Legislativa v práci nutričního terapeuta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativa na ochranu kojení v ČR
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Legislativa.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Novela veterinárního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Problematika potravinových odpadů v ČR
Webové portály LDS/MDS
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Legislativa v práci nutričního terapeuta Potravinová legislativa

Potravinová legislativa Široké spektrum právních předpisů, které se z různých hledisek dotýkají potravin. Hlavní oblasti: kvalita potravin ochrana zdraví lidí hospodářství a finance jiné: forenzní odpovědnost

Východiska podle Strategie bezpečnosti potravin a výživy ČR 2014 - 2020. Pozitivní trendy Negativní trendy Nárůst klamání spotřebitele a falšování potravin. Kontrola prodeje potravin přes internet je komplikovaná; stížení podmínky pro objektivní odběr kontrolních vzorků. Změny agrotechnik mají dopad na kvalitu a bezpečnost potravin; roste spotřeba pesticidů Objevují se nová nebezpečí a rizika; zavlečené cizích škůdců a chorob Vědecké hodnocení rizik je dlouhodobě podfinancováno. Chybí aktuální data o složení potravin v ČR. Chybí aktuální data o individuální spotřebě potravin (poslední: SISP, 2004) Rezervovaný přístup veřejnosti k biotechnologiím (GMO) Nadváha a obezita Nevhodný sortiment ve školních automatech. Stávající systém je funkční, v souladu s Bílou knihou bezpečnosti potravin. Preference českých potravin; 73 % dotázaných českých spotřebitelů hodnotí domácí potraviny jako zdravotně nezávadné Rostoucí zájem veřejnosti a médií o problematiku bezpečnosti a nutriční kvality Pozitivní trendy ve spotřebě potravin; snížení spotřeby cukru a alkoholických nápojů Existuje důraz na výživu dětí (školní jídelny) Harmonizován systém sběru dat o chemických kontaminantech v potravinách Zdroj: Ministerstvo zemědělství: Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 - 2020. On-line dokument. Cit. 29. 10. 2014. URL: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/StrategieBP_cs.pdf

Principy strategie bezpečnosti potravin. Hodnocení rizik je vědecky podložený proces, jehož cílem je riziko podrobně popsat, aby jej bylo možné účelně řídit (to control). identifikace nebezpečnosti vztah dávka - účinek hodnocení expozice charakterizace rizik nejistoty Nástrojem pro řízení rizik je legislativa. Komunikace a vzdělávání odborné i laické veřejnosti

Codex alimentarius („potravinářský zákoník“) Organizace, na jejímž ustanovení se podílely FAO a WHO. Účelem CA je mimo jiné řídit a pomáhat při vypracování definicí potravin a požadavků na ně, pomáhat při harmonizaci těchto požadavků a tak podporovat i mezinárodní obchod s potravinami. Ochrana spotřebitelů a usnadnění celosvětového obchodu s potravinami prostřednictvím vypracování potravinových norem, kodexů správné praxe a dalších pokynů. Výbory pro Hygienu potravin: CAC/RCP 1-1969, CAC/RCP 39-1993 Kontaminanty a aditiva Mikrobiologické požadavky Komodity (složení a označování) Vodu http://www.codexalimentarius.org FAO - Food and Agriculture Organisation of United Nations

Právní předpisy EU Harmonizace práva členských států Základní sbírkou předpisů EU je Úřední věstník EU (Official Journal of European Union). Úřední věstník poskytuje věcnou náplň pro on-line databázi EUR-Lex. Úřední věstník EU je vydáván v brzkých ranních hodinách po každém pracovním dnu a obsahuje mj. seznam nově schválených předpisů (řada “L”) Základním předpisem v oblasti potravinového práva je Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví se postupy týkající se bezpečnosti potravin.

Cíle Nařízení ES č. 178/2002 Je třeba zajistit vysokou ochranu lidského zdraví a života Volný pohyb bezpečných a zdravých potravin je důležitým hlediskem, které není možné zajistit, aniž by byla vytvořena jednotná pravidla. Voda je konzumována přímo nebo nepřímo jako součást potravin a přispívá tedy k celkové expozici. V rámci komplexního přístupu je třeba zahrnout i faktory s nepřímým účinkem, jako jsou předměty pro styk s potravinami. Je nezbytné zajistit, aby spotřebitelé, ostatní dotčené osoby a obchodní partneři měli důvěru v postupy rozhodování, je nezbytné přijmout opatření na vytvoření záruk je nezbytné vzít v úvahu celý řetězec výroby potravin jako celek, a to od prvovýroby a výroby krmiv až po prodej nebo dodávky potravin spotřebiteli.

Cíle Nařízení ES č. 178/2002 Opatření by měla být obecně založena na analýze rizika při vzájemném propojení s řízením rizika a komunikací o riziku Prvořadou důležitost má také bezpečnost potravin a důvěra spotřebitelů vyvážených ze Společenství Stanoví se zásada předběžné opatrnosti jako mechanismus pro stanovení opatření v rámci opatření pro zajištění vysoké úrovně ochrany zdraví. fungování vnitřního trhu může být ohroženo v případech, kdy není možné zjistit původ. Je proto nutné zajistit komplexní systém sledovatelnosti (identifikace dodavatele, identifikace odběratele pro případ stahování z oběhu) Provozovatel potravinářského podniku má nejlepší předpoklady zajistit, aby dodávané potraviny byly bezpečné. Tuto odpovědnost nemají přebírat příslušné orgány členských států na základě kontrolních činností, které provádějí.

