Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"— Transkript prezentace:

1 Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Náhoda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_4_5 Autor: Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Tematický okruh: Rozvíjení smyslové citlivosti, Uplatňování subjektivity, Ověřování komunikačních účinků Téma: Prvky vizuálně obrazného vyjádření, Reflexe a vztahy zrakového vnímání k vnímání ostatními smysly, Typy vizuálně obrazných vyjádření, Komunikační obsah vizuálně obrazných vyjádření Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min prezentace, samostatná práce žáků 75 min Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako motivační úvod k dvouhodinovce výtvarné výchovy. Poskytuje žákům informace o aleotorickém umění. Součástí prezentace jsou pokyny k samostatné tvůrčí činnosti žáků.

2 Náhoda Výbuch v laboratoři
Výtvarná výchova Náhoda Výbuch v laboratoři

3 Zdenek Sýkora: Linie č.50, olej na plátně

4 Martina Navrátilová: 12 z 15

5 Náhoda ve výtvarném umění
Postmoderní umělci se ve své tvorbě často nechávají vést náhodou. Využívají náhodných podnětů jako podklad pro další tvorbu. Tvoření na základě náhodných kombinací se nazývá aleatorika.

6 Zdeněk Sýkora ( ) Významný český malíř, jehož práce jsou zastoupeny v mnoha významných sbírkách moderního světového umění. Ve svém díle využíval počítače a náhodu.

7 Martina Navrátilová Bývalá československá a později americká tenistka, mezi lety 1978–1987 světová tenisová jednička po dobu 332 týdnů. Mezi všemi tenisty drží absolutní rekord v počtu vyhraných turnajů, a to 167 ve dvouhře a 177 ve čtyřhře. V roce 2000 začala se slovenským umělcem Jurajem Králikem spolupracovat na uměleckém projektu Art Grand Slam.

8 K vytváření obrazů používala údery tenisovým míčkem namočeným do barvy.

9 Ian Cook Britský umělec, který v roce 2008 vytvořil portrét závodníka Formule 1 Lewise Hamiltona pomocí autíček na dálkové ovládání. Lewis Hamilton portrait painted using remote-control cars - Telegraph

10

11 Úkol pro tebe: Vytvoř aleatorický obraz výbuchu v laboratoři.
Budeš potřebovat bílý karton formátu A3, temperové barvy, kelímky nebo paletu, štětce, pracovní triko, tuš, pero, vzorky laboratorního skla a dobrou náladu.

12 V kelímcích rozřeď vybrané tempery vodou.
Namáčej štětec postupně v různých barvách a nanášej je na papír cákáním. Barvy budou náhodně vytvářet skvrny, mohou se také smísit. Nech barvy důkladně zaschnout (můžeš si pomoci fénem).

13 Náhodně nanesené barvy si představ jako vybuchlé chemikálie v laboratoři.
Tuší dokresli na zaschlý podklad laboratorní nářadí a sklo podle skutečných vzorů.

14 Úkol pro třídu Pozorujte, jak byly na obrázcích využity náhodné skvrny. Instalujte výstavu vašich „výbuchů“ na chodbě školy.

15 vlastní foto

16 vlastní foto

17 vlastní foto

18 Použité zdroje: Lewis Hamilton portrait painted using remote-control cars online. The Telegraph citováno .Dostupné z WWW:  is-Hamilton-portrait-painted-using-remote-control-cars.html#. Zdeněk Sýkora online. Wikipedie citováno .Dostupné z WWW:  Martina Navrátilová online. Wikipedie citováno .Dostupné z WWW:  Martina Navrátilová pinká proti plátnu online. Idnes.cz citováno .Dostupné z WWW:  pinka-proti-platnu-fc6-/vytvarne- umeni.aspx?c=A060823_134105_show_aktual_ob.


Stáhnout ppt "Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google