A u t o r i : Mederiová Terézia, Mišenda Peter, Rešovský Jozef

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
HEALTH EXPO Havlíčkův Brod, Plakát Prezentace.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
stravovací režim školáků
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Metodika nutričního poradenství
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Autor: Mgr. Marcela Holubová
SLEDOVANIE VÝŽIVOVÉHO STAVU OBYVATEĽSTVA V REGIÓNE TURIEC
POHYBOVÁ AKTIVITA A VÝŽIVA (STRAVOVACIE NÁVYKY)
ZDRAVÁ VÝŽIVA ?.
Elektronické testovanie matematickej gramotnosti
Špecifiká ošetrovateľskej starostlivosti o geriatrického pacienta
Základná škola v Raslaviciach
Energia potravín.
Vplyv výberu vysokej školy na úspešnú kariéru
Čo je zdravie? Zdravie je opak choroby.
Zdravie a zdravé stravovanie
Lipidy v bežnom živote.
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
- žiacka práca.
Úloha poradní na odvykanie od fajčenia pri RÚVZ
Štandardizovaná úmrtnosť na dôležité chronické choroby
V zdravom tele, zdravý duch...
Prečo je dôležité, čo jeme?
„HOVORME O JEDLE“ 3. a 4. oddelenie ŠKD sa zapojilo do projektu o zdravej výžive. Celý týždeň sa niesol v duchu zdravého jedla a množstva aktivít.
INDEXY.
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
AUTOEVALVÁCIA V PRAXI DOTAZNÍK AKO NÁSTROJ AUTOEVALVÁCIE V PODMIENKACH ZŠ PANKÚCHOVA 4 DOMÉNA: Procesy na úrovni triedy OBLASŤ: Kvalita učenia.
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
Význam kovov pre organizmus
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Transkript prezentace:

A u t o r i : Mederiová Terézia, Mišenda Peter, Rešovský Jozef Dni praktickej obezitológie a metabolického syndrómu 15.06.2017 - 16.06.2017 Bardejovské Kúpele, Hotel Alexander Stravovanie a pitný režim vo vzťahu k hodnoteniu vybraných ukazovateľov zdravia stredoškolákov Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi A u t o r i : Mederiová Terézia, Mišenda Peter, Rešovský Jozef

Cieľ práce Dotazníkový prieskum u stredoškolskej mládeže „ŽIVOTNÝ ŠTÝL“ Poradňa zdravia HODNOTENIE KARDIO-VASCULÁRNEHO RIZIKA Poradňa pre optimalizáciu pohybovej aktivity TESTOVANIE TELESNEJ ZDATNOSTI Súvislosti STRAVOVANIE, PITNÝ REŽIM A VYBRANÉ UKAZOVATELE ZDRAVIA

Respondenti Gymnázium Školská ulica Spišská Nová Ves školský rok 2013/2014 Počet chlapcov 51 dievčat 35 študenti 2. a 3. ročníka registrovaní športovci 2 triedy rekreačne športujúci a nešportujúci 2 triedy spolu 86 Respondenti

Dotazník - oblasti ŽIVOTNÁ POHODA ZDRAVIE POHYBOVÁ AKTIVITA VÝŽIVA A PITNÝ REŽIM ZÁVISLOSTI IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE

Testovanie PORADŇA ZDRAVIA OPTIMALIZÁCIE POHYBOVEJ AKTIVITY srdcovo-cievne riziko TEST ZDRAVÉHO SRDCA - odber kapilárnej krvi - antropometrické merania - meranie tlaku krvi, pulzu - kalipometria P O R A D Ň A OPTIMALIZÁCIE POHYBOVEJ AKTIVITY - spirometria - flexibilita - e r g o m e t r i a - individuálne vyhodnotenia - poradenstvo

Hodnotenie KVALITY STRAVOVANIA - známkovanie - priemerné hodnoty a PITNÉHO REŽIMU - známkovanie (porovnanie k odporúčaným normám) - priemerné hodnoty - hodnotenie pitného režimu (množstvo tekutín / telesnú hmotnosť)

konzumovania jedál v priebehu dňa CH 75% D-80% HODNOTENIE s t r a v o v a n i a porovnávanie k odporúčaným normám FREKVENCIA konzumovania jedál v priebehu dňa CH 80% D 91%

na kg (telesnej hmotnosť) K o n z u m á c i a r a ň a j o k CH 63% D 69% PITNÝ REŽIM prepočet litrov tekutín na kg (telesnej hmotnosť) na študenta a deň VYHODNOTENIE

vybraných druhov jedál D E N N Á K O N Z U M Á C I A vybraných druhov jedál neodporúčané jedlá

