Situace hl. m. Prahy v oblasti integrace migrantů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Integrace migrantů na lokální úrovni
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Terapie pachatelů domácího násilí
Hlavní město praha a integrace cizinců
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Mabistrát hlavního města Prahy
Ing. Stanislava Správková
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Klíčové aktivity projektu
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Situace hl. m. Prahy v oblasti integrace migrantů Jan Janoušek, Magistrát hl. m. Prahy Eva Čech Valentová, Sdružení pro integraci a migraci

Institucionální rámec MHMP odpovědný radní HMP – Jan Wolf Komise RHMP pro oblast integrace cizinců 13 členů (představitelé a zaměstnanci HMP, MČ, NNO, ICP, MV ČR – v souladu s aktualizovanou Koncepcí i zástupce/kyně migrantů) poradní role pro RHMP v dané oblasti Oddělení národnostních menšin a integrace cizinců (MHMP RED) 4 členové včetně vedoucí oddělení Mgr. J. Hajné romská koordinátorka, referentka národnostních menšin-granty, specialista integrace cizinců dotační programy HMP, spolupráce s MČ a dalšími organizacemi na naplňování strategie HMP v daných oblastech

Integrační centrum Praha Integrační centrum Praha o.p.s. (ICP) vznik r. 2012, zakladatel MHMP 6 poboček ICP (MČ P 1, 4, 12, 13, 14, Libuš) financování MV ČR (EIF, AMIF), MHMP služby ICP poradenství; kurzy ČJ, SKO; interkulturní práce; integrační akce; semináře, vzdělávání úředníků spolupráce s HMP, dalšími NNO, MČ (projekty obcí) realizace Regionální poradní platformy sdílení informací, síťování odborníků, aktuální dění v oblasti IC na území hl. m. Prahy spolupráce na tvorbě strategických dokumentů HMP Koncepce HMP pro oblast integrace cizinců Akční plán Koncepce HMP pro oblast integrace cizinců

Integrační centrum Praha Kampaň „Mezi svými“ (www.mezisvymi.icpraha.com/) Kampaň cílící na širokou veřejnost

Integrační centrum Praha Mobilní aplikace Praguer (základní informace o HMP, kontakty, mapa institucí, 4 jazykové verze) http://praguer.icpraha.com/

Strategické dokumenty HMP Strategie HMP zahrnující i otázku migrantů Strategický plán hl. m. Prahy (aktualizace 2016) Koncepce prevence kriminality hl. m. Prahy na léta 2017-2021 Střednědobý plán rozvoje soc. služeb na území HMP na období 2016-2018

Strategické dokumenty HMP Strategické dokumenty HMP pro oblast integrace cizinců vznik za široké participace představitelů veřejného, neziskového sektoru i zástupců migrantů cílové skupiny: migranti, majoritní společnost, odborná veřejnost Koncepce HMP pro oblast integrace cizinců 1. Koncepce vznikla r. 2014 (období 2014-2017) 2018 – ZHMP schválilo aktualizovanou Koncepci IC na území HMP (2018-2021) priority: informovanost, sociální a návazné služby, vzdělávání, soužití majoritní společnosti a migrantů Akční plán Koncepce HMP pro oblast integrace cizinců indikovatelné aktivity k naplňování opatření stanovených Koncepcí dříve AP na jeden rok, nyní je v plánu na 2 roky (2018-2019) Důležité výstupy: Analýza, Konference, informační webový portál

Analýza situace migrantů Zpracovatel: SOÚ AV ČR, v.v.i. (r. 2017) Dotazníkové šetření přes 1000 respondentů z řad cizinců primárně ze 3. zemí dle kvótních znaků Zaměření Vzdělávání dětí a dospělých Sociální a návazné služby Informovanost a komunikace Zpráva volně ke stažení na www.metropolevsech.cz

