VIANOČNÉ ZVYKY SPRACOVALA – ELENA HAVLOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Advertisements

Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Oprava chybné prezentace
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Šariš Miroslav Tomaštík 9.B.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Evanjelium podľa MARKA 1.
Čo už vieme, zopakujme si
Pristav sa, uvažuj, spomaľ svoje kroky!
TVAR ZEME.
Zem v miniature.
Vlastné podstatné mená
Ako sa žilo v minulosti -skanzeny
Halloween alebo Dušičky
Spracovala: Lea Nohajová 8.A.
Mária Terézia Lucia Cabajová.
Ježišov dar ľudstvu Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
DEDINA a MESTO.
Zvyky a tradície na Slovensku
Ekologické problémy sveta
Práca – trest alebo radosť?
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelenie Cirkev – Božia rodina (téma) pre 2. ročník ZŠ (určenie) Ing. Zuzana.
Ako Grinch ukradol Vianoce
6. a 9. božie prikázanie TEN, kto vyhľadáva neslušné obrázky;
ROČNÉ OBDOBIA.
Vojtech Mihálik 1926 – Dolná Streda Bratislava
Matematika – 9. ročník Rok s matematikou.
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
Ako sa žilo v minulosti - skanzeny
FARBY – FAREBNÁ JESEŇ.
SVIATOSŤ MANŽELSTVA Ježiš chce byť prítomný v rodine. Muž a žena si ho pozývajú už na začiatku, keď uzatvárajú sviatostné manželstvo. Manželia si sľubujú.
4. Božie prikázanie Nakresli do srdca, čo všetko robia pre
Doprava a životné prostredie
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelelnie
Prečo, ak ma Boh miluje... som osamelý, často nepochopený, bez skutočných priateľov? moji rodičia mi nerozumejú a stále sa so mnou hádajú? nemám prácu,
December 2015 Program kultúrnych akcií v Iliji
Aktivity v DSS a ŠZ Slniečko
Kocúrkovo PaedDr. Katarína Poláčiková a žiaci ZŠ s MŠ Brezovica.
Vznik Slnka Lýdia Baluchová 1. A.
Sociálno-psychologický realizmus
Liturgický rok.
PRACOVNÝ ČAS SKRACOVANIE ? SITUÁCIA NA TRHU PRÁCE FLEXIBILITA
MIESTO, KTORÉ MÁM RaDa BIANKA LACKOVÁ 7.ROČ.
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV Trnavská arcidiecéza ŽIDOVSKÁ PASCHA
Komjatná Miesto, ktoré mám rád
DSS a ZpS Horelica Majáles
Peniaze a ich história.
SV. MARTIN 5. DETSTVO 1.MLADOSŤ 2. MLADOSŤ 3.MLADOSŤ 4. MLADOSŤ
Rímskokatolícka Cirkev Trnavská Arcidiecéza
AKO JEŽKO DEŽKO JABĹČKA V LESE HĽADAL
Slovenský jazyk 4. ročník ZŠ
Princíp orientácie sťahovavých vtákov
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
Vyrobyla Marianna Vojteková.
Táto prezentácia vás prinúti zastaviť sa a rozmýšľať.
Zimné sviatky Stridžie dni Spracovala: Mgr.Eva Ábelová.
Adventná nedeľa 1. adventná nedeľa –
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Transkript prezentace:

VIANOČNÉ ZVYKY SPRACOVALA – ELENA HAVLOVÁ

VÝZNAM VIANOČNÝCH ZVYKOV VÝZNAM VIANOČNÝCH ZVYKOV. Tieto najväčšie a najkrajšie kresťanské sviatky v roku sa slávia v mnohých krajinách po celom svete. Ľudové zvyky a tradície, ktoré sú s nimi spojené, sa líšia od národa k národu a sú veľmi rozmanité. Na Slovensku sa na Vianoce, sviatky narodenia Ježiša Krista, pripravujeme už štyri týždne dopredu. Počas tohto obdobia nazývaného Advent, ktoré nám v sebe nesie posolstvo očakávania príchodu malého Ježiška, ľudia chodia do kostola, kupujú či pripravujú darčeky pre svojich blízkych, ozdobujú si svoje príbytky dekoráciami.

ADVENT Svoje nezastupiteľné miesto má adventný veniec, častokrát z čečiny, ktorý je ozdobený štyrmi sviecami zodpovedajúcimi počtu adventných nedieľ. Umocňuje vianočnú atmosféru v období pred Štedrým dňom, či už je umiestnený v byte na stole alebo zavesený na dverách. Je znamením nádeje a holdom tomu, ktorý prichádza.  U detí je veľmi obľúbený adventný kalendár, ktorý prináša radosť a iskričky v očkách každý deň od 1. decembra, kedy si otvoria prvé okienko a nájdu v ňom nejakú tú dobrôtku. ADVENT

PEČENIE KOLÁČOV – jedna z najrozšírenejších tradícií, bežne sa napečie aj 10 druhov koláčov, obľúbené sú medovníčky. Voľakedy bola vianočka na vidieku vrcholom sviatočných osláv

ZLATÉ PRASIATKO- TEN, KTO NA ŠTEDRÝ DEŇ VYDRŽÍ NEJESŤ AŽ DO SLÁVNOSTNEJ VEČERE, UVIDÍ ZLATÉ PRASIATKO, TO BY MU MALO PRINIESŤ BOHATSTVO A HOJNOSŤ

OPLÁTKY A MED – KRUHOVÉ OPLÁTKY MALI SYMBOLIZOVAŤ SLNKO,KTORÉ SA NARODILO,ABY NÁM PRINIESLI ZDRAVIE , JEME ICH S CESNAKOM, ORIEŠKAMI A MEDOM

ROZPOĽOVANIE JABĹČOK –KTO ROZKROJÍ NA ŠTEDRÝ VEČER JABĹČKO TAK, ŽE UVIDÍ KRÁSNU HVIEZDU Z JADIEROK, MôŽE SA NOVÝ ROK TEŠIŤ.ČAKÁ HO TOTIŽ ZDRAVIE A ŠŤASTIE

ŠUPINA Z KAPRA –KTO CHCE MAŤ VEĽA PEŇAZÍ, MAL BY SI SCHOVAŤ ŠUPINU Z KAPRA NA CELÝ ROK DO PEŇAŽENKY.Kapor je symbol Vianoc a stal sa hlavným chodom štedrovečernej večere. Traduje sa, že ten, kto si schová šupinky pod tanier, bude mať po celý nasledujúci rok šťastie. Kaprí šupinka má tiež zabezpečiť aj dostatok peňazí a zabrániť núdzi, a preto ju nosí celý rad ľudí aj v peňaženke.

KAPOR A ŠALÁT – BOLI VOĽAKEDY VÝSADOU LEN BOHATÝCH RODÍN,N A VIDIEKU BOLI TRADIČNÝMI JEDLAMI HRACHOVÁ,HUBOVÁ, ALEBO ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA, RôZNE NÁKYPY S HUBAMI, JABLKAMI, ORECHAMI, PUPÁKY

LODIČKY ZO ŠKRUPINIEK – TEN, KOMU LODIČKA VYDRŽÍ NAJDLHŠIE SVIETIŤ MôŽE SA TEŠIŤ Z DLHÉHO ŽIVOTA

VIANOČNÝ STROMČEK

POLNOČNÁ OMŠA- NARODENIE JEŽIŠKA