Odbor archivní správy a spisové služby MV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
Základní registry veřejné správy
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Skartační řízení elektronicky
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Možnosti a formy zpřístupnění archivních fondů nebo jejich součástí veřejnosti v elektronické podobě. Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE.
Národní archiv PhDr. Tomáš Kalina, Ing. Miroslav Kunt
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Archivnictví a spisová služba
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Informační kulturní portál
Základní registry ve veřejné správě
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Co po nás zbude ? ISSS 2007 Hradec Králové 2. dubna 2007.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Spisová služba – základní pojmy
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Informačních systémů veřejné správy
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Stavební právo.
Archivnictví II Archivní síť Archivní správa MV ČR Národní archiv.
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní registr prostorové identifikace
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Michal Wanner 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Popis archivů a kulturně vědeckých institucí (muzea, knihovny, galerie, památníky, veřejné výzkumné instituce a vysoké školy), které uchovávají archiválie. Popis poslouží k vytvoření a udržování registru těchto institucí usnadní orientaci badatelské veřejnosti umožní v reálném čase vytváření stále aktuálních adresářů. je možno využít jako základní vrstvu pro napojení archivních pomůcek v digitální podobě k institucím, čímž by vznikl celostátní „průvodce po archivech a kulturně vědeckých institucích“ v digitální podobě. lze jej v zásadě využít i jako zdroj informací pro úřady a pro jednotlivé archiváře. V tomto ohledu může navázat na některé již existující, avšak pouze interně využívané registry, např. číselník archivů, správních archivů a kulturně vědeckých institucí udržovaný odborem archivní správy a spisové služby Ministerstva vnitra. 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH V kontextu návrhu nových základních pravidel byl nejprve vytvořen obecný návrh popisu instituce. Vycházel ze struktury povinných i volitelných údajů, jak je uvádí a popisuje mezinárodní standard ISDIAH – International Standard for Describing Institutions with Archival Holdings. 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Následně byly vytvořeny příklady popisu institucí odpovídající standardu ISDIAH. Ty prošly diskusí v týmu zpracovávajícím návrh nových archivních pravidel. Právě tehdy bylo mj. rozhodnuto, že centrály státních oblastních archivů a státní okresní archivy budou v registrech tvořit samostatné položky. Popis instituce byl přizpůsoben českému prostředí, doplněny byly některé údaje vyplývající výhradně z české legislativy. Na jejich základě byly upraveny i příslušné příklady. 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Popis zachycuje základní identifikační údaje instituce, kontaktní informace, údaje o podmínkách zpřístupnění archiválií a poskytovaných službách. Po diskusi vznikly příklady popisů jednotlivých typů archivů a kulturně vědeckých institucí, tak, jak je vymezuje zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů. Za obecným výčtem navrhovaných údajů následuje v příloze příklad popisu Národního archivu, státního oblastního archivu (centrála), státního okresního archivu, specializovaného archivu a soukromého archivu a muzea. 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Národní archiv Popis instituce Elementy popisu 5.1 Oblasti identity 5.1.1 Identifikátor 000000000 5.1.2 Autorizovaná forma(y) názvu Národní archiv 5.1.3 Jiná/Paralelní forma(y) názvu National Archives, Prague Archives Nationales, Prague Nationalarchiv, Prag 5.1.3 a Odkazy viz též - názvy Archiv země České (ko2001100096) Böhmische Landesarchiv(kn20010710637) Státní ústřední archiv v Praze (ko2001100091) Ústřední archiv ministerstva vnitra (xx0043705) Ústřední zemědělsko-lesnický archiv (xx0043705) Československý státní archiv zemědělský (xx0043703) 5.1.4 Typ instituce s archiváliemi 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Pokud jde o předávání údajů, ukázalo se, že standard EAG nelze použít, je překombinovaný, dostupný pouze ve španělštině, není oficiální a definitivní. Bylo vytvořeno vlastní XML schéma v rámci projektu. Slouží k předávání údajů. 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV

Odbor archivní správy a spisové služby MV Standard ISDIAH Děkuji za pozornost! Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV Milady Horákové 133 166 21 Praha 6- Dejvice Tel: 97483507; 233320274 E-mail: mwanner@mvcr.cz 22.9.2018 Odbor archivní správy a spisové služby MV