Božena Němcová Barunka Panklová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Božena Němcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Konopová Název : VY_32_INOVACE_06_Zlatí.
Anotace  Materiál obsahuje prezentaci hlavních představitelů národního obrození. Materiál navazuje na znalosti dětí získané v hodinách českého jazyka,
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_27.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lenka Danielová Manželky prezidentů ČSR. 1. Manželka Charlotta Garrigue-Masaryková (72let) Narozena v Brooklynu (NY), třetí z jedenácti dětí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: Základní škola Sadská Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená.
Bratři Grimmové VY_32_INOVACE_XVI-B-03. Bratři Grimmové Jacob Wilhelm O Narodil se 1785 O Zemřel 1863 O Narodil se 1786 O Zemřel 1859.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Poznáte české spisovatele? OK 2011 START. Karolina Světlá Jarmila Glazarová Božena Němcová Marie Pujmanová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Doplňující učivo k národnímu obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 034
Sběratelé pohádek a pohádky z celého světa
Jaroslav Seifert.
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Děti Marie Terezie.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Literatura pro děti 1 VY_32_INOVACE_10
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky VY_32_INOVACE_173
Anotace: učivo je určeno žákům 6. ročníku
Božena Němcová (1820 – 1862).
Staré pověsti české Alois Jirásek
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Hrdinové literárních děl
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
Blanka Matragi.
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
literární pětiminutovka
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_Český jazyk
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * Ɨ Střední škola, Základní škola a Mateřská.
B. Němcová – opakování (7.roč.)
Transkript prezentace:

Božena Němcová Barunka Panklová Narodila se v roce 1820 ve Vídni Zemřela v roce 1862 v Praze

STARÉ BĚLIDLO Malá Barunka bydlela na Starém bělidle v Ratibořicích. Starala se o ni babička Marie Magdaléna Novotná. Do školy chodila Barunka v České Skalici. Sedmnáctiletá Barunka

Zámeček Ratibořice, nedaleko Starého bělidla, kam chodily děti s babičkou na návštěvu ke kněžně. Viktorčin splav

DOSPĚLOST Božena Němcová se provdala za Josefa Němce. Narodili se jí tři synové a dcera. Syn Hynek zemřel v dětském věku.

Božena Němcová se svými dětmi

Božena Němcová žila v chudobě, často neměla co jíst. Zemřela ve 42 letech a je pohřbena na Vyšehradě. fotografie krátce před smrtí

POHÁDKY Princezna se zlatou hvězdou na čele Sedmero krkavců O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku POHÁDKY

O Popelce Sůl nad zlato Potrestaná pýcha

Čertův švagr

SOUTĚŽ 1. Jaké bylo příjmení Boženy Němcové, když byla malá? 3. Jak se jmenovala její babička? a) Kristýna Anna Nová b) Marie Magdaléna Novotná c) Josefína Marie Nováková 5. Kolik let bylo Němcové, když zemřela? A)32 B)42 C)58 2. Jak se jmenovalo stavení v Ratibořicích? 4. Který syn jí zemřel? a) Jaroslav B) Karel C) Hynek 6.Napiš názvy 4 pohádek od Boženy Němcové.