Slnečná sústava Bibiána Kolláriková 1.G.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Sluneční soustava Slunce
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Planetky, měsíce, komety, meteory
Planety.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír (Space).
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografia 5. ročníka Príroda Zeme.
Newtonove pohybové zákony
JADROVÁ ENERGIA.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Slnko Michal Komora 4.a.
Slnečná sústava Slnko.
Slnečná sústava Fyzika 9. Ročník ZŠ.
Fyzika - Astronómia Slnečná sústava.
Gravitačná sila.
Vznik Slnka Lýdia Baluchová 1. A.
POHYBY ZEME- prečo sa strieda deň a noc
PLANÉTY PLANÉTY.
ZEM a MARS.
PaedDr. Jozef Beňuška
SLNEČNÁ SÚSTAVA.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Slnečná sústava Bibiána Kolláriková 1.G

Nebeská konštrukcia je stavaná na čas bez konca či začiatku, v nekonečnom priestore bez obmedzenia... Jules Supervielle úryvok z Nebeských rytmov

Slnečná sústava obsahuje obrovské množstvo telies medzi ktoré patrí 8 planét, kométy, hviezdy, planétky, mesiace, meteoridy...

SLNKO... Je najväčšie teleso slnečnej sústavy. Jeho hmotnosť je 99% hmotnosti celej sústavy. Teplota na povrchu Slnka sa pohybuje okolo 5 5000C. Intenzita na povrchu Slnka je približne 28 krát väčšia ako na povrchu Zeme. V gravitačnom poli Slnka sa pohybuje 8 planét .

Planéty... 1.Merkúr Je najbližšou planétou k Slnku a obehne okolo Slnka asi raz za 28 dní. 2.Venuša Jej atmosféru tvorí prevažne oxid uhličitý. Teplota na povrchu sa pohybuje okolo 480 stupňov Celzia.

3.Zem Zem je v poradí 3 planéta od Slnka a táto poloha jej umožňuje, aby na jej povrchu mohla existovať voda a teda samotný život. 4.Mars Mars obieha okolo Slnka raz za 689,98 dňa. Je ďalej od Slnka ako Zem a tak aj teplota na povrchu sa pohybuje od -130 stupňov.

5.Jupiter Je najväčšia planéta našej slnečnej sústavy. Jeho obeh okolo Slnka trvá približne 12 rokov. Má 16 mesiacov. 6.Saturn Obeh okolo Slnka trvá 29,46 roka. Saturn je najviac sploštená planéta. Má 18 mesiacov.

7.Urán Doba obehu okolo Slnka je 84,01 roka. Má 20 mesiacov a 11 prstencov. Urán je 4 krát väčší ako Zem. 8.Neptún Má 4 prstence a 8 mesiacov. Rozmerom patrí k planétam obrov. Na póloch je mierne sploštený.

Pluto Donedávna 9. planéta slnečnej sústavy . V roku 2006 sa vedci dohodli, že tento objekt sa kvôli svojim rozmerom nebude považovať za planétu ale iba za jednu z mnohých planétok.

Kométy Kométy majú jadro s obsahom zhluku drobných telies. V blízkosti Slnka sa z jadra uvoľňujú prachové častice a plyny, ktoré tvoria svietiacu atmosféru - kómu. Takto vznikajú chvosty dlhé niekoľko miliónov kilometrov. Rozpadom kométy vznikajú meteorické roje.

Halleyho kométa najstaršia známa kométa. prvý dochovaný záznam o jej pozorovaní pochádza z Číny z roku 239 pred n.l. Odvtedy ju pozorovali pri jej 30 návratoch k Slnku. Halley zistil, že je to teleso, ktoré sa vracia k Slnku približne každých 76 rokov.

Mesiace Okolo niektorých planét obiehajú mesiace. Najznámejší a najpreskúmanejší je náš Mesiac. Niektoré planéty majú viac ako jeden mesiac, napr. Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún Najmenší známy mesiac v slnečnej sústave je Deimos, patriaci planéte Mars.

Od meteoridu po meteorit Malé telesá v medziplanetárnom priestore sa nazývajú meteoridy. Ak prenikne meteorid do zemskej atmosféry, rozžeraví sa a žiari - meteor Zvyšky veľkých meteorov niekedy dopadnú na Zem -meteority

Zdroje Róbert Čeman a Eduard Pittich: Vesmír 1,Slovenská Grafia,a.s., Bratislava, 2002 Jaroslav Vachek a kol. : Fyzika pre 1.ročník gymnázií, SPN, Bratislava, 2001 Internet vlastné vedomosti

Môj názor Ľudia už tisíce rokov pozorujú slnečnú sústavu, no i tak nemôžme povedať, že o nej už vedia všetko. Znova a znova o nej získavame nové poznatky a nové snímky, ktoré fascinujú nielen takých milovníkov vesmíru ako som ja...