Jak si hrát v hodinách slohu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
MATURITNÍ ZKOUŠKA ČÁST SPOLEČNÁ Český jazyk a literatura Cizí jazyk Matematika/ZSV/Info ČÁST PROFILOVÁ 2 – 3 zkoušky, které stanoví ŘŠ.
Umění prezentace.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
TŘÍFÁZOVÝ MODEL UČENÍ Název vyučovací jednotky: ANIMALS (zvířata)
Dobytí Ameriky.
VYPRAVOVÁNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
7. třídy. Věštění z křišťálové koule Prohlédněte si obrázek, který jste si vybrali a zamyslete se nad tím, co by mohlo být dnešním tématem. Zkuste jednou.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Možnosti mystifikace ve školním dějepise metodami dramatické výchovy
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Písemná práce z CJL.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Anotace: Popisují kamaráda podle zadaných bodů.
Sloh - pohádky Hádej pohádku
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Datum (období) vytvoření výukového materiálu: září 2011 Číslo klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_CJ.4.04.
Slohové postupy.
Implementace ICT do vzdělávacích oblastí a oborů
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
Multimédia.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: březen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ Mgr. Hana Řádová Alternativní metody výuky MONTESSORI TVOŘIVÁ ŠKOLA.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
,,BROUSÍME SI JAZÝČEK S EMILKOU A EMILEM“
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HLEDÁ SE VOCHOMŮRKA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
SNN v ČR Centrum denních služeb pro sluchově postižené, Brno AKCE 2015.
Čtení u SP. Čtení artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu základní schopnosti:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Název projektu: Moderní škola
Občanské výchova 7.ročník
Téma: Český jazyk 5. ročník
Příprava na čtvrtletní prověrku – 7. třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
Společenská výchova – verbální komunikace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
Monika Ševečková/Týden CJV/leden 2017
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
7. ročník Michaela Hantková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Cirkus - doplň slovo v říkadle
Název: Publicistický styl Autor: Mgr.Andrea Jílková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Transkript prezentace:

Jak si hrát v hodinách slohu? pro žáky 2.stupně Romana Havrdová- 22.2.2018 SOUSTŘEDĚNÍ HRA TVOŘENÍ HODNOCENÍ

1. obohacování slovní zásoby Práce se synonymy – synonymickými řadami, antonymy, homonymy, cizími slovy, rčeními, příslovími…… Samostatná práce jednotlivce (viz PL) Skupinové práce, při kterých jsou žáci v pohybu (viz PL) Využití první části hodiny – koncentrace. Cílem je žáky hrou motivovat k další práci.

HRAJI SI

Nejrůznější hry s písmeny (vánoční/ velikonoční přání tvoření básniček, říkadel, vzkaz v lahvi…. BU, KU, HU, ….. Vytvořené skupiny píší např. jazykolam /větu/ říkadlo… (

2. Náměty pro slohovou práci v hodině Zapamatuj si obrázky – použij je v příběhu. Štafetová kresba – zpráva, popis, přednáška, neformální a formální mluvený projev (média). Hádej, co je v krabici – popiš vhodným přídavným jménem, komu předmět patřil, vymysli vyprávění. Inspirace obrázkem – monolog, dialog (práce jednotlivce, dvojice). Příběh staré fotografie. Popisování smysly – SLUCH (co právě slyším), ZRAK (popiš krabici, která leží před tebou), HMAT (potěžkej danou věc, chyť danou věc) – zpracuj do příběhu. Příběh podle piktogramů (story cubes).

………………….. Ponoř se do obrazu a vyprávěj příběh, který se ti objevuje před očima. Překvapivé setkání dvou postaviček. Kde se setkaly? Skamarádily se? O čem si povídaly? Kdo se neměl rád a kdo by se zamiloval? (dialog / vyprávění) Vyprávěj mi pohádku – vyprávění podle obrázků (každý obrázek nese zadání, zda má být použita přímá řeč, monolog, vyprávění, popis…) – čteme jako kramářskou píseň. Popis – KLÍČOVÁ DÍRKA Reportáž – informace o Zikmundovi a Hanzelkovi , shrnutí poznatků o Egyptě. Bez zvuku si pustit Zikmundovo a Hanzelkovo cestování z Gízy – píší reportáž. HOROSKOP – aktuální horoskop z novin – vymyslet příběh na téma – to se stalo / tak tohle se vůbec nestalo.

…………………. HUDBA – poslech hudby se zavřenýma očima - popis, líčení, vyprávění. Popis domu, jednotlivých pokojů ( hra loto). Natoč VIDEO nějaké činnosti – popiš postup. PŘÍSLOVÍ a ZVÍŘÁTKA – píší bajky s poučením. POZITIVNÍ VĚŠTBA – obtisk ruky.

3. HODNOCENÍ Náhodně rozdané práce spolužákům, pročtou si je, napíší komentář. Vyzveme ty, kteří si myslí, že by práce, které četli, měly být přečteny nahlas. Společné čtení prací a společné hodnocení. Básničky, jazykolamy….položíme na zem a každý může hodnotit, nejlepší označí nějakým bodem.