Autorské právo a umělá inteligence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Nakladatelská licenční smlouva
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Michal Neuwirth Partner Technical Readiness Microsoft s.r.o.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Autorské právo v kostce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Jaroslava Geletičová, Celostátní seminář SOČ, Brno
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Elektroakustická hudba EAH v USA, počítačová hudba
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_19. TISK Z VÝŠKY  tisknoucí místa jsou na tiskové formě vyvýšena nad úroveň míst netisknoucích  jako způsob tisku.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Počítačová bezpečnost 12. Právní aspekty © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● zákon.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Muzea a galerie v digitálním světě Vlaďka Mazačová Alena Uxová Vlaďka Mazačová Alena Uxová Seminář Muzea a digitalizace, CITeM Brno
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
e-PK aktuální stav služeb DDS
Autorský zákon základní pojmy
SETKÁNÍ S UMĚLECKÝM DÍLEM
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
Keith Haring Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Elektronický archiv v ÚMV
Ochrana průmyslového vlastnictví
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Autorské právo a umělá inteligence Rudolf Leška vlastní duševní výtvor autora (SDEU), který je odrazem jeho osobnosti x statistická jedinečnost Hypnóza – spánek – drogy ? Je to tvůrčí činnost?  Naruto v Slater, No. 16-15469 (9th Cir. 2018)

Záměrnost, uvědomělost, aleatorika vlastní duševní výtvor autora (SDEU), který je odrazem jeho osobnosti x statistická jedinečnost Hypnóza – spánek – drogy ? Je to tvůrčí činnost? Matt Mullican. Performance: Under Hypnosis. The Kitchen, New York, 1982. © Paula Court

Dílo vytvořené za pomoci počítače (počítač jako nástroj) UK Copyright, Designs and Patents Act 1988: In the case of a literary, dramatic, musical or artistic work which is computer-generated, the author shall be taken to be the person by whom the arrangements necessary for the creation of the work are undertaken. Evgeny Parfenov: Lion. www.behance.net/evgenyparfenov

Matematická funkce jako dílo? Myšlenka, matematický graf, funkce, ani algoritmus nejsou chráněny AP barevnost, počet linií, formát se stanoví předem Generování náhodných čísel počítačem Počítač tak určí barvu, délku, směr a velikost jednotlivých linií Ale – autor to namaluje Zdeněk Sýkora: Linie č. 24. Poslední soud (1983-1984). 300 x 300 cm, olej na plátně. Centre Pompidou. Foto: archiv Zdeňka a Lenky Sýkorových

Rekonstrukce animace ze 70. let Vznik linie Animace bioport.cz, hudba Emil Viklický.

Autorství? Acohs Pty Ltd v Ucorp Pty Ltd [2012] FCAFC 16 (2 March 2012) Acoh vlastnil databázi, z níž bylo možné automatizovaně sestavit (v proprietárním systému Acoh) předpisy vyžadovaný bezpečnostní list obsahující informace o nebezpečných vlastnostech chemických látek a výrobků Ucorp poskytoval také klientům tyto bezpečnostní listy - byl žalován pro kopírování bezpečnostních listů Acoh Žaloba zamítnuta – zdrojový kód je chráněn, ale ne „literární dílo“, které bylo vytvořeno strojově počítačem Co právo pořizovatele databáze v EU?

Počítačem autonomně generované výtvory AI jako autor? Ale – může se stát součástí chráněného vyjádření Musí být majitel AI povinen zveřejnit skutečnost „autorství“ (klamavost?) potřebujeme AP pro AI díla, abychom zachovali poptávku po autorské tvorbě? zachování umělé vzácnosti? bude mít developer motivaci investovat do technologie? AI jako výkonný umělec? Kdo vlastní práva k zvukovému a zvukově obrazovému záznamu vytvořenému AI? fyzická nebo právnická osoba, která na svou odpovědnost poprvé zaznamená zvuky výkonu výkonného umělce či jiné zvuky, nebo jejich vyjádření, nebo pro kterou tak z jejího podnětu učiní jiná osoba. Zvláštní právo k databázi, jehož nositelem je fyzická nebo právnická osoba, která na svou odpovědnost pořídí databázi, nebo pro kterou tak z jejího podnětu učiní jiná osoba.

Učí se umělá inteligence na dílech autorů zadarmo? Pořizování rozmnoženin chráněných autorských děl v procesu „učení se“ není pokryto žádnou ze stávajících výjimek v AZ Vytváření rozsáhlých databází z autorského fondu lidstva Problém překladů Je legislativní řešení nutné? Např. zvláštní právo na odměnu místo výhradního majetkového práva?