III. Workshop Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví 1.února 2018, Hradec Králové   Projekt Podpora sociální práce v Jilemnici,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Správní právo Pojem správního práva.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Organizace sociální správy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Prezentace pečovatelské služby
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Legislativa.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Informace ze sociální oblasti
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Pečovatelská služba.
Veřejné opatrovnictví: Zkušenosti a pohled obcí
Novela zákona o místních poplatcích
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Workshop Hradec Králové
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/16_128/
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

III. Workshop Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví 1.února 2018, Hradec Králové   Projekt Podpora sociální práce v Jilemnici, r.č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006206

JILEMNICE správní obvod ORP Jilemnice = 21 obcí cca 17 000 obyvatel, z toho Jilemnice (k 1.1. 2017) 5 470 obyvatel. rozmezí dvou krajů Liberecký x Královehradecký kraj převážně horský terén!

Jilemnice-hlavní sociální problémy stárnutí populace nízkopříjmoví zájemci o poskytování sociálních služeb zadluženost závislosti nezaměstnanost (6,35%) invalidita a odchod do důchodu, ale bez nároku na výplatu rozhraní krajů a dostupnost sociálních služeb nemáme sociálně vyloučenou oblast

Sociální práce -jilemnice Sociální práce 1,0 úvazek, rozdělena mezi tři osoby: 0,7 sociální práce; dále vykonává: 0,1 veřejné opatrovnictví; 0,1 průkazy ZTP; 0,05 místní romský koordinátor; 0,05 zvláštní příjemce důchodu 0,2 síťování sociálních služeb v rámci soc. práce – zbytek úvazku – nesociálního charakteru 0,1 vedení soc. práce – zbytek celého úvazku soc. kuratela a další výkon statní správy a samosprávy tyto pozice jsou rozděleny hrubým procentuálním odhadem nové 2 sociální pracovnice z datace EU, 2 plné úvazky V současnosti celkem 3 plné úvazky v rozsahu 40 hodin

Sociální Služby působící v našem orp Spolupracujeme: Advaita, z. ú., Most k naději, z. s. ,,D,, občanské sdružení FOKUS Turnov, FOKUS Semily RYTMUS o. p. s. Diakonie ČCE, středisko Světlo ve Vrchlabí Terénní pečovatelská služba - DPS Jilemnice + byty zvláštního určení FCH Studenec, OCH Jilemnice Domov důchodců - Rokytnice n. Jiz Dům s pečovatelskou službou - Poniklá

Veřejné opatrovnictví Vymezení role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví

LEGISLATIVA CHYBÍ! Zákon o opatrovnictví od r. 2014 veřejné opatrovnictví zmiňováno v občanském zákoníku úprava terminologie pro praxi vydalo Ministerstvo vnitra Základní informace pro obce jako veřejné opatrovníky - ani zákon ani metodika odborné semináře od roku 2016 na bázi příkladů dobré i špatné praxe převážně z oblasti práva od 2017 povinnost ZOZ (co má vyřešit?, proč jsou starostové obcí výjimkou? ) NUTNOST SAMOSTATNÉ LEGISLATIVY Kde se v současnosti veř. opatrovnictví vyskytuje: Úmluva o právech osob ze zdravotním postižením Zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník Zákon č. 292/2012 Sb., o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 404/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 99/1963 SB. , občanský soudní řád Zákon č. 128/2000 Sb., zákon o obcích Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Vyhláška č. 297/2012 Sb., o náležitostech Listu o prohlídce zemřelého Zákon č. 128/2011 Sb., o specifických zdravotních službách

Veřejný opatrovník v Jilemnici z důvodu kumulace funkce je v Jilemnici opatrovník v 10. platové třídě veřejný opatrovník pouze 0,1 úvazku na základě pověření paní starostky stávající soc. pracovnice vykonává V.O. od ledna 2017 Celkem 6 opatrovanců: 5 opatrovanců v ústavním zařízení – převážně mentální postižení či duševní onemocnění 1 opatrovanec v přirozeném prostředí – schůzky 1x do týdne není zastupitelnost veřejné opatrovnictví je přirazeno na odbor sociálních věcí, proč musí zajišťovat veř. opatrovnictví sociální pracovník?

Soudy Aktuální problém: soud vydal pravomocné rozhodnutí o omezení způsobilosti k pr. úkonům, a ustanovil Město Jilemnice V. O. klientka potřebuje nový OP. Obec III. typu požaduje po opatrovníkovi navíc Listinu o ustanovení opatrovníka. soud sděluje V.O., že pravomocný rozsudek je dostačující obec III. Typu- odmítá s opatrovníkem jednat. Jak zajistit OP pro klientku? dlouhé časové prodlevy (schválení splátkového kalendáře) v současnosti nemáme zkušenosti se soudním jednáním

Opatrovník a opatrovanec Dilemata - krátká zkušenost výkonu veř Opatrovník a opatrovanec Dilemata - krátká zkušenost výkonu veř. opatrovnictví - od 28.9.2017 - převzatý klient Klient Pepa Spisová dokumentace: V.O. (Město Jilemnice) obdržel základní informace v rozsahu výroční zprávy zasílané soudu kompletní spis se nepředává soud omezil pana Pepu na nakládání s částkou nad 1000 Kč a uzavírání smluv ve stejné částce, nezabýval se jeho mentálním postižením  V.O. se musí zabývat pouze financemi a finančními transakcemi a konat v jeho zájmu

Otázky, které si často klademe: Lze dobře hájit zájmy klienta, když o něm nevíme téměř nic? Je prací opatrovníka mapování klientova života? Má opatrovník pověřit souvisejícími činnostmi soc. pracovníka? Může je vykonávat sám v rámci kumulované funkce?

Klient trvá na tom, aby se opatrovník seznámil s jeho kompletní zdravotní dokumentací Je to nutné, pokud je klient omezen pouze na finance? Může opatrovník klienta odmítnout?

Pan Pepa je mentálně postižený a vyžaduje na V. O Pan Pepa je mentálně postižený a vyžaduje na V.O. téměř denně pomoc s širokým okruhem běžných činností Má V.O. pana Pepu odmítnout?  Může panu Pepovi poskytnout soc. práci nebo má doporučit adekvátní soc. službu? Závislost klienta? Pepa nízkopříjmový klient s exekucí – z našeho pohledu je vhodné zajistit sociální rehabilitaci – zájem klienta? Motivace? kolize mezi působností soc. služby a faktickým pobytem klienta (přesah krajů)