Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 - 2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 STÁŽE Inovativní prvek v náboru nových zaměstnanců STÁŽE Inovativní prvek v.
Advertisements

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
RIS3 strategie a její vazba na OP PIK Ing. Marek Jetmar, Ph
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Úvod do projektového řízení
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Ing. Kateřina Lichtenberková
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Pracovní skupina PODNIKÁNÍ
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Inovace a regionální rozvoj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku
Inovační potenciál České republiky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Univerzitní město Olomouc
Teoretické přístupy k pojetí a významu inovací
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Centralizované rozvojové projekty 2017
Grantová skupina a podpora vědy 2017
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Průmysl možnosti podpory
Technologická platforma silniční doprava
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 - 2020

Podpora klastrů v působnosti MPO 2014 - 2020 OP PIK OPPI 2007 - 2013 OPPP 2004 - 2006 Důraz na znalostní ekonomiku, úspory energií, rozvoj ICT a využívání nových forem podpory Důraz na inovační podporu + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na rozvojovou podporu + počátek inovační podpory

OPPP (2004 – 2006): program KLASTRY V rámci OPPP byl program KLASTRY rozdělen do dvou částí: 1) Klastry – fáze Vyhledávání vhodných subjektů pro klastr realizováno celkem 41 projektů (podpora 28 mil. Kč) 2) Klastry – fáze Založení a rozvoj klastru realizováno celkem 12 projektů (podpora 140 mil. Kč) V rámci OPPI byly klastry podporovány v programu SPOLUPRÁCE Na rozdíl od předchozího období nebyla podporována fáze vyhledávání V programovacím období 2007 – 2013 byly vyhlášeny 2 výzvy: 1. výzva – bylo podepsáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace pro 17 projektů (573 mil. Kč) 2. výzva – bylo podepsáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace pro 24 projektů (771 mil. Kč)

OPPI (2007 – 2013): program SPOLUPRÁCE - Klastry V rámci OPPI byly klastry podporovány v programu SPOLUPRÁCE Na rozdíl od předchozího období nebyla podporována fáze vyhledávání V programovacím období 2007 – 2013 byly vyhlášeny 2 výzvy: 1. výzva – bylo podepsáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace pro 17 projektů (573 mil. Kč) 2. výzva – bylo podepsáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace pro 24 projektů (771 mil. Kč)

Příklad podpořeného klastru v rámci OPPI CREA HYDRO&ENERGY Projekt byl zaměřen na dotvoření a rozvoj nově vzniklého klastru Nosným oborem jsou technologie pro vodní hospodářství a obnovitelné zdroje Členskou základnu klastru tvoří 15 členů. Klastr spolupracuje s Vysokým učením technickým v Brně, Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně a Českým hydrometeorologickým ústavem Přiznaná výše podpory z OPPI činí více než 46 mil. Kč

PO 1: „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“ OP PIK - Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost zakládání a rozvoj podnikových výzkumných center realizace projektů průmyslového výzkumu a vývoje zavádění inovací výrobků a služeb do výroby ochrana duševního vlastnictví v podnicích Rozvoj sítí spolupráce, vč. klastrů a technologických platforem (zejména kolektivní výzkum, založený na potřebách většího počtu MSP i větších firem, rozvoj mezisektorové spolupráce a internacionalizace) (program Spolupráce) aktivity vedoucí ke komercializaci výsledků („proof of concept“)

