Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 034

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 034"— Transkript prezentace:

1 DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 034
POHÁDKOVÝ SVĚT ING. JANA POLIAČÍKOVÁ

2 POHÁDKOVÝ SVĚT Motto: „V pohádkách, které jsem slýchával v dětství, spočívá hlubší význam než v pravdě, kterou učí život.“ Schiller Základním motivem pohádek bývá obvykle boj dobra se zlem V českých pohádkách je zlo málokdy zničeno, ale téměř vždy napraveno.

3 HISTORIE ČESKÝCH POHÁDEK
Pohádka se v české literatuře v písemné podobě začíná objevovat koncem 18. – 1. poloviny 19. stol. V té době se sběratelské činnosti věnovali především Božena Němcová a Karel Jaromír Erben. Ve 2. polovině 19. stol. dominuje sběratelství, zájem o lidovou pohádku a její adaptace. Výrazný zájem o lidovou pohádku se projevil v době 1. světové války (Marie Majerová a Karel Čapek). V době meziválečné, tedy ve 20. až 40. letech 20. stol., dochází k prvnímu velkému rozkvětu autorských pohádek. K autorům pohádek tohoto období patří například Jiří Mahen, Karel Čapek, Josef Čapek, Vladislav Vančura, Josef Lada a Ondřej Sekora. Některé pohádky vycházely časopisecky ve formě komiksu a až později byly vydány knižně. 60. léta 20. století bývají označována jako „Zlatá éra autorské pohádky“. K autorům pohádek tohoto období patří například Václav Čtvrtek, Jan Werich, Ota Hoffman a Miloš Macourek. V dnešní době píše pohádky mnoho současných spisovatelů, avšak nejstarší pohádky patří právem do zlatého fondu české literatury.  

4 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
LOUTKOVÉ POHÁDKY SPEJBL A HURVÍNEK Veselé příběhy taťuldy Spejbla, který všechno zná a umí, ale nikdy jeho počínání nekončí bez komplikací a jeho “vzorného” synka Hurvínka, kamarádky Máničky a její bábinky – paní Kateřiny a chlupatého psa Žeryka znají děti skoro na celém světě. Loutka Spejbla vznikla v roce 1919 a loutka Hurvínka v roce Autorem je Josef Skupa.

5 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
ANIMOVANÉ POHÁDKY POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE Pro děti napsal a nakreslil Josef Čapek. Veselá vyprávění o dvou nerozlučných kamarádech pejskovi a kočičce. V pohádkách se skrývá poučení pro děti, aby se zbavily svých nectností jako například špinavé ruce, nepořádek, roztrhané oblečení, aby nedělaly venku nepořádek, aby nezapomínaly na kamarády nebo nemocné přátele.

6 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
ANIMOVANÉ POHÁDKY Zdeněk Miler se nejvíce proslavil, a to jak u nás, tak v zahraničí svými animovanými filmy o Krtečkovi. Nejznámější díl „Jak krtek ke kalhotkám přišel“ byl uveden roku 1956 na filmovém festivalu v Benátkách a byl oceněn řádem Benátského lva. Nadčasovou postavičku si oblíbili diváci všech generací. Krteček si je získává svou laskavostí a úsměvem.

7 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
ANIMOVANÉ POHÁDKY Ferda Mravenec je komiksová, literární i filmová postava sympatického mravence, který vystupuje v komiksech a knihách Ondřeje Sekory od roku 1933. Ferda je vždy optimisticky naladěný chlapík s červenou puntíkovanou mašlí kolem krku. Je nebojácný, chytrý a vynalézavý, vždy si ví rady na rozdíl od svého kolegy brouka Pytlíka. Brouk Pytlík sice všude byl a všechno zná, převážně však jen teoreticky.

8 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
ANIMOVANÉ POHÁDKY Příběhy pojednávají o loupežníku Rumcajsovi žijícím v lese Řáholci u Jičína se svou manželkou Mankou a synkem Cipískem. Rumcajs jako kladný hrdina bojuje proti vrchnosti. Napsal Václav Čtvrtek a nakreslil Radek Pilař (1967). O loupežníku Rumcajsovi

9 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
ANIMOVANÉ POHÁDKY O kocouru Mikešovi – podle knihy Josefa Lady (1934). Umí chodit po dvou a dokonce i mluví. Se svými kamarády, vepříkem Pašíkem, kozlem Bobšem a Pepíkem z rodiny Ševců, zažívá spoustu dobrodružství. .

10 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
FILMOVÉ POHÁDKY Pyšná princezna byla natočena podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové Potrestaná pýcha. Pohádka vypráví o tom, jak dobrý král Miroslav probudil v pyšném srdci krásné princezny Krasomily úctu k práci a lásku k lidem (1952).

11 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
FILMOVÉ POHÁDKY Princezna se zlatou hvězdou na čele natočená podle pohádky Boženy Němcové (1959). O princeznu Ladu se uchází zlý král Kazisvět. V přestrojení do myšího kožíšku utíká do světa. Na zámku u prince Radovana pracuje jako kuchařka. Princ se do Lady zamiluje a pohádka končí slavnou svatbou.

12 NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY
FILMOVÉ POHÁDKY Obušku, z pytle ven! Pohádka natočená podle Karla Jaromíra Erbena. Příběh o chudém muzikantovi se zlatým srdcem, který se rozdělí o poslední kousek chleba. Jako odměnu dostane kouzelný ubrousek a oslíka. Vše mu ukradne hostinský. Nakonec je muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský po zásluze potrestán (1955).

13 POUŽITÉ ZDROJE [online]. [ ]. Dostupné z URL: <


Stáhnout ppt "DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 034"

Podobné prezentace


Reklamy Google