Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Advertisements

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM Co už známe Na houby Po dešti v lese, v doubí sbíráme zrána.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
AUTOR: Jiřina Dáňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Druhy vět - tázací
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Slovesa.
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Vyjmenovaná slova po L
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_28CJ_2_SLAB.Ě
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Tvoření sloves a doplňování do vět
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Název školy: Základní škola J. E
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_19
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:
Vyjadřují vlastnosti podstatných jmen.
AUTOR: Kateřina Křížová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_04 příslovečná určení
SLOVESA číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psaní i/y v minulém čase
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Tvrdé souhlásky Číslo projektu : 11
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2 Téma: Slovesa - způsob oznamovací Číslo projektu : 26 Vytvořeno: 24.3.2013

ANOTACE Anotace: Prezentace může sloužit seznamovací a opakovací učivo Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: slovesný způsob oznamovací, koncovky sloves v přítomném čase, tvary času budoucího, shoda podmětu s přísudkem - příčestí minulé Speciální vzdělávací potřeby: notebook, interaktivní tabule Klíčová slova: slovesa, způsob - oznamovací, koncovky slovesných tvarů v času přítomném, minulém a budoucím, Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň 4.-5. roč. Typická věková skupina: 10-12 let

SLOVESA způsob oznamovací Časování sloves v čase přítomném budoucím minulém Koncovky sloves v čase přítomném Shoda podmětu s přísudkem - příčestí minulé Koncovky u podmětu všeobecného a podmětu děti

Časování sloves v přítomném čase č. jednotné č. množné 1. já běžím 1. my běžíme 2. ty běžíš 2. vy běžíte 3. on běží 3. oni běží V koncovkách přítomných tvarů se vždy píše měkké i,í. Např. chci, myslí, bydlíme

DOPLŇ Petra nerada nos- brýle. Voz-m v kočárku svou sestřičku. Ani moudrý člověk nev- všechno. Zapál-me na Silvestra prskavky. Koup-š mi bonbóny. Jaro přicház- někdy nečekaně. Veronika se ráda chlub-. Zedníci stav- nový dům. Postav-š mi hrad z písku? Kouzelník kouzl- rudé růže. Můj bratr už nezlob- . V zimě krm-me ptáčky. Dnes se nejvíc hlás- Milena. Souhlas-te se mnou?

Časování sloves v minulém čase č. jednotné č. množné 1. psal jsem 1. psali jsme 2. psal jsi /psals/ 2. psali jste 3. psal 3. psali zvratné sloveso 1. smál jsem se 1. smáli jsme se 2. smál ses 2. smáli jste se 3. smál se 3. smáli se

Časování sloves v čase budoucím č. jednotné č. množné tvary složené 1. budu psát 1. budeme psát 2. budeš psát 2. budete psát 3. bude psát 3. budou psát tvary jednoduché 1. napíšu 1. napíšeme 2. napíšeš 2. napíšete 3. napíše 3. napíší

Shoda podmětu s přísudkem Přísudek vyjádřený slovesem v minulém čase /příčestí činné, minulé/ se shoduje s podmětem i v rodě. podmět č. jednotné č. množné rod střední - -lo -la rod ženský - -la -ly rod mužský živ. -l -li neživ. -l -ly

Doplň Psi běžel- přes louku. V kádi se mrskal- ryby. Kluci lyžoval- z kopce. Malá koťata se batolil- po dvorku. Brzy ráno vyšl- houbaři do lesa. Nové stroje běžel- dobře. Poupata se rozvíjel- na slunci. Žáby lezl- z vody na trávu. Auta troubil- na děti. Ptáci přestal- zpívat. V dubnu přiletěl- vlaštovky. Zahradníci sklízel- úrodu. Na záhoně se rozmnožil- housenky. Stromy se ve větru ohýbal-. Na střeše vrkal- holubi.

ZKONTROLUJ Psi běželi přes louku. V kádi se mrskaly ryby. Kluci lyžovali z kopce. Malá koťata se batolila po dvorku. Brzy ráno vyšli houbaři do lesa. Nové stroje běžely dobře. Poupata se rozvíjela na slunci. Žáby lezly z vody na trávu. Auta troubila na děti. Ptáci přestali zpívat. V dubnu přiletěly vlaštovky. Zahradníci sklízeli úrodu. Na záhoně se rozmnožily housenky. Stromy se ve větru ohýbaly. Na střeše vrkali holubi.

č.jed. č. množ. podmět děti -lo -ly Děti se smály. podmět všeobecný /my, vy, všichni/ -li Učili jsme se o zvířatech. V novinách psali o novém léku. Byli jste tam dlouho?

DOPLŇ Na obloze se objevil- mraky. Chlapci hrál- kopanou. Pod okapem měl- kosi hnízdo. Čápi hnízdil- na komíně. Hrušky brzy uzrál-. Děti táhl- sáně do kopce. Lidové písně se všem líbil-. Dnes o tom všichni mluvil-. Děti dělal- radost rodičům. Hrál- jsme si na schovávanou. U lesa se pásl- srnky. Poupata růží se rozvíjel-. Stavěl- jsme sněhuláky. Děti psal- do sešitů.

ZKONTROLUJ Na obloze se objevily mraky. Chlapci hráli kopanou. Pod okapem měli kosi hnízdo. Čápi hnízdili na komíně. Hrušky brzy uzrály. Děti táhly sáně do kopce. Lidové písně se všem líbili. Dnes o tom všichni mluvili. Děti dělaly radost rodičům. Hráli jsme si na schovávanou. U lesa se pásly srnky. Poupata růží se rozvíjela. Stavěli jsme sněhuláky. Děti psaly do sešitů.

ZDROJE Ilustrace : office.microsoft.com