CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.
Co je to cholesterol? Jak se dostane do lidského těla? K čemu je nutný? Jak se jeho nadbytku zbavíme?
v organismu vzniká v řadě tkání, v játrech, střevě, přichází s potravou, je součástí lipoproteinů kolujících v krvi (tak se dostává do cílových tkání), je nutnou součástí buněčných membrán (mozku), jediným zdrojem tvorby žlučových kyselin, přenášejících mastné kyseliny (tuky), stavební látkou pro vitamin D (cholekalciferol), základní látkou pro syntézu hormonů
Hladina: do 5 mM/litr (nad 6,50 mM/litr riziko) Výskyt: HDL – lipoproteinové částice s vysokou hustotou „dobrý“ (uvolňuje cholesterol do jater), LDL – lipoproteiny s nízkou hustotou „zlý“ (tvořen v játrech + apoliporotein B), VLDL – lipoproteiny o velmi nízké hustotě (v játrech, střevu, váže triacylglyceroly), Příjem: tolerováno max. 300 mg/den v potravě Ukazatel: aterogenní index (< 0,11 (nejnižší riziko), 0,11–0,21 (střední), > 0,21 (nejvyšší))
Cholesterol je vázán s lipoproteiny, a proto je zásah úspěšnější tehdy, pokud se zasahuje i do zvýšené hladiny lipoproteinů (LDL, VLDL) Familiární kombinovaná hyperlipidemie (FKH), geneticky podmíněná, vzestup triacylglycerolů, i cholesterolu, LDL i VLDL. Strategie: snížit syntézu cholesterolu v játrech a střevu, zabránit v co nejvyšší míře projevům FKH (změnit metabolismus lipoproteinů), snížit vstřebávání cholesterolu
Snížení syntézy cholesterolu v játrech Červená rýže: Monascus purpureus, Monascus ruber – lovastatin Extrakt z listů artyčoku snížení syntézy cholesterolu a a hladiny v krvi, snížení plaku v cévách, ochrana buněčných membrán-prevence aterosklerózy, zvýšená tvorba žluči a odstranění dyspepsie
Snížení syntézy cholesterolu v játrech Červená rýže Artyčok
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Rýžové otruby inhibice cholesterolesterasy a celkového cirkulujícího CH, kompetice na vazebných místech pro cholesterol, kompetitivní inhibice resorpce ve střevě, Plod siraitie grosvenorovy nekalorické sladidlo snižující cholesterol List gymnemy lesní snížení hladiny krevní glukózy, CH, LDL a VLDL
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Saponiny sóji luštinaté snižují hladinu CH, LDL vazbou v buněčných membránách, zvyšují vylučování žlučových kyselin, interakce s proteiny v buněčné stěně střeva Saponiny a β-glukany ovesných plev Polysacharidy ze semen pískavice řeckého sena snížení hladiny kolujícího cholesterolu Saponiny juky mohavské sekvestrace cholesterolu a žlučových kyselin ve střevě
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Saponiny a β-glukany ovesných plev Saponiny juky mohavské
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum) Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum) Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis) Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Niacin
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) (Plantago ovata) (Psyllium Husk, „jitrocel blešník“)
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum)
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum)
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis)
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) + olej Složení 2 tobolek Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg; Složení 1 tobolky: Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg;
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Olej z mořských ryb 1.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 400 mg a dokosahexaenovou (DHA) 200 mg; Olej z mořských ryb 2.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 360 mg a dokosahexaenovou (DHA) 240 mg;
Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu Niacin
Snížení vstřebávání cholesterolu β-Sitosterol, β-Sitostanol kompetitivní inhibice vstřebávání cholesterolu ze střev Chitosan sekvestrace žlučových kyselin
Různé účinky
nízký IA (cholesterol, triacylglyceroly) = nízké riziko KVCh: zanechání kouření, snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě), pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně, 30–45 minut), úprava stravování (preference ryb, bílého masa), omezení konzumace alkoholu (kromě červeného vína), používání doplňků stravy