole Potenciální energie v tíhovém poli: Potenciální energie v gravitačním poli: nulová hladina potenciální energie na povrchu Země tíhové pole gravitační pole

Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli: nulová hladina potenciální energie v nekonečnu

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci Konzervativní pole – práce je určena jen počáteční a koncovou polohou a nezávisí na trajektorii potenciál práce, kterou musí pole vykonat při přenesení tělesa jednotkové hmotnosti z bodu P o nulovém potenciálu do bodu A

Gravitační pole hmotného bodu gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole: potenciál gravitačního pole:

Gravitační pole hmotného bodu potenciál gravitačního pole:

Souvislost potenciálu a intenzity pole těleso o hmotnosti m: potenciální energie : síla: potenciál: intenzita: při posunutí o Dx se vykoná práce: podobně:

Souvislost potenciálu a intenzity pole těleso o hmotnosti m: potenciální energie : síla: potenciál: intenzita: gradient

Souvislost potenciálu a intenzity pole

Souvislost potenciálu a intenzity pole gradient

Souvislost potenciálu a intenzity pole Př. gravitační pole:

Kosmické rychlosti rychlost potřebná k vynesení na oběžnou dráhu Země I. kosmická rychlost: II. kosmická rychlost: rychlost potřebná k opuštění gravitačního pole Země III. kosmická rychlost: rychlost potřebná k opuštění gravitačního pole Slunce, tj. k opuštění sluneční soustavy Když využijeme oběžné rychlosti Země 29.7 km s-1 tak stačí 42.1-29.7 = 12.4 km s-1