Co kluci potřebují J. Novotný, ZŠ MOZAIKA, Rychnov nad Kněžnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Aktivačně – motivační vlastnosti osobnosti I. Část Potřeby.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
ROZVOJ MUŽE - Ukázka. Roste : Zodpovědnost Dávání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Proces rozhodování kupujícího Fáze procesu rozhodování 1. poznání problému 2. hledání informací 3. zhodnocení alternativ 4. rozhodnutí o nákupu 5. vyhodnocení.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Podstata marketingu.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
POTŘEBY DUM _13.
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Million Leaders Mandate Příručka první
Základní informace o poskytovateli
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
STANOVENÍ OSOBNÍCH CÍLŮ A KROKY K JEJICH DOSAŽENÍ
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Dětský klub Malý drak.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Hřích 3. vítězit nad hříchem
Vychovávejme srdcem Dona Boska,
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Slovo života Prosinec 2012.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
Každý je sám svůj a proč je to dobře
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Naučil jsem se....
Jak je to s tou láskou. Jak se zamilovanost mění v lásku
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Když vás potká vyhoření
1. Rady pro udílení svátosti smíření
Transkript prezentace:

Co kluci potřebují J. Novotný, ZŠ MOZAIKA, Rychnov nad Kněžnou

Co všechno potřebujete k životu? Bez čeho se určitě neobejdete? Co potřebujete ke spokojenosti? Co potřebujete od ostatních? Co vám život zpříjemňuje? Co vás naplňuje? Co před vámi vyvstává jako výzva? vývojové potřeby

Maslowova pyramida lidských potřeb

CO KLUCI (VE ŠKOLE) POTŘEBUJÍ? Chceme být milováni, neuspějeme-li, chceme být obdivováni, neuspějeme-li, chceme být obáváni, neuspějeme-li, chceme být třeba nenáviděni a opovrženi, chceme však u druhých probudit nějaké emoce, nějaký vztah… Duše se třese před prázdnotou a po kontaktu touží za každou cenu. (H. Söderberg) STÁVAT SE TÍM, KÝM MAJÍ A MOHOU BÝT Sebeúcta je imunitním štítem člověka a základem všech jeho ctností. OBJEVOVAT A ROZVÍJET SVOJE NEJLEPŠÍ POTENCIALITY /Může škola naplňovat uspokojením a radostí?/ (nás) DOSTÁVAT ÚCTU A UZNÁNÍ /Nebrání nám tradiční pojetí školy, dopřávat úctu, uznání a pocit úspěchu všem dětem?/ CÍTIT PŘIJETÍ A SOUNÁLEŽITOST /Dokážeme programově dávat najevo přijetí i těm dětem, které mají nutkavou potřebu nás v tom testovat?/ CÍTIT SE BEZPEČNĚ /Nejsou naše způsoby komunikace a nastavování hranic v rozporu s potřebou důvěry a bezpečí?/ BÝT FYZICKY V POHODĚ /Nejsou naše nároky na dítě v rozporu s jeho přirozenými fyziologickými potřebami?/

CO MŮŽEME VE ŠKOLE DĚLAT PRO DOSPÍVAJÍCÍ KLUKY ? VYPRAVIT JE NA JEJICH „HRDINSKOU CESTU“ A BÝT JIM VZOREM NA TÉ SVÉ! PĚSTOVAT V NICH DISCIPLÍNU JAKO DOBRÉ VEDENÍ NA ZÁKLADĚ VNITŘNÍ MOTIVACE; POSILOVAT S NIMI PROBOUZET V NICH ODVAHU A KULTIVOVAT JEJICH POTŘEBU RISKOVAT! VYJADŘOVAT ÚCTU K JEJICH RODINĚ, ZVLÁŠTĚ K OBĚMA RODIČŮM! NABÍZET JIM ÚCTU MÍSTO BOJE O MOC ! STÁT PŘI NICH (TŘEBA I PROTI NIM SAMOTNÝM); DÁVAT JIM DŮVĚRU; NABÍZET BLÍZKOST, SOLIDARITU A RESPEKT, ALE TAKÉ KONFRONTACI A OPRAVDOVÉ VÝZVY! S HUMOREM A LÁSKOU JE NENÁPADNĚ VYVÁDĚT Z EMOCIONÁLNÍ NEGRAMOTNOSTI A IZOLACE! PŘIJÍMAT JEJICH VELKOU POTŘEBU FYZICKÉ AKTIVITY + POMALEJI DOZRÁVAJÍCÍ KOGNITIVNÍ A VERBÁLNÍ SCHOPNOSTI

(R. Moore, D. Gillette – Král, válečník. Kouzelník, Milovník) KLUKŮM LZE TAKÉ POSKYTNOUT FUNKČNÍ NÁSTROJ - MAPU OSOBNÍHO RŮSTU DOSPĚLOST ZODPOVĚDNOST VZÁJEMNOST MUŽ DĚTSTVÍ NEZODPOVĚDNOST NEZÁVISLOST CHLAPEC „Všechny nezralé maskulinní energie jsou tím či oním způsobem přespříliš vázány na Matku a postrádají dostatečnou zkušenost s pečující a zralou maskulinitou.“ (R. Moore, D. Gillette – Král, válečník. Kouzelník, Milovník) ZÁVISLOST

ODDĚLENÍ NÁVRAT INICIACE (Bret Stephenson – „Co dělá z chlapců muže“) Přijmi výzvu! Překroč práh… ODDĚLENÍ NÁVRAT Vrátit se může být stejně obtížné jako vydat se na cestu… INICIACE (Bret Stephenson – „Co dělá z chlapců muže“)

HRDINSKÁ VÝPRAVA