Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
TENZIDY Autor: Jolana Ščudlová Skupina: 9
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
LIPIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZB03_0464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
LIPIDY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
PROMILE - ‰ Mgr. Z. Burzová.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TUKY.
Lepidlá.
Objavujeme čaro chémie. 2. ročník kategória: II
Domáce zvieratá a ich mláďatá
Kyslé Dažde.
Význam vody pre život Erika Strihanová II. A.
Znečisťovanie vody Vypracovala :Veronika Simanová.
Ako sa žilo v minulosti -skanzeny
RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ
Chémia bežného života Matej Ragan.
Energia potravín.
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
JADROVÁ ENERGIA.
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Ekologické problémy sveta
MIKULÁŠ VERTAĽ KVARTA B
Savany Marek Sokolík 1.B 2008/2009.
Judita Zimanová 4.roč Bi-Che
Redoxné reakcie Anna K..
Geografia ako veda.
Zákon zachovania hmotnosti
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
Čo je schované v elektrických batériách
Uvoľňovanie liečivých látok z topických prípravkov
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
Neutralizácia.
KOZMETICKÉ PRÍPRAVKY Veronika Nováková Kvarta B.
Doprava a životné prostredie
VODA a jej význam v prírode.
Mgr. Dana Zajícová Prečo je more slané?.
Prírodné látky Lipidy.
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
Kuchynská linka – digestory.
ELEKTROLÝZA Projekt z chémie.
Neutralizácia.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
Hydroxidy Mária Lukačinová.
V ä z b y Chemická väzba.
O -1- CHÉMIA pre 3. roč. gymnázií ( J. Čársky, J. Kopřiva a iní) -2-
BIELKOVINY.
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B

Dnešné pracie prostriedky sú zmesi mydla, tenzidov, enzýmov, optických zosvetľovačov, bieliacich zložiek, parfumov a iných pomocných látok.

Čo sú mydlá ? Mydlá sú sodné a draselné soli mastných kyselín.

Ako rozdeľujeme mydla ? Mydlá sa delia na sodné a draselné podľa toho aký luh sa použije. Draselné mydlá sú mazľavé a sodné tuhé. C17H33COOH + KOH C17H33COOK + H2O olejan draselný (mazľavé mydlo) C17H35COOH + NaOH C17H35COONa + H2O stearan sodný (jadrové mydlo)

Ako sa vyrába mydlo ? Mydlo sa vyrába varením tukov s lúhom. Využívajú sa najmä rastlinné tuky a oleje, ale aj odpadový tuk zvierat. Tuk sa dlhé hodiny varí v kotle s hydroxidom sodným alebo draselným. Počas varenia sa tuky (prírodné estery) vodou rozložia na glycerol a mastné kyseliny. Od tohto procesu pochádza používaný názov pre hydrolýzu esterov - zmydelňovanie. Glycerol patrí medzi alkoholy.

NaOH KOH O CH2 – OH CH – OH CH2 - OH CH2 – O – C – (CH2)16 – CH3 O NaOH O 3CH3 – (CH2)16 - C O H2O ONa teplo mydlo tuk glycerol

Čo sú tenzidy ? Tenzidy sú látky, ktoré znižujú povrchové napätie vody a umožňujú rozpúšťať nečistoty.Ich účinkom sa textílie stávajú zmáčateľné práve znížením povrchového napätia vody.

Činnosť tenzidov a mydiel je ukrytá v štruktúre ich molekúl Činnosť tenzidov a mydiel je ukrytá v štruktúre ich molekúl. V každej molekule týchto látok rozlišujeme dve zložky: Hydrofilnú zložku – priťahujúcu vodu, ktoré tvoria anióny so záporným nábojom. 2. Hydrofóbnu zložku – odpudzujúcu vodu, ktorú tvorí uhlíkový reťazec Schematické znázornenie čistiacich zložiek. 1 Hydrofilná časť 2 Hydrofóbna časť

Väčšina používaných tenzidov je aniónovo aktívna Väčšina používaných tenzidov je aniónovo aktívna. Hydrofóbna zložka mydla, či tenzidu priľne k nečistote, napr. kvapke oleja, kým hydrofilná časť molekuly ju vťahuje do vody. Mydlá rozpúšťajú vo vode tuk a usadenú špinu. Bielkoviny zo zvyškov jedál, ovocné šťavy... zostávajú nedotknuté. Preto sa pridávajú do pracích prostriedkov biologicky aktívne látky, ktoré obsahujú enzýmy.

Čo sú enzýmy? Enzýmy sú látky, ktoré štiepia – rozkladajú iné látky. Bez nich by množstvo reakcií neprebehlo, pretože sú biologické katalyzátory.

Čo sú saponáty ? Saponáty veľmi účinné povrchovo aktívne látky, používané ako pracie a čistiace prostriedky.

Saponáty sa na rozdiel od mydiel ťažšie rozkladajú a tak znečisťujú prírodu. Mydlá sa v prírode rozkladajú prirodzeným spôsobom, zatiaľ čo saponáty sa rozkladajú len čiastočne a ich odstraňovanie z vody je náročné. Preto ich treba používať v predpísaných množstvách a dbať na to, aby sme nimi neznečisťovali vodné toky, rieky a jazerá.

Použitá literatúra http://www.fpv.umb.sk/kat/kch/projekty/tempus/PRACIE/pracie.htm http://www.ascsro.sk/library/images/Sk_8_hygiena_potraviny_nabytok/Sk_812_osobna_hygiena_a_pracie_prostriedky/Mitia_tekute_mydlo_750ml..jpg http://carline.sk/images/categories/00846001.jpg http://www.infovek.sk/predmety/chemia/externe/majka/mydla.gifhttp:// http://www.chemosvit.sk/b2/chemosvit/b3/b3_01/images/vyrobky_vrecka.jpg http://www.infovek.sk/predmety/chemia/externe/majka/pracieprostrucinnost.gif http://www.fpv.umb.sk/kat/kch/projekty/tempus/PRACIE/OBR1.JPG http://www.fpv.umb.sk/kat/kch/projekty/tempus/PRACIE/OBR2.JPG