Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu
VY_LENKA_KLOUCKOVA_GRAFIKA_GRAFICKE_FORMATY_08 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informační technologie Tematický okruh Práce s grafikou Téma Grafické formáty Jméno autora Mgr. Lenka Kloučková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint. Informuje studenty o grafických formátech, Jejich specifikách a použití.

2 Co to jsou grafické formáty
V dnešním světě počítačové grafiky se můžeme setkat s celou řadou počítačových formátů. Většinou vznikaly z důvodu lepšího poměru uchovaných grafických vlastností a menší úložné velikosti.

3 Druhy grafických formátů
Můžeme rozlišit grafické formáty podle toho, jestli využívají ztrátovou nebo bezztrátovou kompresi. Bezztrátová komprese – tato komprese zmenší úložnou velikost obrázku a nedochází při tom ke ztrátě dat. Ztrátová komprese – tato komprese stejně jako bezztrátová zmenší úložnou velikost obrázku, ale některá data jsou zde na základě vyhodnocení specifickými algoritmy úmyslně vymazána.

4 Druhy grafických formátů - bezztrátová
BMP – Windows Bitmap - používá se pro ukládání rastrové grafiky - vznikl v roce výhodou je jeho jednoduchost - nevýhodou poměrně velké nároky na úložný prostor

5 Druhy grafických formátů - bezztrátová
GIF – Graphics Interchange Format - používá se pro ukládání rastrové grafiky - vznikl v roce dobrý poměr komprese/úložná velikost - využívá se hlavně pro tvorbu log a krátkých jednoduchých animací

6 Druhy grafických formátů - bezztrátová
PNG – Portable Network Graphics - používá se pro ukládání rastrové grafiky - vznikl v roce nevznikl z důvodu zlepšení kompresního poměru, ale kvůli licenční politice. Před jeho vznikem vládly grafice formáty GIF a JPG. Formát GIF byl však rozhodnutím jeho tehdejších vývojářů licenčně zpoplatněn a impuls pro vznik nového formátu, avšak zdarma dostupného, byl na světě.

7 Druhy grafických formátů - bezztrátová
RAW – z angličtiny – surový, drsný, hrubý, neopracovaný - používá se pro ukládání rastrové grafiky - používá se jako základní formát při ukládání fotografií. RAW je však poměrně otevřený formát a tak si jej řada firem přepracovala a v nepatrně pozměněné podobě používá. Jde např. o: Nikon .nef, Olympus .orf, Minolta .mrw, Panasonic .raw

8 Druhy grafických formátů - ztrátová
JPEG – skutečný název je „JFIF File Interchange Format“ - používá se pro ukládání rastrové grafiky - velice zjednodušeně - ke ztrátě dat zde dochází tak, že pixely, které vedle sebe sousedí a mají stejnou barvu nebo jas jsou „slučovány“ a tím dochází jak k šetření velikosti, tak bohužel i k degradaci kvality obrazu. - je vhodný k ukládání fotografií, u kterých nám nezáleží tolik na kvalitě.

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google