Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy"— Transkript prezentace:

1 KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0265 Název školy
Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská 112 Označení materiálu 7/HK/IKT/2/5 Tematický okruh Software PC Cílová skupina Žáci studijního oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení Předmět/ročník Informační a komunikační technologie/1. ročník Autor, datum vytvoření Radek Hanka, březen 2013 Anotace Výukový učební materiál je zaměřen kompresi počítačových dat. Seznamuje žáky se základními charakteristikami, principem a použitím komprese dat. Klíčová slova Osobní počítač, komprese, komprimace, archiv, atribut. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Komprese dat

3 KOMPRESE DAT vysvětlení pojmu
Komprese dat (také komprimace dat) je zpracování počítačových dat s cílem zmenšení jejich objemu (jednotka bajt) při současném zachování informací v datech obsažených.

4 KOMPRESE DAT postup Zvláštními postupy – kódováním, které je dané zvoleným kompresním algoritmem – se ze souboru odstraňují nadbytečné informace. Komprese dat lze rozdělit do dvou základních kategorií: ztrátová bezztrátová

5 KOMPRESE DAT ztrátová komprese
Při kompresi jsou některé informace nenávratně ztraceny a nelze je zpět rekonstruovat. Používá se tam, kde je možné ztrátu některých informací tolerovat. Uplatnění nachází zejména při kompresi zvuku a obrazu (videa), při jejichž vnímání si člověk chybějících údajů nevšimne nebo si je dokáže domyslet (do určité míry).

6 KOMPRESE DAT bezztrátová komprese
Obvykle není tak účinná jako ztrátová komprese dat. Velkou výhodou je, že komprimovaný soubor lze opačným postupem rekonstruovat do původní podoby. To je nutná podmínka při přenášení počítačových dat, výsledků měření, textu.

7 KOMPRESE DAT kompresní poměr
Kompresní poměr je podíl velikosti původních dat ku velikosti komprimovaných dat. Například při kompresi 10MB souboru do 2MB je poměr 10/2 = 5 (tj. 5 : 1 – pět ku jedné, pětkrát zmenšeno). Úspora místa je 2/10 tj. 80%.

8 KOMPRESE DAT kompresní programy
Na poli počítačových programů určených pro kompresi dat dominují svým podílem WINRAR a 7Zip WINRAR kompletní podpora RAR archivů a podpora rozbalování ARJ, LZH, tar, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, 7z a Z archivů. 7Zip 7-zip podporuje Z, ZIP, RAR, CAB, ARJ, LZH, RPM, deb, gzip, bzip2, tar.

9 KOMPRESE DAT procvičování
1.) Co je to komprese dat? 2.) Jaké dva druhy komprese dat používáme? 3.) Co je to kompresní poměr a co vyjadřuje? 4.) Vyjmenuj dva nejpoužívanější kompresní programy současnosti.

10 POUŽITÉ ZDROJE AUTOR NEUVEDEN. stockxpertcom_id244859_size2.jpg (1600×1200) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google