D E N N É P I T I E nápojov neodporúčané nápoje

Priemerný študent 2. a 3. ročníka gymnázia - Školská ulica – Spišská Nová Ves DENNE obeduje, večeria p i j e obyčajnú vodu akúkoľvek stravu k o n z u m u j e 3 – 4 krát denne VEČERIA najneskoršie medzi 1800 – 2000 P I J E 1 – 1,5 litra tekutín 4 a VIAC KRÁT V TÝŽDNI r a ň a j k u j e k o n z u m u j e mlieko mliečne výrobky OVOCIE A ZELENINU biele pečivo sladkosti 1 - 3 KRÁT V TÝŽDNI k o n z u m u j e celozrnné výrobky, jedlá z hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa múčne varené jedlá, varené jedlá z vajec, zeleniny a strukovín živočíšne a rastlinné tuky sladké varené jedlá ÚDENINY 1-3 KRÁT MESAČNE k o n z u m u j e ryby a jedlá z nich presolené vyprážané jedlá mäsové konzervy, paštéty jedlá rýchleho občerstvenia P I J E kokakolu a kávu 100% ovocné šťavy iontové nápoje Z R I E D K A K E D Y N I K D Y 100% zeleninové šťavy energetické nápoje

zvýšené a vysoké hodnoty VYBRANÝCH UKAZOVATEĽOV ZDRAVIA   zvýšené hodnoty vysoké hodnoty slabšie-nízke hodnoty - negatívne   CHLAPCI DIEVČATÁ H O D N O T Y v % Zvýšené/ slabšie Vysoké/ nízka Slabšia- nízka aeróbna výkonnosť 12 5,9 Slabšia - nízka funkčná zdatnosť 16 8 8,8 Pulz 17,6 2 22,9 Krvný tlak 54,9 7,8 8,6 5,7 Rizikové WHtR Rizikové WHR 14,3 Rizikové BMI 2,9 podkožný tuk 19,8 9,8 Rizikový aterogénny index TGL/HDL 27,5 43 Rizikový aterogénny index Chol/HDL 3,9 Triglyceridy 20 17,1 Glykémia LDL cholesterol 25,7 Znížený - nízky HDL cholesterol Celkový cholesterol 11,8

Štatistické spracovanie Chí kvadrát test R O Z D I E L Y v kvalite stravovania a kvalite pitného režimu NEPREUKAZALI ŠTATISTICKY VÝZNAMNÝ VPLYV na hodnoty vybraných ukazovateľov zdravia u Gymnazistov Školská ulica v Spišskej Novej Vsi VYSOKÉ % GYMNAZISTOV s dobrým pitným režimom, častou konzumáciou zeleniny a pravidelným raňajkovaním malo aj D O B R Ú FUNKČNÚ ZDATNOSŤ A AERÓBNU VÝKONNOSŤ

Štatistický významný vzťah na HV = 0,05 medzi meranými parametrami ( merané korelačným koeficientom kendall tau-b spearman) PITNÝ REŽIM kladne korelovaný s : BMI (čím horší pitný režim, tým vyšší index BMI) WHR (čím horší pitný režim, tým vyšší index WHR) % PODKOŽNÉHO TUKU V TELE (čím horší pitný režim, tým vyššie % podkožného tuku) OBSAH VODY V TELE (čím horší pitný režim, tým nižšie % vody v tele) TRIGLYCERIDY (čím horší pitný režim, tým vyššie hodnoty TGL v krvi) TLAK KRVI (čím horší pitný režim, tým vyšší krvný tlak)

Záver Analýzy vybranej vzorky poukázali na to, že testovaní gymnazisti majú vcelku zodpovedný prístup k zdravému spôsobu stravovania. Pitný režim je u väčšiny z nich nepostačujúci. ALE Aby sme mohli vyvodiť všeobecnejšie platné závery, potrebujeme otestovať väčšiu vzorku respondentov a taktiež ju rozšíriť o študentov aj iných typov (napr. odborných, učňovských) škôl

NEHOVOR O TOM AKO SA MÁ JESŤ, ALE JEDZ AKO SA PATRÍ Epiktetos ĎakujeM za pozornosť