Dostupné z Metodického portálu ISSN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU
Advertisements

Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Magnety přírodní a umělé
Fyzika Magnet.
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Magnetismus.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Člověk a příroda - Fyzika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Magnetické vlastnosti látek
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
FYZIKÁLNÍ KUFR Magnetické vlastnosti látek (6. ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Magnetické vlastnosti látek
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Indukční čáry magnetického pole.
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYBER VĚC, KTERÁ JE VYROBENA Z…
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Magnety přírodní a umělé
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozvíjíme zrakovou paměť
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. MAGNETY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Co je to magnet? Magnet je objekt, který k sobě přitahuje předměty ze železa, niklu a kobaltu. Magnet nepřitahuje nekovové předměty /hliník, zinek, měď/.

MAGNETY Víš, jak vznikl název magnet? Termín magnet pochází od názvu kraje Magnezia, který leží v Turecku. Tam se začal těžit nerost, který přitahuje všechny železné předměty. Tento nerost dostal jméno MAGNETOVEC. Od názvu tohoto kamene se pak odvíjí jméno pro magnety.

Jaký mohou mít magnety tvar?

Kde se můžeš s magnety setkat? v reproduktorech zavírání kabelek přenášení velkých předmětů při hledání jehel a špendlíků přichytávání na magnetickou tabuli hračky – šachy, člověče nezlob se dvířka skříněk, dveře ledničky kompas

Vlastnosti magnetů Největší magnetická síla je na koncích magnetu. Říkáme jim magnetické póly. Uprostřed je netečné pásmo. Mezinárodní označování pólů je odvozeno z angličtiny: N (north) severní a S (south) jižní. N S Severní pól Jižní pól

TYČOVÝ MAGNET Když položíme tyčový magnet do hromádky špendlíků – špendlíky se viditelně zachytí hlavně na obou pólech.

MAGNETICKÉ POLE Kolem magnetu je magnetické pole, které přitahuje kovové předměty. Čím blíž je kovový předmět u magnetu, tím větší sílu magnetické pole má.

SÍLY MEZI MAGNETY Odlišné póly se PŘITAHUJÍ. Pokud přiložíme dva magnety k sobě různými póly – magnety se přitáhnou k sobě. Odlišné póly se PŘITAHUJÍ. N S N S

SÍLY MEZI MAGNETY Stejné póly se ODPUZUJÍ. Pokud přiložíme dva magnety k sobě stejnými póly – magnety se od sebe odtáhnou. Stejné póly se ODPUZUJÍ. N S N S

Rozdělení látek podle toho, jak na ně magnet působí. Látky dělíme na: 1. látky, které jsou magnety přitahovány /říkáme jim feromagnetické, podle latinského slova ferrum, což znamená železo/, 2. látky, které nejsou magnety přitahovány /říkáme jim nemagnetické/.

Látky magnetem přitahované železo, kobalt, nikl všechny sloučeniny obsahující oxid železa kobalt železo nikl ocel

Látky nemagnetické KOVY zlato stříbro měď NEKOVOVÉ LÁTKY – sklo, dřevo, papír, keramika, plast …

Urči, co bude magnetem přitahováno: hliníková lžička plastová láhev zlatý prsten kostička z niklu cihly dřevo mosazný šroubovák pětikoruna magnetovec měděný drát sklo papír stříbrný prsten tužka keramický džbán ocelové lano

Urči, co bude magnetem přitahováno. KONTROLA: hliníková lžička plastová láhev zlatý prsten kostička z niklu cihly dřevo mosazný šroubovák pětikoruna magnetovec měděný drát sklo papír stříbrný prsten tužka keramický džbán ocelové lano

PŘEMÝŠLEJ: Beztížný stav nemá vliv na magnetismus. Mohli by kosmonauti, kteří vystoupí z kosmické lodi do vesmírného prostoru, pozorovat magnetické síly? Ano, protože magnetické síly působí i ve vakuu. Beztížný stav nemá vliv na magnetismus.

ZAPAMATUJ SI: Magnet přitahuje věci ze železa (špendlíky, hřebíky …). Působí na ně magnetickou silou. Látky, na které magnet nepůsobí, jsou nemagnetické. Magnety slouží k uchytávání jiných předmětů ke kovovým deskám, tabulím, přidržují dvířka, aby se neotevírala.

ZAPAMATUJ SI: Magnet přitahuje nejsilněji na dvou místech. Takovým místům říkáme póly. Nazýváme je severní (N) a jižní (S). Dva stejné póly se odpuzují, dva rozdílné póly magnetů se přitahují. Mezi póly přitahuje magnet jen velmi slabě.

Použité zdroje [cit. 2017-12-29]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-magnet-u.html [cit. 2017-12-29]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-9769.html NEVIT DILMEN[cit. 2017-12-29 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neodymium_magnet_balls_1140528.jpg?uselang=cs Rosso Robot [cit. 2017-12-29 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mountains_of_Turkey.png ROB LAVINSKY [cit. 2017-12-29 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magnetite-22964.jpg Newton Henry Black [cit.2017-12-29 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magnet0873.png [cit. 2017-12-29]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-spacewalk.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-14857.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-24778.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-jewelery-wedding-ring.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-14832.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-1979.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-14861.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-10233.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-1972.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-6223.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-hanging-pot.html [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-screw-driver.html Jurii [cit. 2017-12-30]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cobalt-cathode.jpg Ondřej Mangl [cit. 2018-1-24 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Železo.png?uselang=cs Alchemist-hp [cit. 2017-12-30 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nickel_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg Johannes 'volty' Hemmerlein [cit. 2017-12-30 ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steel_wire_rope.png Ostatní – foto autor.