Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Chytré sítě Smart grids.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Úspory energie a regenerace
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Právní otázky související s akvizicí projektů FVE FF 2010 Plzeň, Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Rechtsanwalt/Advokát
ENERGETIKA V EU JE OVLIVŇOVÁNA PŘIJATÝMI BALÍČKY, KDYŽ SE AKTUÁLNĚ NACHÁZÍME VE FÁZI JEJICH IMPLEMENTACE DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY … Klimaticko-energetický.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny Václav Stupka

Definice “Obnovitelné přírodní zdroje mají schopnost se při postupném spotřebovávání částečně, nebo úplně obnovovat, a to samy nebo za přispění člověka.“ „Obnovitelnými zdroji se rozumí obnovitelné nefosilní přírodní zdroje energie, jimiž jsou energie větru, energie slunečního záření, geotermální energie, energie vody, energie půdy, energie vzduchu, energie biomasy, energie skládkového plynu, energie kalového plynu a energie bioplynu.“ Zákon o životním prostředí podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie O podporovaných zdrojích energie

Obnovitelné zdroje elektřiny vítr, sluneční energie, geotermální energie, energie vln a přílivu, energie vody, biomasa, plyn ze skládek, z čistíren odpadních vod a bioplyny Volatilní a nevolatilní (nestálý stálý)

Podpora OZE Ekologie zdrojů Diverzifikace zdrojů Ekonomika investic a provozu Snahy EU o zvyšování podílu OZE

Evropský impuls Energie pro budoucnost – obnovitelné zdroje energie (Bílá kniha č. COM(97)599) – 1997 Směrnice č. 2001/77/ES ze dne 27. září 2001 o podpoře elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie na vnitřním trhu s elektřinou Zvýšení podpory elektřiny z OZE Směrné cíle stanovené pro každý členský stát ČR – 8 procent do 2010

Podpora v ČR Různé nesmělé kroky od r. 2000 Investiční podpora Slunce do škol Výkupní ceny od r. 2002 (nízké) Osvobození od daně z příjmů (5 let od uvedení do provozu) MPO, ERÚ, OTE, SEI, etc.

Česká právní úprava zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů) Nebyly podporovány investiční náklady Podpora provozních nákladů – zaručena návratnost Po celou dobu životnosti (20 – 30 let) Forma podpory: zelený bonus a výkupní ceny Zvyšování 2 – 4 procenta Špidla – všichni včetně komunistů vyjma ODS 31. Března 2015 15 let

Povinný výkup Provozovatel příslušné regionální distribuční soustavy nebo přenosové soustavy (ČEZ, E.ON, PRE) uzavřel povinně smlouvu o dodávce Veškerá elektřina vykupována za ceny stanovené cenovým rozhodnutím ERÚ Návratnost a zaručená cena výkupu: 15 let Meziroční zvyšování ceny výkupu

Zelený bonus Možnost elektřinu prodat nebo spotřebovat Vyplácen zelený bonus provozovatelem příslušné distribuční soustavy nebo přenosové soustavy (Kč/MWh) Tržní cena + zelený bonus Dalo se měnit (meziročně)

Stanovení cen a bonusů ERÚ – cenové rozhodnutí (každoročně) Pro jednotlivé druhy OZE, podle investičních a provozních nákladů Pro nově instalované zdroje mohla být meziroční změna max 5 procent (německý model) Garantovaná návratnost 15,20, 30 let

Solární boom Pokles investinčních nákladů Posílení koruny 5 % limit Komplikovaná politická situace – odložená novela Na konci roku 2009 byl instalovaný výkon 463 MWp Omezení trhu ve španělsku, čínani, navýšení výroby solárního křemíku Za fišera

FVE – vývoj parametrů

Plán MPO vývoje zdrojů OZE

Reakce na solární boom zákon č. 137/2010 Sb. ze dne 21. dubna 2010 - zrušení 5 % limitu zákon č. 346/2010 Sb. ze dne 12. listopadu 2010 - zrušení osvobození od daně z příjmů zákon č. 402/2010 Sb., ze dne 14. prosince 2010 – odvod z elektřiny z FVE zákon č. 330/2010 Sb. ze dne 1. 1. 2011 – omezení podpory na provozy s výkonem do 30 KWp Pro ty druhy oze, kde klesne návratnost pod 11 let

Odvod z provozu FVE Z výkupní ceny nebo zeleného bonusu Pro FVE uvedené do provozu mezi 1. 1. 2009 a 31. 12. 2010 Sazba: 26 % v případě výkupní ceny a 28 % u zeleného bonusu Strženo z vyplacené ceny/bonusu Po dobu podpory Jen pro zdroje od 30 kW

Ústavní stížnost Podala skupina senátorů Riziko arbitráží Odvod označen za neústavní (právní jistota, retroaktivita) Pl. ÚS 17/11 (16. května 2012) Veřejný zájem převážil Odvod je zákonný Rdousící efekt

Další vývoj Směrnice 2009/29/ES, která aktualizuje směrnici 2003/87/ES Potřeba aktualizace české právní úpravy Zákon č. č. 165/2012 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů – nahradil zákon č. 180/2005 Sb. vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

Zákon o podporovaných zdrojích energie Do značné míry kopíroval původní právní úpravu Podpora FVE jen do 30 kWp Podporu vyplácí operátor trhu – OTE, a.s. Zůstaly výkupní ceny (OZE do 100 kW) a zelený bonus Výkup realizuje obchodník určený MPO

Zákon o podporovaných zdrojích energie Cenové rozhodnutí ERÚ – zákonné omezení na 4500 Kč/MWh Zůstala garance 15 let Omezení změny 95 - 115 % (ne u návratnosti pod 12 let Odvod zůstal

Nový Zelený bonus Vyplácí operátor na žádost výrobce Do 100 kW – roční, nad 100 kW – denní (variabilní v závislosti na stavu sítě – pravidla definuje vyhláška)

Další vývoj zákon č. 310/2013 Sb. č. 310/2013 Sb. odvod omezen pouze na zdroje uvedené do provozu v roce 2010, odvod snížen na 10 a 11 %, povinnost transparentní majetkové struktury. č. 310/2013 Sb. Od 1. 1. 2014 podpora pro nové zdroje zastavena

Nová zelená úsporám Investiční dotace – na nákup 35.000 – 100.000 Kč Na dokončené domy nebo novostavby Limit 10 kWp Připojení k DS po 1. 1. 2016 S přímou spotřebou nebo akumulací

Boj o podporu 2016 ERÚ odmítlo vydat cenové rozhodnutí na rok 2016 Pro zdroje do r. 2013 Argument: nedovolená podpora podle nařízení Rady (EU) 2015/1598 Požadavek na notifikaci u EK

ERÚ vs. MPO a lobby Bitva právních stanovisek Komora obnovitelných zdrojů, Česká bankovní asociace CR ERÚ č. 5/2015 Nařízení vlády č. 402/2015 Sb., o podpoře elektřiny a tepla z POZE

Cenové rozhodnutí 2016 CR ERÚ č. 9/2015 – Jan Nehoda Podpora běží v nezměněném režimu Probíhá notifikační řízení ERÚ stále protestuje

Vaclav.stupka@law.muni.cz Díky za pozornost