Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * 04. 02. 1820 Ɨ 21. 01. 1862 Střední škola, Základní škola a Mateřská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * 04. 02. 1820 Ɨ 21. 01. 1862 Střední škola, Základní škola a Mateřská."— Transkript prezentace:

1 Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * Ɨ Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Taťána Šťástková

2 ŽIVOTOPIS Božena Němcová je považována
za největší českou spisovatelku. Žila v 19. století, kdy česky mluvili hlavně prostí lidé nebo vlastenci. Na úřadech se mluvilo německy. Narodila se ve Vídni, své dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Byla dcerou služky a kočího. Vdala se v sedmnácti letech a spolu s manželem byla za projevy vlastenectví nucena často se stěhovat. Nevedlo se jí vždycky dobře. Živila se praním, úklidem a příležitostným psaním, často žila na dluh. Božena Němcová zemřela když jí bylo 42 let.

3 r. 1852 s dětmi Staré bělidlo Ratibořický zámek Ratibořice
Hrob Boženy Němcové na Vyšehradském hřbitově Staré bělidlo Ratibořický zámek

4 Tvorba B. Němcové Při častém stěhování se Němcová začala věnovat sběratelské činnosti. Zapisovala si vyprávění obyčejných lidí. Snažila se o vlastní převyprávění lidové látky. Hlavní myšlenkou jejich pohádek je rovnost všech lidí a vítězství mravních hodnot nad silou zla. Tak vznikly její sbírky Národní báchorky a pověsti a Slovenské pohádky a pověsti. Nepsala jen pohádky, ale také básně, povídky, romány a cestopisy. Nejznámější z nich je Babička. Popisuje zde vzpomínky na šťastné dětství prožité v ratibořickém údolí. Ústřední postavou díla je babička, která se stala symbolem dobra a lásky.

5 O princezně se zlatou hvězdou na čele
Sotva princ koření vypil a na dně prsten spatřil, vzbouřil celý zámek; nejprvnější poptávka došla ovšem na kuchaře, zdali on koření do koflíku lil. Kuchař v domnění, že se snad do koření vlas z myšího kožíšku dostal, nechtěl na sobě hanbu nechat, a prosil hned o odpuštění, že to v jeho nepřítomnosti kuchtička udělala. Nyní musela kuchtička k princovi. Dosti se zdráhala a nechtěla jít, ale služebníci ji vzali pod paždí a vedli ji do princova pokoje. Jak tam vešla, klekla na zem a hlavu sklonila, aby neviděl princ její postavu a nepoznal její tvář. (úryvek)

6 Princ Bajaja Sotva vstoupili na jeden vrch, již se třesením skála otevřela, a devítihlavý drak vylezl ven, ohlížeje se po své kořisti. Tu přiskočí na koníku Bajaja, vytáhne meč, jedním rázem utne tři hlavy. Drak se svíjel, plil oheň a házel sebou, až mu jed daleko široko stříkal, ale princ toho nedbal, sekal, až mu všech devět hlav usekal, ostatní dodělal koník kopyty. (úryvek) Jak to bylo dál? Vyprávějte.

7 Jiné známé pohádky Boženy Němcové
Neohrožený Mikeš O Popelce Čertův švagr Sedmero krkavců Sůl nad zlato Divotvorný meč Čert a Káča O Perníkové chaloupce O dvanácti měsíčkách Potrestaná pýcha  O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku  Chytrá horákyně O Smolíčkovi O kohoutkovi a slepičce Hodně pohádek bylo také zfilmováno, určitě je znáte.

8 Zdroje: Karel K. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 09:51[cit ]. Soubor: Božena Němcová 1850.jpg Dostupné z: unbekannt. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 08:55[cit ]. Soubor:Bozena Nemcova.jpg Dostupné z: not given. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 14:13[cit ]. Soubor:Božena Němcová s dětmi roku 1852.jpg Dostupné z: Karpac. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 20:21[cit ]. Soubor:Ratiborice - Stare belidlo.jpg Dostupné z: Stare_belidlo.jpg Kozuch.Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 18:22[cit ]. Soubor:Ratibořice castle whole.JPG Dostupné z: Miaow Miaow.Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 23:26[cit ]. Soubor:Bozena Nemcova grave Vysehrad Cemetery Prague CZ 811.jpg Dostupné z: Artuš Scheiner .Wikipedia, otevřená encyklopedie [online] , 14:33[cit ]. Soubor: Artuš Scheiner - O princezně se zlatou hvězdou na čele.jpg Dostupné z: NĚMCOVÁ, Božena. Pohádky. Ilustroval Artuš Scheiner. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1968.


Stáhnout ppt "Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * 04. 02. 1820 Ɨ 21. 01. 1862 Střední škola, Základní škola a Mateřská."

Podobné prezentace


Reklamy Google