STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Advertisements

STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Třetí kariéra Věk jako příležitost – využijme potenciál zaměstnanců 50+ Diskusní seminář „Rovné šance na trhu práce“ Kateřina Kubešová, EXPERTIS PRAHA.
Marcela Petrová Kafková Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno Regionální aplikace indexu.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
AGE MANAGEMENT V ČESKÉ REPUBLICE Michal Šerák Ilona Štorová Lenka Klímová Michaela Kostelníková
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
CESTA PRO CHYTROU BUDOUCNOST. SMART CITIES Teorie?Koncepce? Realita? Neohraničený urbanistický koncept Informační technologie pro efektivní správu měst.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Age Management v České republice
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Ing. Aneta Hornychová Vedoucí realizačního týmu
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Inovační potenciál České republiky
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
GOAL Guidance and Orientation for Adult Learners
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Komora sociálních podniků
Česká společnost pro jakost
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Život bez střeva , Praha.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/51.00079 Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.

Aktivní přístup k životu i k práci, Obsah O AIVD ČR Identifikace projektu Cíle Klíčové aktivity Výstupy projektu Aktivní přístup k životu i k práci, věk nerozhoduje…

AIVD ČR Největší sdružení ve vzdělávání dospělých Založena v roce 1990, více než 210 členů Asociace je členem: European Association for the Education of Adults Unie zaměstnavatelských svazů ČR Asociace má zastoupení: Národní rada pro kvalifikace, Národní poradenské fórum, Expertní skupina a Akreditační komise MŠMT

AIVD ČR Publikační činnost Výzkumná činnost Konference, semináře, kulaté stoly Odborné kurzy, studijní cesty Týdny vzdělávání dospělých Projektová činnost

Identifikace projektu Identifikace: OP LZZ, 5.1 Mezinárodní spolupráce Doba realizace: 1. 9. 2010 – 31. 7. 2012 Realizátor: Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. (AIVD ČR) Partneři: Masarykova univerzita Univerzita Palackého v Olomouci Úřad práce České republiky, Krajská pobočka v Brně Zahraniční partner: Finnish Institute of Occupational Health (FIOH), www.ttl.fi

Finské zkušenosti 1981 – 2009 Dlouhodobé studie FIOH zaměřené na stárnoucí pracovníky. Sledování stejných osob po 7, 16 a 28 letech 1990 – 1996 FinnAge – Program FIOH „Respekt ke stárnutí“ 1996 Kabinetní komise: Stárnoucí zaměstnanci v pracovním procesu 1998 – 2002 Finský národní program pro stárnoucí pracovníky 2003 – 2007 Nové národní programy různých ministerstev 2005 Důchodová reforma 2006 – 2010 Téma „Běh života a práce“ na FIOH 2011 Ustanovení skupiny zabývající se kariérními změnami a diverzitou na FIOH

Age Management Řízení s ohledem na věk a schopnosti zaměstnanců  každý má mít možnost využít svůj potenciál a nebýt znevýhodněn kvůli věku Má za cíl podporovat komplexní přístup k řešení demografické situace a demografických změn na pracovišti Hlavní zásady: dobré znalosti o věkovém složení firmy spravedlivé postoje ke stárnutí pochopení pro individualitu a rozmanitost uplatňování strategického myšlení

Hlavní cíle projektu Přenos inovativních nástrojů k řešení problematiky cílové skupiny 50+ na trhu práce Aplikace principů Age Managementu v ČR Široká publicita Age Managementu a jeho vizí v ČR

PŘENOS NOVÝCH PRODUKTŮ Age Management Training prostředí na pracovišti bude v blízké budoucnosti faktorem nejdůležitějších změn Koncept Work Ability pracovní schopnost výsledkem vzájemného působení pracovníka a jeho práce rovnováha mezi dispozicemi pracovníka a pracovními nároky Work Ability Index sebeposuzovací dotazník faktorů ovlivňujících pracovní schopnost přeložen již do 29 jazyků

ODBORNÉ KLÍČOVÉ AKTIVITY Návštěva členů expertního týmu na FIOH Seznámení s činností a realizovanými výzkumy Získání podkladů pro komparativní analýzu Realizace školení „Age Management Training“ pro české experty  45 proškolených účastníků Zpracování Komparativní analýzy http://www.aivd.cz/agemanagement-aktuality

Odborné Klíčové aktivity Samostatná sekce v rámci AEDUCA 2011  Odborný časopis Andragogika č. 3/2011, září 2011 Realizace školení pro cílovou skupinu 50+ Pilotní ověření Indexu pracovní schopnosti u 72 osob Aplikace principů Age managementu v rámci vzdělávací organizace  Pilotní zavedení konceptu AM do činností České společnosti pro jakost, o.s. Závěrečná konference  29. 5. 2012 v Praze  Metodická příručka pro práci s cílovou skupinou

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA ČR je jednou z nejrychleji stárnoucích populací na světě. Změny věkové struktury budou postupně ovlivňovat celou společnost. Stárnutí populace a pracovní síly představuje nejenom vážné ekonomické, ale i sociální dopady.

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA Age Management v ČR jen ve velkých stabilizovaných a ekonomicky silných firmách (ČEZ, Škoda Auto a.s.) Bariéry pro širší aplikaci Age Managementu na úrovni legislativní, celospolečenské i firemní. Do roku 2050 by podle prognóz mohl počet pracujících klesnout až o 40 %.

KOMPARATIVNÍ ANALÝZA Age Management je v zahraničí dávno ověřenou cestou. Age Management jako prvek společenské odpovědnosti firem (CSR).

WORK ABILITY INDEX Work Ability Index: nástroj pro měření pracovní schopnosti: Pracovní schopnost: jak dobrý je pracovník v současnosti, v blízké budoucnosti, a jak vykonává svoji práci z hlediska pracovních nároků, zdravotních a duševních dispozic. Pracovník přispívá svou motivací, znalostmi a dovednostmi i zdravotními dispozicemi.

Uplatnění AM ve Firmách Personální politika firmy Pracovní prostředí: fyzická zátěž, hluk, organizace práce a pracovní přestávky, flexibilita pracovní doby, ergonomie apod.

PILÍŘE AM ve Firmách Dobré znalosti o věkovém složení Férové postoje ke stárnutí Management chápající individualitu a rozmanitost Dobrá a uskutečnitelná strategie Dobrá pracovní schopnost, motivace a vůle pokračovat v práci Vysoká úroveň znalostí Dobrá organizace práce a dobré pracovní prostředí Kvalitní život

Děkuji Vám za pozornost Informace o projektu Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. Karlovo náměstí 14/292 | 120 00 Praha 2 Mgr. Ilona Štorová, vedoucí projektu Tel: 734 318 795 E-mail: agemanagement@aivd.cz Web: http://www.aivd.cz/agemanagement Děkuji Vám za pozornost Tomáš Langer