CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

VÝZNAM MIKROELEMENTŮ UŽITEČNÉ A CIZORODÉ PRVKY Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
TIENS KANGLI.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
SPIROERGOMETRIE funkční vyšetření v laboratoři při tělesném zatěžování, které je možné charakterizovat ve fyzikálních jednotkách a na základě tohoto určovat.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Letní pozdrav.
Božská lékárna.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.

Co je to cholesterol? Jak se dostane do lidského těla? K čemu je nutný? Jak se jeho nadbytku zbavíme?

v organismu vzniká v řadě tkání, v játrech, střevě, přichází s potravou, je součástí lipoproteinů kolujících v krvi (tak se dostává do cílových tkání), je nutnou součástí buněčných membrán (mozku), jediným zdrojem tvorby žlučových kyselin, přenášejících mastné kyseliny (tuky), stavební látkou pro vitamin D (cholekalciferol), základní látkou pro syntézu hormonů

Hladina: do 5 mM/litr (nad 6,50 mM/litr riziko) Výskyt: HDL – lipoproteinové částice s vysokou hustotou „dobrý“ (uvolňuje cholesterol do jater), LDL – lipoproteiny s nízkou hustotou „zlý“ (tvořen v játrech + apoliporotein B), VLDL – lipoproteiny o velmi nízké hustotě (v játrech, střevu, váže triacylglyceroly), Příjem: tolerováno max. 300 mg/den v potravě Ukazatel: aterogenní index (< 0,11 (nejnižší riziko), 0,11–0,21 (střední), > 0,21 (nejvyšší))

Cholesterol je vázán s lipoproteiny, a proto je zásah úspěšnější tehdy, pokud se zasahuje i do zvýšené hladiny lipoproteinů (LDL, VLDL) Familiární kombinovaná hyperlipidemie (FKH), geneticky podmíněná, vzestup triacylglycerolů, i cholesterolu, LDL i VLDL. Strategie: snížit syntézu cholesterolu v játrech a střevu, zabránit v co nejvyšší míře projevům FKH (změnit metabolismus lipoproteinů), snížit vstřebávání cholesterolu

Snížení syntézy cholesterolu v játrech Červená rýže: Monascus purpureus, Monascus ruber – lovastatin Extrakt z listů artyčoku snížení syntézy cholesterolu a a hladiny v krvi, snížení plaku v cévách, ochrana buněčných membrán-prevence aterosklerózy, zvýšená tvorba žluči a odstranění dyspepsie

Snížení syntézy cholesterolu v játrech Červená rýže Artyčok

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Rýžové otruby inhibice cholesterolesterasy a celkového cirkulujícího CH, kompetice na vazebných místech pro cholesterol, kompetitivní inhibice resorpce ve střevě, Plod siraitie grosvenorovy nekalorické sladidlo snižující cholesterol List gymnemy lesní snížení hladiny krevní glukózy, CH, LDL a VLDL

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Saponiny sóji luštinaté snižují hladinu CH, LDL vazbou v buněčných membránách, zvyšují vylučování žlučových kyselin, interakce s proteiny v buněčné stěně střeva Saponiny a β-glukany ovesných plev Polysacharidy ze semen pískavice řeckého sena snížení hladiny kolujícího cholesterolu Saponiny juky mohavské sekvestrace cholesterolu a žlučových kyselin ve střevě

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Saponiny a β-glukany ovesných plev Saponiny juky mohavské

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum) Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum) Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis) Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Niacin

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) (Plantago ovata) (Psyllium Husk, „jitrocel blešník“)

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum)

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum)

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis)

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) + olej Složení 2 tobolek Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg; Složení 1 tobolky: Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg;

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Olej z mořských ryb 1.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 400 mg a dokosahexaenovou (DHA) 200 mg; Olej z mořských ryb 2.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 360 mg a dokosahexaenovou (DHA) 240 mg;

Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Niacin

Snížení vstřebávání cholesterolu β-Sitosterol, β-Sitostanol kompetitivní inhibice vstřebávání cholesterolu ze střev Chitosan sekvestrace žlučových kyselin

Různé účinky

nízký IA (cholesterol, triacylglyceroly) = nízké riziko KVCh: zanechání kouření, snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě), pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně, 30–45 minut), úprava stravování (preference ryb, bílého masa), omezení konzumace alkoholu (kromě červeného vína), používání doplňků stravy