Ergonomie práce na počítači

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost a hygiena práce v počítačové učebně
Advertisements

 AutorIng. Martin Allmer ŠkolaEuroškola Strakonice Datum6. Června 2013 Ročník3. Tematický okruhPráce s počítačem Číslo VM Anotace Obnovení systému Windows.
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Hygiena práce u počítače pro 6. ročník
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Seznámení s počítačem.
koncepce rozvoje IT učeben ve škole
Správné sezení u počítače
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Základy informatiky část 13
Animovaný film Jak na to? Ruční animování pohyblivých částí
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová
Název Zdraví a počítač Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
Hygiena práce s osobním počítačem
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Počítač a jeho příslušenství
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Základy práce s počítačem
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
VY_32_INOVACE_TMM25960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Každému posilování předchází rozcvičení.
Bezpečnost a hygiena PC
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
HARDWARE II Periferie.
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
Tomáš Burian Zš Bří. Jandusů VII.B Úvod. HYGIENA Vsoučasnosti je velkým problémem právě hygiena práce s počítačem a není to jen hygiena v úzkém slova.
Základy informatiky část 13
Výrok "Jak může být něco takového problémem v zemi, kde máme Intel a Microsoft?" (Al Gore, problém Y2K, 1999)
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_390_Hygiena u počítače AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Zásady tvorby prezentace
BOZP – Práce s počítačem
Oko.
MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Ergonomie práce na počítači Iveta Šejvlová Dobrý den. Jmenuji se Iveta Šejvlová a téma mé prezentace je ergonomie práce na počítači.

Osnova Teorie ergonomie Nejčastější problémy Řešení Vybavení 21.9.2018 Nejprve bych vám chtěla říct něco málo k teorii ergonomie, poté o nejčastějších zdravotních problémech, které jsou spojeny s prací na počítači. A poté o tom, co můžete udělat abyste se těmto problémům vyhnuli. A také jaké vybavení byste k tomu mohli potřebovat. 21.9.2018

Teorie ergonomie Teorii ergonomie bych shrnula do tohoto obrázku. Můžete tady vidět umístění monitoru, výšku stolu,… To je asi vše k teorii, protože názory na tato čísla se liší a v podstatě se jedná jen o doporučení. Já bych se chtěla věnovat spíše tomu, jaké problémy vás mohou potkat, pokud často pracujete na počítači a také jak je řešit. 21.9.2018

Nejčastější problémy Bolesti krku a zad Bolest hlavy Únava očí Bolest zápěstí Ještě předtím než vám řeknu něco o zdravotních problémech spojených s prací na počítači, bych se chtěla zeptat kdo z vás pracuje v průměru na počítači 2-3 a více hodin denně. Protože právě pokud pracujete déle než 2 hodiny denně na počítači, tak mohou nastat tyto obtíže:… . Teď bych ke každému z nich chtěla naznačit řešení a také vybavení nebo příslušenství, zkrátka to, co vám může pomoci, aby tyto problémy nenastaly. 21.9.2018

Bolest krku a zad uspořádání pracoviště židle 21.9.2018 O uspořádání pracoviště jsem již mluvila. Pro prevenci bolesti zad je nejdůležitější správné umístění monitoru, tak aby jeho horní okraj byl ve výšce očí a nebo o něco níže. Velmi podstatnou součástí pracoviště je také židle. Moderní křesla pro práci s počítačem jsou založena na systému aktivního posezu, při kterém odpružení spodní části sedačky a pohyblivé spojení mezi opěradlem a sedací částí udržuje přes mikropohyby celého křesla kosterní svalstvo v neustálém drobném pohybu a předchází tak vzniku velké statické zátěže těchto svalů. Tyto drobné pohyby jsou obdobné jako kdybyste seděli na gymnastickém míči. To se také doporučuje lidem, kteří už mají problémy s bolestí zad. Výška židle musí být přizpůsobena výšce stolu. Kvalitní židle by měla mít nastavitelnou výšku. 21.9.2018

Bolest hlavy, únava očí kvalitní monitor přestávky oční cviky Bolest hlavy často vychází právě z únavy očí. Podle průzkumů bylo zjištěno, že ¾ lidí, kteří pracují často na počítači mají problémy s vysycháním a únavou očí. Abychom těmto problémům předešli je důležité mít kvalitní monitor. To už v současnosti není až takový problém, protože moderní monitory jsou k očím šetrné. Měli bychom ovšem znát nastavení monitoru a pružně ho přizpůsobovat práci, kterou právě vykonáváme (jiné nastavení při práci ve dne a v noci). Důležité je také dodržování přestávek. Po dvouhodinové práci na počítači by měla následovat přestávka minimálně 10 minut. Při práci na počítači totiž oko trvale zaostřuje na blízkou vzdálenost a zkracuje se také frekvence mrkání a tím velmi často dochází k vysychání oka. 21.9.2018

Oční cviky vysychání očí pomalé mrkání písmeno V pohled do dálky oční kapky Jednoduchým řešení jsou oční cviky, které bych vám zde chtěla předvést… Toto řešení vyžaduje pravidelné opakování a určitý trénink. Pokud chcete tento problém řešit okamžitě nabízí se jednoduchý způsob a tím jsou oční kapky. 21.9.2018

Bolest zápěstí klávesnice myš podložka 21.9.2018 V počátečních fázích jsou bolesti zápěstí a prstů obvykle pociťovány spíše jako nepohodlí než jako zdravotní postižení, a proto bývají často podceňovány a ignorovány. Z hlediska možných zdravotních komplikací vyvolaných prací s klávesnicí je vhodné dodržovat následující zásady: Obrazovka počítače a text, který do počítače přepisujeme, by měly být umístěny před námi těsně pod výškou očí. V současné době není zcela jasný účinek podložek pod zápěstí. Na jedné straně snižují část napětí a umožňují snadněji udržovat nedeformovanou polohu zápěstí, na straně druhé mohou však i zvětšovat riziko poškození zápěstí. Denní dávka práce s klávesnicí by neměla přesáhnout čtyři hodiny. Před a po práci s klávesnicí je vhodné rozcvičit ruku, zápěstí i prsty. Během každé hodiny práce s klávesnicí je vhodné udělat si patnáctiminutovou přestávku. Během přestávek je nutné vykonávat cviky zaměřené na relaxaci svalového napětí. Teď vám mohu ukázat některé jednoduché cviky pro uvolnění zápěstí a prstů. 21.9.2018

Zdroje Internetové stránky: www.ics.muni.cz/zpravodaj/articles/516.html#zpet1 www.phil.muni.cz/~tomeckov/zdravi.htm dosoudil.rymarov.info/?page=epp11111 www.sedaci-nabytek.eu Tady vidíte zdroje, ze kterých jsem čerpala. 21.9.2018

Děkuji za pozornost To je vše, děkuji vám za pozornost a pokud máte nějaké dotazy… 21.9.2018