Metanolová aféra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk za rok 2012 tisková konference – Praha,
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Spotřební a energetické daně
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Název Světový ekologický problém: oceán
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Voda Základ života.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
31 Základní typy zdravotnických systémů
Účetnictví – význam informací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
SPOLEČNÁ TISKOVÁ KONFERENCE Národní protidrogové centrály SKPV PČR, Celního ředitelství Plzeň, České obchodní inspekce a zástupce Celní správy SRN.
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
RIZIKO.
Procenta v „autařské“ praxi
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Spotřební a energetické daně
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Děti odsouzených rodičů
RIZIKO.
NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY POŽÁRŮ V BYTOVÝCH DOMECH
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Jilemnický Krakonoš
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Metanolová aféra

Methanol (mimo chemii dle PČP metanol), methylalkohol, karbinol je nejjednodušší alifatický alkohol. Používá se pro něj též dnes již zastaralý název dřevný líh či dřevitý líh. Jde o bezbarvou, alkoholicky páchnoucí kapalinu, neomezeně mísitelnou s vodou. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý, což je problém při záměně s ethanolem. Methanol vzniká i při alkoholovém kvašení, avšak nikoliv v množství ohrožujícím život (povolené množství je 12 gramů na litr). Ethanol (mimo chemii dle PČP etanol), nebo ethylalkohol je druhý nejnižší alkohol. Jde o bezbarvou kapalinu ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, která je základní součástí alkoholických nápojů. Je snadno zápalný a je proto klasifikován jako hořlavina 1. třídy.

methanol ethanol

Otravy metylalkoholem v České republice

Metanolová aféra Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. První oběti na životech byly hlášeny na severu Moravy, 3. září zemřel v Havířově dvaašedesátiletý muž a otravě podlehla i jeho o tři roky mladší partnerka. Na otravu prokazatelně zemřelo 47 lidí. Poškozených je asi 140 (včetně zemřelých), mnozí z těch, kteří otravu přežili, jsou těžce zdravotně postižení, někteří oslepli. Pančovaný alkohol z ČR prokazatelně zabíjel i v Polsku, kde zemřeli tři lidé. Nejvíce mrtvých měl nelegálně vyráběný alkohol s metanolem na svědomí v Moravskoslezském kraji, do současnosti 23. V Olomouckém kraji, kde je počet zemřelých druhý nejvyšší, usmrtil osm lidí. Případy otrav metylalkoholem se potvrdily ve většině krajů, metanol zabíjel ve všech čtyřech moravských krajích, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Metanolová kauza je tak co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více lidských životů - 50 - si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12 Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později zakázalo ministerstvo zdravotnictví prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září pak ministr zdravotnictví dočasně zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR; vlastní opatření dočasně zavedly také Slovensko, Polsko nebo Rusko. Prohibice byla v ČR zmírněna koncem září 2012. Výskyt otrav už na počátku snížily kontroly policie, celníků, hygieniků i potravinářských inspektorů, nezastavily je ale úplně. Podle zpráv z podzimu roku 2013 se nepodařilo najít asi 2000 litrů z až 15 000 litrů nebezpečného alkoholu. V reakci na aféru v roce 2013 parlament schválil zákon o povinném značení lihu. Zákon mimo jiné snižuje objem nejvyššího povoleného balení a zavádí kauce nutné pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. Přijal i novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese pro prodejce lihu a lihovin.

Tresty ve zlínské větvi kauzy Metanol Rudolf Fian – doživotí (hlavní míchač) Tomáš Křepela – doživotí (hlavní míchač) Jiří Vacula - 15 let (hlavní distributor) Martin Jirout - 16 let (hlavní odběratel) Alexander Jordán - 13 let (nezajímal se o původ alkoholu) Martin Cekota - 13,5 roku (nezajímal se o původ alkoholu) Aleš Svoboda - 12 let (nezajímal se o původ alkoholu) Viktor Koláček - 21 let (věděl, že jde o neprověřený alkohol, jeho firma chtěla směs dál upravit a mohla tak otrávit až 31 tisíc lidí) Libor Vanderka - 20,5 roku (nezajímal se o původ alkoholu) Robert Sedlařík - 8 let (na konci loňského roku odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem na 5 let, soud mu trest zpřísnil a rozšířil o šestiletý zákaz podnikání a propadnutí nemovitostí. Nakoupil neprověřený alkohol od Koláčka, a mohl tak otrávit až 16 tisíc lidí. Podle soudu vytvořil podmínky pro spáchání zvlášť závažného činu)

Jak poznat otravu, první pomoc Metanol nelze poznat podle chuti. Postižený se zpočátku cítí dobře, dostaví se dobrá nálada, poté ho však začne bolet hlava a zvrací. Zornice, které nereagují na světlo, má rozšířené a objeví se také poruchy zraku – rozmazané vidění, výpadky zorného pole, poruchy rozlišení barev. Později upadá do bezvědomí. Při podezření na otravu metanolem odborníci doporučují vypít až dva decilitry kvalitního čtyřicetiprocentního alkoholu. Ten je možné ředit vodou nebo džusem. Pak je nutné okamžitě kontaktovat záchrannou službu. Úspěch léčby závisí na jejím včasném zahájení. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím hemodialýzy, tj. umělé ledviny, která odstraní z těla metylalkohol i jeho toxické metabolity, poškozující sítnici a optický nerv.

Dopad aféry Události se závadným alkoholem měly dlouhodobé dopady na tržní praxi. Byly zavedeny nové kolky, jejichž nové bezpečnostní prvky mají zamezit snadnému falšování. Senát v září 2013 schválil novelu živnostenského zákona, podle kterého musejí mít prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin koncesi. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škodu na více než13,5 milionu, poškození přes45,5 milionua pozůstalí po zemřelých kolem35 milionů korun.

Důsledky metanolové aféry 20 % na tolik odhadují v průměru výrobci a dovozci lihovin pokles svých tržeb za rok 2012 47 ŽIVOTŮ si vyžádala celkem metanolová aféra 0,4 MILIARDY KORUN chybí za září a říjen v roce 2012 ve státním rozpočtu na spotřební dani z lihu 3 345 LITRŮ lihu by mělo být vylito pod celním dohledem. Za něj si pak firmy mohou žádat daňovou kompenzaci. Maximálně by se mohlo jednat zhruba o 950 tisíc korun 10 % zhruba o tolik klesl v roce 2012 objem prodeje tvrdého alkoholu z 65 milionů litrů v roce 2011

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Methanol http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj/zabijak-jmenem-metanol-rok-pote-20130903-q2fe.html https://cs.wikipedia.org/wiki/Methanol www.aktualne.cz/wiki/domaci/otravy-metanolem/r~i:wiki:3420/ http://www.lidovky.cz/statni-zastupce-podal-obzalobu-v-hlavni-vetvi-metanolove-kauzy-pwh-/zpravy-domov.aspx?c=A140110_133940_ln_domov_oka