v nízkoprahových klubech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
ohroženým domácím násilím
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Sdružení Podané ruce, o.s.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Miroslava Bláhová, DiS. 1 NZDM RESPEKT 15+ KOTEC o. p. s. Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených obyvatel.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ Jarka Janíčková, Radek Skřivan.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Modrý kříž v České republice
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Krizová pomoc.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

v nízkoprahových klubech Práce s mládeží v nízkoprahových klubech Pavlína Hůževková, Eva Kašáková, DiS.

Jižní Město – Praha 11 Práce s mládeží v NZDM I Jižák Slangově: „Jižák“, „Jižňák“ Panelové sídliště, přes 80 tis. obyvatel (> Zlín, Havířov) Největší sídliště v ČR Metro (Háje, Opatov, Chodov, Roztyly) Central park, sportoviště, hřiště, legální graffity plochy, chybí sk8park, DDM 14 ZŠ, 9 SŠ (1 ZŠ pro žáky s poruchami učení) Práce s mládeží v NZDM I Jižák

NZDM ve zkratce Práce s mládeží v NZDM Ι NZDM ve zkratce Co je NZDM (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež)? Je rozdíl mezi NZDM X DDM (Dům dětí a mládeže)? Je rozdíl mezi NZDM a K-centrem (Centrum pro osoby zneužívající návykové látky)? Pozice NZDM v systému prevence. Práce s mládeží v NZDM Ι NZDM ve zkratce

Poskytované služby Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti Pobyt v zařízení Situační intervence Vzdělávání Preventivní programy Volnočasové aktivity (SA) Kontaktní práce (K, R) Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím Doprovod Kontakt s institucí Sociálně terapeutické činnosti Poradenství Skupinová práce Práce s krizí Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí Informační servis Práce s blízkými osobami Práce s mládeží v NZDM Ι Poskytované služby

Kdo je typický klient NZDM ? Muž 15. let Chce si promluvit o životě, o všednodenních věcech Trávit v klubu volný čas/ nuda Nemá moc kamarádů Rizikové party Absence ve škole Problémy doma Pod dohledem kurátorů Experimenty s drogami, zneužívání alkoholu, cigaret Nejčastější témata: Škola, práce Vztahy, sex, rodina Návykové látky Finance, bydlení… Co konkrétně mohou klienti NZDM řešit? Jaké jsou jejich nejčastější zakázky?

Jak pracujeme s klienty na klubu? Rozdíl mezi prací na klubu x terénem? Jak je realizována sociální práce na klubu? Prvokontakt, navazování a budování vztahu Uzavření dohody, pojmy „zájemce, uživatel, klient“, individuální plánování. Role volnočasových aktivit vs. sociálně-pedagogické aktivity. Pravidla a sankce – význam pro uživatele služby. Práce s riziky: zvědomování rizik, preventivní témata.

Klub Jižní pól, Proxima sociale o.p.s. Práce s mládeží v NZDM Ι O klubu obecně

Sociální pracovník, Pracovník v sociálních službách Kdo je sociální pracovník? V čem spočívá jeho práce? Jaká je jeho role na klubu?

Pojďte si zkusit práci sociálního pracovníka na klubu. Úkoly: Jaké možné rizika jste u klientů z kazuistik našli? Najděte u popsaných klientů protektiva. Jaká by mohla být zakázka u klienta? Jak byste s klientem pracovali?

Specifika práce v klubu oproti terénu Prostředí Zázemí Snadnější oslovení - oni přichází k nám Působí i vzhled prostoru Volnočasové aktivity Přesah: kontakt, důvěra, témata Půjčovna vybavení Pravidla Přívětivější podmínky pro řešení klientských zakázek: „zhmotnění služby“ – pracovníci + prostor klubu individuální konzultace velký prostor pro skupinové práce, preventivní bloky PC Pracovník je hlídač prostoru – nepořádek, rozbití, ničení věcí klubu Zabavování klientů (X nic je nebaví) Pět hodin v kuse s klienty Nároky na pozornost - občas těžší si udělat pauzu „Nemůžeš jim utéct“  Práce s mládeží v NZDM Ι Specifika práce v klubu

pro práci s klienty na klubu Metodické nástroje pro práci s klienty na klubu Práce s klienty pod vlivem Charakteristika cílové skupiny Pravidlo pod vlivem – ano nebo ne? Práce s agresí Základní bezpečnostní pravidla Zážitky z praxe Práce s nereagováním Důležitost volnočasovek Nabízení - nenásilná forma Práce s mládeží v NZDM Ι Metodické nástroje

pro práci s klienty klubu Nové nástroje pro práci s klienty klubu Práce na Facebooku Internet  přirozené soc. prostředí klientů Přiblížení se klientům Klienti na bytech Větší dostupnost služby Větší informovanost o službě – změny, akce Zapojení klientů – ankety atd. In progress Příklubový street V letních měsících Navázání + udržení kontaktu Monitoring Práce s mládeží v NZDM Ι Metodické nástroje

Nové nástroje pro práci s klienty klubu 5. denní výjezd Režim dne Velká spoluúčast klientů REP = Resocializační pobyt na horách Intenzivní forma Tematické bloky Preventivně-zážitkové aktivity

Význam služby pro komunitu KOMUNITA KLIENTI MČ/OBEC NZDM MČ – OSPOD, kurátoři Další služby Základní školy Práce s mládeží v NZDM Ι Význam služby pro komunitu

Zdroje: Doporučené : Práce s mládeží v NZDM Ι Zdroje, doporučené Kontaktní práce, antologie textů. (2007). Praha: Česká asociace streetwork, str. 267-272, Hořava, Herzog, Kotová Výroční zprávy ProximaSociale o.p.s. 2012-2014 Doporučené : www.jdidoklubu.cz www.streetwork.cz www.proximasociale.cz Film Čekárna na dospělost Kontaktní Práce (2007, 2010) Práce s mládeží v NZDM Ι Zdroje, doporučené

Děkujeme za pozornost Proxima Sociale o.p.s. Rakovského 3138/2 143 00 Praha 4 – Modřany