DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 1 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z hovězího masa Téma: Hovězí maso 1. Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Danuše Sommerová Datum tvorby: 20.08.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s možnostmi dělení hovězího masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku studijního oboru Gastronomie, do předmětu „Technologie “. Slouží k procvičování studia na interaktivní tabuli.
Hovězí maso 1.
Hovězí maso vysoká výživná hodnota stravitelnost závislá na úpravě vhodné pro dětskou i dietní výživu
Dělení hovězího masa přední kližka krk bok hrudí podplečí husička žebra
Dělení hovězího masa zadní plec roštěnec svíčková kýta
Pracovní list Co patří mezi hovězí maso zadní a co je označováno jako přední? krk žebro vysoké svíčková žebro nízké roštěnec vysoký žebro holé roštěnec nízký kýta plec husička podplečí kližka hrudí
Správné řešení Hovězí maso zadní – svíčková, roštěnec, plec / bez kližky a husičky/, kýta Hovězí maso přední – hrudí, žebra, podplečí, krk, kližky, bok
Pracovní list Označte jednotlivé části masa:
Správné řešení VYSOKÝ ROŠTĚNEC PÉRO - PODPLEČÍ SVÍČKOVÁ NÍZKÝ ROŠTĚNEC KÝTA OHÁŃKA KRK, PODKRČÍ PLEC PUPEK HRUDÍ ZADNÍ ŽEBRO ŽEBRO VYSOKÉ
Zdroje LITERATURA: INTERNET: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-737-5 INTERNET: http://www.funny.cz/vtipne-obrazky/zvirata/vesela-krava/4600/ http://office.microsoft.com, Galerie Office, 20.08.2012