Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY POJMY: sacharidy, cukry, aldosy, ketosy
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemická stavba buněk Září 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Metabolismus sacharidů
Nutný úvod do histologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2.LF UK a FN Motol
Sacharidy.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
POLYSACHARIDY.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Složení tělních tekutin
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
METABOLISMUS SACHARIDŮ
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
SACHARIDY uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty - nepoužívá se!!
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
SACHARIDY.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/2/2019.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

Disacharidy SACHAROSA - stolní cukr, glukosa + fruktosa  -1,2-glykosidická vazba sacharosa a-D-glukopyranosyl-(1,2)-b-D-fruktofuranosa LAKTOSA – mléčný cukr, galaktosa + glukosa, mateřské mléko 6,7% laktosy -1,4-glykosidická vazba  laktosa b-D-galaktopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa

a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa Disacharidy MALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,4-glykosidická vazba -1,4-glykosidická vazba  maltosa a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa ISOMALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,6 glykosidická vazba  a -1,6-glykosidická vazba isomaltosa

Disacharidy CELLOBIOSA – 2 glukosové jednotky, základní struktura cellulosy, -1,4-glykosidická vazba cellobiosa -D-glukopyranosyl-(1,4)--D-glukopyranosa

Oligosacharidy Krátké řetězce v délce 3 – 10 cukerných jednotek Možnost větvení Vazba na polypeptid - glykoproteiny Kovalentní vazba na : serin nebo threonin (O-glykosidová) asparagin (N-glykosidová)

Funkce glykoproteinů Stabilita a rozpustnost bílkoviny Viskozita (vysoký obsah kyseliny sialové – muciny Resistence k proteolýze Rozeznávací vlastnosti – např. krevní skupiny Co je proteolýza?

Terminální oligosacharidy krevních skupin Fuc – fukosa Glc – glukosa Gal – galaktosa GlcNAc – N-acetyl-D-glukosamin GalNAc – N-acetyl-D-galaktosamin a-1,2 b-1,3 a-1,3

Monosacharidy v lidských glykoproteinech

Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech Kyselina sialová (N-acetyl neuraminová kyselina) Základem je manosamin vznikající epimerací z glukosaminu

Polysacharidy amylosa (15 – 20%, nevětvená, kolem 25-1300  -D-glukosových jednotek vázaných -1,4-glykosidickou vazbou  vznik maltosy hydrolysou, helikální struktura)

Polysacharidy amylopektin (80-85%, rozvětvený, -1,4-glykosidické vazby + každých 25 glukosových jednotek -1,6-glykosidická vazba  vznik maltosy a isomaltosy hydrolysou)

Polysacharidy GLYKOGEN DEXTRAN CELULOSA větvený řetězec, -1,4-glykosidické vazby + každých 12 –18 glukosových jednotek -1,6-glykosidické vazby (podobný amylopektinu) zásobní polysacharid živočišné říše (v játrech a svalech) DEXTRAN většinou nevětvený, -1,6-glykosidické vazby zásobní polysacharid u kvasinek a bakterií CELULOSA glukosové jednotky spojeny -1,4-glykosidickou vazbou, struktura stabilizovaná vodíkovými můstky mezi sousednímu jednotkami lineární řetězec tvořený -vazbami je optimální pro lineární vláknitou strukturu s vysokou pevností lidé nemají enzym schopný hydrolyzovat -vazby

Polysacharidy Co je sulfatace? Do které skupiny obecných reakcí monosacharidů spadá?

Polysacharidy

Glykace proteinů Glykace je neenzymatická tvorba vazeb mezi cukry a proteiny. Endogenní glykace je pomalý proces závislý na koncentraci cukru v tělní tekutině. Dlouhodobá akumulace produktů glykace způsobuje závažná poškození buňky. Pozor! Neplést s glykosilací, což je tvorba glykosidické vazby s proteiny. protein + cukr aldimin Schiffova báze ketaamin Amadoriho produkt Advanced Glycation Endproducts