Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
ALGORITMIZACE Mgr. Milan Pastyřík IUVENTAS, s. r. o.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Spolupráce mezi výkresy bloky (s atributy) Design center externí reference.
Informatika ZÁLOHOVÁNÍ Pro: ISŠ Semily Zpracoval: Vít Rutkovský Datum: 3.září 2012.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
KOMPRESE. Co to je komprese? Je způsob zakódování datového souboru (text, hudba, video atd.) do podoby, kdy velikost souboru je menší než před kompresí.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_06.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Nadpis prezentace Zdeněk Tišl
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Síťové Protokoly.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Software počítače – opakování
Měření objemu pevného tělesa
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Excel – tabulkový procesor
Informatika pro ekonomy přednáška 6
KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
Databáze MS ACCESS 2010.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
PV056, Strojové učení a dobývání znalostí Jakub Tischler, jaro 2010
Poměr v základním tvaru.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Komplexní čísla - 5 Číslo opačné Číslo komplexně sdružené
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI (s výstupní podmínkou)
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Pravděpodobnost a statistika
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Poměr v základním tvaru.
Slovní úlohy řešené rovnicemi nebo soustavami rovnic
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
M. Telingerová Komprimace dat.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Základní ovládání „Windows“
Transkript prezentace:

Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux

Komprese souborů Zmenšením souborů odstraníte redundantní informace Typy: Bezztrátová - ze souboru nejsou odstraněny žádné informace. Komprimováním souboru a jeho dekomprimováním získáme výsledek totožný s originálem. Ztrátová – Některé informace mohou být odstraněny ze souboru, protože je komprimován, takže rozbalený soubor bude mít za následek soubor, který se mírně liší od původního souboru. Používá se u videa, grafiky, hudba.

Typy komprese - gzip Linux poskytuje několik nástrojů pro kompresi souborů, nejběžnější je gzip (používá kódování Lempel-Ziv). Ukázka: gzip -l pokus.txt vytvoří zkomprimovaný soubor pokus.txt.gz Přepínač –l provede výpis akce. Opačný příkaz gzip je gunzip. Případně gzip -d dělá totéž (gunzip je jen skript, který volá gzip se správnými parametry). Ukázka: gunzip –l pokus.txt.gz provede dekompresi na původní soubor pokus.txt Existuje další pár příkazů, které pracují prakticky shodně s gzip a gunzip. Jedná se o bzip2 a bunzip2. Používají jiný algoritmus komprese (Třídění bloků Burrows-Wheeler).

Komprese zip archivační nástroj Microsoft * ZIP soubor. je podporován příkazy zip a unzip i v Linuxu Ukázka: zip pokusy.zip pokusy/* nebo zip –r pokusy.zip pokusy (zabalí obsah adresáře pokusy, přepínač –r – rekurzívní adresář) unzip – l pokusy.zip (rozbalí adresář, přepínač –l vypíše obsah, délku, datumy pokusy.zip)

Archivace Umožní spojení více souborů do jednoho souboru, což eliminuje režii v jednotlivých souborech (uspoří prostor, provádí kontrolu, celkový prostor je menší) a usnadňuje přenos (v mailu se přenáší pouze jeden soubor). Příkaz tar se původně používal pro archivaci souborů na páskové jednotky, ale později se jeho užívání dále rozšířilo Dnes je používán i tam, kde je vhodné pro účely distribuce či archivace sloučit více souborů do jednoho tak, aby se zachovaly informace o adresářové struktuře, přístupových právech a dalších atributech, které běžně souborový systém obsahuje.

Možné postupy archivace Můžete archivovat více souborů do jednoho archivu a potom je komprimovat. Tato metoda se nazývá kompresí. Můžete také komprimovat jednotlivé soubory. Jedná se pak o archivaci. Tradiční nástroj UNIX pro archivaci souborů se nazývá tar, což je krátká forma TApe aRchive. Tar byl použit pro přenos mnoha souborů na pásku a pro zálohování nebo přenos souborů. Tar obsahuje několik souborů a vytvoří jeden výstupní soubor, který lze znovu rozdělit do původních souborů na druhém konci přenosu.

Vlastnosti TAR Tar má 3 režimy: Create: vytvořit nový archiv ze série souborů Extract: vytáhněte jeden nebo více souborů z archivu List: zobrazit obsah archivu bez extrakce tar -cf zaloha.tar zaloha* vytvoří zaloha.tar tar -czf zaloha.tar.gz zaloha* zazálohuje a zkomprimuje soubory zaloha* do formátu zaloha.tar.gz

Přepínače tar t - seznam souborů v archivu j - dekomprimujte s bzip2 před čtením f - pracovat na daném názvu souboru access_logs.tbz c - vytvoření archivu x - rozbalení archivu p - zachování práv u souborů v – rozšířený výpis Podmínka: c nebo x musí být na začátku a f na konci. Na ostatních parametrech nezáleží

Příklady tar, gzip Sbalení: Rozbalení: Rozbalení tar cvpf soubory.tar soubor soubor1 soubor2 Rozbalení: tar xvpf soubory.tar gzip aaa vytvoří se soubor aaa.gz Rozbalení gunzip aaa.gz

Příklady kombinací tar cvzpf archiv.tar.gz aaa bbb ccc tar xvzpf archiv2.tgz tar cvjpf archiv3.tar.bz * (z - pakování (rozbalení) pomocí gzip, použité přípony *.tar.gz nebo pouze *.tgz j - pakování (rozbalení) pomocí bzip2, přípona *.tar.bz, *.tbz)