Informační web HMP pro migranty www.metropolevsech.cz

Dotační programy MHMP Programy podpory aktivit integrace cizinců na území HMP (zatím jednoleté projekty) č. 1 - „Aktivity na podporu integrace cizinců v hl. Praze - kulturní, společenská a osvětová činnost, jazyková příprava a komunitní práce“ vzdělávání, návazné služby, informovanost, komunitní akce, kulturní a umělecké aktivity migrantů apod. oprávnění žadatelé – MČ, NNO č. 2 - „Publikační činnost, související se vztahem k integraci cizinců v hl. m. Praze“ publikační činnost zaměřená na podporu integrace cizinců oprávnění žadatelé – NNO i fyzické osoby prokazatelně působící v IC

Dotační programy MHMP

Vztahy s městskými částmi Finanční podpora pro MČ v rámci GŘ Konzultace a spolupráce při tvorbě strategických dokumentů HMP pro oblast IC Poradní platforma MHMP a MČ pro oblast IC pravidelné sdílení zkušeností z realizace projektů prezentace aktuálních projektů a témat z dané oblasti Způsoby financování činnosti MČ ze strany MHMP MHMP má vůči MČ v této věci spíše podpůrnou roli Problém: systematická neukotvenost agendy IC na úrovni většiny MČ hl. m. Prahy

Sítě pro oblast integrace HMP Regionální poradní platforma Koordinuje ICP, schází se 5 – 6x ročně Podpora kooperace mezi jednotlivými aktéry na poli integrace - všechny zainteresované subjekty – MHMP, MČ, NNO, státní orgány, komunity migrantů, akademické instituce Cíl: zajistit komplexní přístup a systémově zpracovávat konkrétní návrhy a opatření v oblasti integrace migrantů Aktivity Výměna informací, sdílení zkušeností Diskuse nad aktuálními tématy, projednávání nových možností práce s migranty Tematické workshopy Tvorba Koncepce a akčních plánů, monitoring jejich realizace

Sítě pro oblast integrace HMP Poradní platforma MHMP a MČ pro oblast IC Zajištění vzájemné informovanosti mezi MČ a MHMP sdílení zkušeností z realizace projektů a dobrých praxí prezentace aktuálních projektů a témat z dané oblasti Platforma zástupců odborů školství MČ Od 2016 – koordinuje odbor školství a mládeže MHMP Otázky vzdělávání dětí s OMJ Zdroj informací o potřebách jednotlivých MČ Výměna informací, podněty pro nová opatření a cíle Platforma migrantů rozpuštěna do RPP

Plány v projektu Snažit se prosazovat mainstreaming do jiných strategických materiálů Evaluace stávajících materiálů Podněty pro začlenění otázek integrace cizinců do strategických materiálů Pracovní skupina procesního auditu ke Koncepce a AP Evaluace dosavadních verzí koncepce a akčních plánů – návrhy pro další aktualizaci Evaluace dosavadní implementace AP – návrhy na další období Manuál k procesním krokům při tvorbě/aktualizaci strategických materiálů Fokusní skupiny/kulaté stoly k jednotlivým prioritám z Koncepce či identifikovaným tématům Kulatý stůl 22. 3. Koncorcia – téma interkulturní práce a další využití Analýzy MHMP Akce s HBS na podzim

Plány v projektu Další terénní šetření nad rámec současné analýzy HMP Platforma 10. 4. - sídelní zkušeností k terénnímu průzkumu, identifikace potřeb aktérů a konkrétních lokalit Mapování situace v jednotlivých MČ Evaluace zakotvení tématu ve strategických materiálech získat procesní poznatky z MČ ohledně řízení/koordinace agendy integrace Přenos dobrých praxí na úroveň HMP Mapování situace v MČ s potenciálem rozvoje agendy Zpráva za kraj Strukturovaná – rozhovory, analýzy materiálů, pozorování Přenos zahraničních zkušeností Zapojení hl. m. Prahy do některé mezinárodní sítě intekulturních měst Účast na stážích z projektu

Děkujeme jan.janousek@praha.eu valentova@refug.cz