PO 1: „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“ Zaměření podpory klastrů v OPPIK Aktivity klastrů spočívají zejména v posilování spolupráce mezi podnikatelskými subjekty vedoucí k diverzifikaci produktů, sdílení know-how a znalostí a přispívající k inteligentní specializaci; prohlubování spolupráce s vědeckovýzkumnou sférou s cílem posunu odvětví na vyšší technologickou úroveň i spolupráce v oblasti vzdělávání, studentských stáží apod.; Další významnou oblastí je internacionalizace, tj. navazování spolupráce v evropském výzkumném prostoru, zapojování se do konsorcií v evropských výzkumných programech a přeshraničních sítí excelentních klastrů (se zaměřením na budoucí výzvy a klíčové technologie), koordinovaný přístup na třetí trhy apod. Hlavní důraz je kladen na rozvoj aktivit zralých klastrů v konceptu klastrové excelence - klastry budou důležitými aktéry v regionálních RIS3 strategiích, které mohou využít kritické masy podniků a znalostní základny k dalšímu posilování pozice regionu v zavedených průmyslových odvětvích či technologických oblastech; posilování přeshraničních vazeb může zároveň přispět k rozvoji nových znalostí přesahujících tradiční odvětvová vymezení (tzv. emerging industries).

PO 1: „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“ Podporované aktivity Program Spolupráce - klastry a) kolektivní výzkum - výzkumné a vývojové aktivity, které odpovídají inovačním potřebám zejména malých a středních podniků daného průmyslového odvětví nebo specifické technologické oblasti v rámci klastru. Výsledky projektu jsou tedy vždy využitelné více podniky, které na jejich základě mohou vyvinout vlastní specifická řešení pro nové produkty, procesy a služby. Podporována bude také realizace přeshraničních výzkumných a vývojových projektů. b) sdílená infrastruktura - založení/rozvoj a vybavení centra klastru s otevřeným přístupem pro účely průmyslového výzkumu, vývoje a inovací. c) internacionalizace klastru - navazování spolupráce v evropském výzkumném prostoru, zapojování se do přeshraničních sítí excelentních klastrů (s důrazem na budoucí výzvy a klíčové technologie), koordinovaný přístup na třetí trhy, apod. d) rozvoj klastrové organizace – aktivity vedoucí k rozšiřování klastru a zvýšení kvality jeho řízení, zlepšení spolupráce, sdílení znalostí, marketing, networking, apod.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014 – 2020) Rozlišení fází klastru dle hodnocení klastrové výkonnosti na nezralý/ rozvinutý/excelentní Hodnocení výkonnosti a určení odpovídající fáze klastru má dopad na možnou výši maximální dotace a příslušné podporované aktivity Méně rozvinuté klastry mohou žádat pouze o aktivity na rozvoj klastru a internacionalizace, které jim mohou pomoci posunout klastru do další rozvojové fáze Rozvinuté a excelentní klastry mohou podávat projekty i na kolektivní výzkum a sdílenou infrastrukturu V rámci kolektivního výzkumu mohou excelentní klastry podat max. 5 VaV projekty/rozvinuté max. 3 VaV projekty v rámci jedné výzvy

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014 – 2020) V ČR bylo založeno více jak 80 klastrových organizací (z toho cca polovina získala podporu na rozvoj klastru z operačních programů) Rozvité klastry se silným zastoupením členů vznikly zejména ve strojírenském sektoru, technických textiliích, plastikářství, automobilovém průmyslu, nanotechnologiích a energetice. Z provedených analýz MPO na efektivitu podpory klastrů vyplývá, že většina z klastrů sice může být samofinancovatelná, nicméně rozsah jimi zajišťovaných služeb určených zejména pro menší členy klastrů by mohl být v případě neexistence tohoto typu veřejné podpory výrazně redukován. Tento závěr byl potvrzen i analýzou porovnávající klastry s podporou a bez podpory - podpořené klastrové organizace vykazují téměř dvojnásobnou životaschopnost, než je tomu u klastrových organizací nepodpořených nebo o dotace nežádajících. Bez další podpory by také byly velmi redukovány aktivity klastrových organizací v oblasti internacionalizace, díky kterým se klastry z ČR zapojují do evropských sítí excelentních klastrů a realizují společné projekty vstupu na třetí trhy. Podpora klastrů pokračuje také v návaznosti na rozvíjející se evropskou klastrovou politiku a koncept klastrové excelence. Vyspělé klastry jsou jedním z hlavním nástrojů pro národní i regionální strategie inteligentní specializace a jsou považovány za důležitý nástroj pro rozvoj nových průmyslových odvětví a nových hodnotových řetězců.

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost