Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Plánovaný rozvoj služeb
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
QQT, s.r.o. Mgr. Ilona Čtvrtníková Telefon: Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb Mezinárodní seminář Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21. století Litomyšl 20. – 21. září 2007 Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb

Sociální služby v ČR od 1.1.2007 Nová legislativa – zákon č. 108 /2006 Sb. Významné změny a novinky pro poskytovatele i příjemce sociálních služeb

Příklady Financování sociálních služeb – příspěvek na péči Změna Novinka Financování sociálních služeb – příspěvek na péči Kvalita sociálních služeb a její zjišťování (inspekce) Příklady

teorie praxe Stát poskytne člověku v nepříznivé sociální situaci finanční příspěvek Člověk si svobodně zvolí: - nákup služby - pomoc od osoby blízké Se svobodou nabídnutou v penězích umí nakládat jen malé % lidí Administrativní náročnost Finance určené na sociální služby jsou využívané na jiné účely Příspěvek na péči

Závěr č.1 nutnost vyhodnotit praktické poznatky „opravit“ teorii

Kvalita sociálních služeb - inspekce Inspekce – ověřování kvality pomocí standardů kvality sociálních služeb Standardy kvality – základ v tradičních systémech (EFQM, ISO 9000)

Standardy kvality procedurální provozní personální

Procedurální standardy Cíle a způsoby poskytování služeb Ochrana práv osob Jednání se zájemcem o službu Smlouva o poskytování služby Individuální plánování průběhu služby Dokumentace o poskytování služby Stížnosti na kvalitu nebo způsob poskytování služby Návaznost na další zdroje

Personální standardy Personální a organizační zajištění služby Profesní rozvoj zaměstnanců

Provozní standardy Místní a časová dostupnost služby Informovanost o službě Prostředí a podmínky Nouzové a havarijní situace Zvyšování kvality sociální služby

Zjišťování kvality - inspekce teorie praxe Standardy kvality jsou univerzální pro všechny druhy soc. služeb Každý poskytovatel „šije služby na míru“ Metodika inspekcí se teprve dopracovává Inspektor je dobrý znalec sociálních služeb Zatím neznámá Výstupy pouze z tzv. „pilotních inspekcí“ Varovný signál = na otázku: Co jsou standardy kvality? odpověď: „Papíry“ - „Stohy papírů“ Zjišťování kvality - inspekce

Kopec člověka Kvalitní služba: - „táhlo“ pro mladé - „pomoc při slaňování“ pro staré

Závěr č.2 (prosba – přání) Kvalitní služba ponechává člověku svobodu a maximální nezávislost, zachovává lidskou důstojnost, vychází z individuálního přístupu ke každému člověku. Kvalitu služby nelze „měřit“ popsanými papíry. Nepřipustit v praxi inspekcí vítězství byrokracie a formalismu nad dobrou myšlenkou.