Cíle Nařízení ES č. 178/2002 V souladu s obecnými zásadami potravinového práva by měl úřad (EFSA) plnit roli nezávislého vědeckého referenčního pracoviště při hodnocení rizik. případy týkající se bezpečnosti potravin ukázaly potřebu stanovit odpovídající opatření v mimořádných situacích krizové situace v oblasti potravin ukázaly potřebu vytvořit zlepšený a širší systém rychlého varování zahrnující kromě potravin a průmyslových výrobků také krmiva (RASFF + RAPEX). Nařízení se vztahuje na všechny stupně výroby, zpracování a distribuce potravin a krmiv. Nevztahuje se na prvovýrobu pro soukromé domácí použití nebo na domácí přípravu potravin, na zacházení s nimi nebo na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu.

Legislativa v ČR Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění Upravuje povinnosti provozovatelů potravinářských podníků a upravuje státní dozor. Nevztahuje se na pitnou vodu a pokrmy Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), v platném znění stanoví požadavky veterinární péče na chov a zdraví zvířat a na živočišné produkty; soustavu, působnost a pravomoc orgánů. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění Požadavky na pitnou vodu, činnosti epidemiologicky závažné Přímo použitelné předpisy EU Na Slovensku: Štátna vezerinárná a potravinová správa SR (ŠVPS SR) podle slovenského zákona o potravinách (195/2005 Z. z. v platném znění) slučuje dozor nad živočišnými i rostlinnými potravinami. Požadavky na pptraviny upraveny Potravinovým kodexem SR. Zdůrazňnuke se princip analýzy rizik. Orgány ochrany veřejného zdraví analogicky jako v ČR. Zdroj: http://www.svssr.sk/potraviny/

Forenzní odpovědnost Zákon č. 200/1990 Sb. v platném znění o přestupcích, § 29 Přestupku se dopustí ten, kdo poruší nebo nesplní povinnosti stanovené pro výkon činností epidemiologicky závažných; přestupku se dopustí také ten, kdo neoprávněně změní zdravotní průkaz Porušení povinností ze Zák. o potravinách a Zák. o veterinární péči se řeší jako správní delikty podle těchto zákonů. Trestní zákoník (40/2009 Sb.), § 156 - 157 Ohrožení závadnými potravinami a jinými předměty se dopustí ten, kdo v rozporu s jiným právním předpisem má na prodej nebo pro tento účel vyrobí anebo sobě nebo jinému opatří úmyslně potraviny nebo jiné předměty, jejichž požití nebo užití k obvyklému účelu je nebezpečné lidskému zdraví Zákaz činnosti, propadnutí věci nebo trest odnětí svobody 6 měsíců až 8, resp. 12 let (organizovaná skupina, výkon povolání, stav ohrožení státu, smrt dvou a více osob). Odnětím svobody na 2 léta až 10 let bude potrestán ten, kdo trestný čin spáchal i z nedbalosti tím, že hrubě porušil hygienické nebo jiné zákony.

Další aplikace Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, v platném znění, § 3 a násl. Prodávající je povinen prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře, množství a odpovídající jakosti. Zákon č. 40/1995 Sb. o regulaci reklamy, v platném znění, § 5d-f Reklama na potraviny: reklama nesmí uvádět v omyl z hlediska vlastností, složení, původu, množství, odkazováním na nekonkrétní klinické studie …; výživová a zdravotní tvrzení dle Nař. ES č. 1924/2006 Reklama na doplňky stravy musí obsahovat text „doplněk stravy“ Reklama na potraviny pro zvláštní lékařské účely musí obsahovat text “potravina pro zvláštní lékařské účely” Reklama na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu: nesmí obsahovat vyobrazení kojence ani jiný obrázek nebo tvrzení, které by mohlo idealizovat náhradu mateřského mléka, zakazuje se předávat na veřejnosti bezplatně nebo se slevou výrobky, vzorky nebo dary na podporu prodeje s výjimkou zdravotnických, charitativních a humanitárních organizací pro jejich interní potřebu.

Nařízení ES č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, účinnost od 13. 12. 2014 Cílem je poskytnout spotřebiteli základnu pro uskutečnění informovaného výběru. Rozhodování spotřebitele mohou ovlivňovat mj. důvody zdravotní, hospodářské, environmentální, sociální a etické. Měly by být tedy zpřístupněny mj. údaje o původu potraviny; dále je třeba zvážit, zda zpřístupnit např. údaje o způsobu omračování zvířat (produkty živočišného původu) apod.. Označování potravin musí být jasné, srozumitelné a čitelné. Údaje o výživové hodnotě by měly pomoci při provádění opatření v zájmu zlepšení výživy v rámci politiky veřejného zdraví. Povinný údaj na všech balených potravinách od 13. 12. 2016. Dosud jen ve pojení s výživovým tvrzením. Povinné informace: název potraviny, seznam složek a ve stanovených případech i jejich množství, přítomnost složek uznaných jako původce projevů alergií nebo nesnášenlivosti čisté množství potraviny, DMT nebo DP, podmínky uchovávání nebo použití, označení podniku, země původu, výživové údaje (energie, B, T, S, vláknina, NaCl, vitamíny, minerální látky). Zásada dostupnosti informací i při prodeji na dálku (e-shopy)