Hlavní manažér SP Kvalita I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SP KVALITA I Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské.
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
NOVÁ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA PRO VŠECHNY ŽÁKY UČEBNÍCH OBORŮ Závěrečná konference,
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost od Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Strategické řízení a plánování
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Bc. Magdalena Zábranská
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Komplexní systém hodnocení
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Polytechnické vzdělávání v praxi
Název operačního programu:
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Hlavní manažér SP Kvalita I SP KVALITA I v OP RLZ RNDr. František Barták Hlavní manažér SP Kvalita I Výroční setkání k ESF 14. dubna 2008

Téma k řešení v rámci OP RLZ: Evaluace a autoevaluace jako komplexní projekt SP KVALITA I – Vytvoření systému externí evaluace včetně zřízení CZVV (včetně poradenské a informační činnosti) SP KVALITA II – Vytvoření systému autoevaluace (včetně národních šetření, poradenské a informační činnosti) - z čehož je realizována pouze část národní šetření

SP KVALITA I Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské činnosti)

Hlavní úrovně systému pedagogické evaluace CÍL PROJEKTU: ROZŠÍŘIT SYSTÉM PEDAGOGICKÉ EVALUACE NA RŮZNÝCH ÚROVNÍCH, ZVÝŠIT TAK KVALITU ŠKOLSTVÍ A PODPOŘIT KURIKULÁRNÍ REFORMU Hlavní úrovně systému pedagogické evaluace ŽÁK ŠKOLA VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM

PARTNEŘI PROJEKTU: Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV)-nový partner projektu od 1.1.2006

AKTIVITY NÚOV: Zpracování koncepce nové závěrečné zkoušky Využívání hodnotících standardů při tvorbě jednotných zadání Vytváření jednotného zadání závěrečných zkoušek pro obory vzdělání Pilotní ověřování jednotného zadání závěrečné zkoušky Tvorba podpůrných materiálů pro implementaci nové závěrečné zkoušky

AKTIVITY CZVV: Národní hodnotící zkoušky pro žáky 9. ročníků ZŠ Osobní portfolio žáka Zavedení nových forem konání maturitní zkoušky Genderové aspekty maturitní zkoušky Ověřování úrovně znalostí a dovedností žáka v cizích jazycích Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání Vzdělávání pedagogických a organizačních pracovníků v souvislosti s reformou maturitní zkoušky a s hodnocením v oblasti základního vzdělávání Distribuce a implementace výstupů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání

AKTIVITY ÚIV: Hodnocení úrovně vzdělání v ČR s ohledem na krajovou diferenciaci „krajská PISA“ Hodnocení úrovně vzdělání v jednotlivých krajích ČR „profily krajů“ České školství ve světle dlouhodobě zjišťovaných výsledků vzdělávání v mezinárodních šetřeních Vytvoření systému statistických ukazatelů pro hodnocení vzdělávacího systému

Jaké problémy jsme řešili Různá připravenost partnerů v případě více-tematického projektu, který je realizován více partnery Podstatné i nepodstatné změny projektu, které vznikaly z níže uvedených důvodů: z problematičnosti plánování na období 4 let významné legislativní změny (ve spojitosti s maturitní zkouškou – v projektu je zajišťováno DVPP k MZ) nový partner projektu – 1.1.2006 vzniklo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání přetransformováním ÚIV a jeho divize CERMAT – podstatná změna projektu z nevyjasněnosti některých definic (monitorovací indikátory) z důvodu nenaplněných předpokladů (např. v úkolu portfolia bylo upuštěno od povinnosti využití k dobrovolnému přístupu a dále např. plnění úkolu CAT přestavuje technicky a organizačně náročnější aktivitu, než se předpokládalo)

Jaké problémy jsme řešili Běžné provozní problémy vyplývající z nedostatečné přípravy Operačního programu a všech pravidel nesoulad přístupu pravidel ES a zákonů ČR např. v oblasti financování víceletých projektů průběžné financování projektů, kdy žádost o platbu je podávána na základě profinancovaných prostředků v minulém období (v plnění aktivit běžně dochází k výkyvům, což následně činí problémy, kdy není možné požádat na dané období o tolik peněz kolik je potřeba, ale o tolik, kolik bylo vydáno v období minulém) z nevyjasněnosti některých pravidel v době příprav (např. zda je možné vybavit spolupracující školy technikou nutnou pro realizaci projektu, přístup týkající se služebních cest, konferencí apod.) Řídící výbor – z hlediska příjemce, gestora – věcného dohledu, ale i realizátora je časově náročné řídit více projektů

Výhled do budoucnosti : aktivity SP KVALITA I v rámci OPVK V rámci OP VK, priorita 4, podporovaná oblast 4.1, podporovaná aktivita: Vývoj , realizace a podpora centrálně řízených evaluačních procesů při ukončování studia na středních školách Individuální národní projekty: Nová závěrečná zkouška Maturitní zkouška V rámci OP VK, priorita 1, podporovaná oblast 1.1, Zvyšování kvality na základě zjišťování dat, a to i v mezinárodním kontextu Individuální projekt ostatní: Národní šetření Podpora škol v oblasti evaluace, nabídka evaluačních nástrojů a ověřování klíčových kompetencí žáků za účelem zvyšování kvality vzdělávání Podpora škol v oblasti evaluace

Děkuji za pozornost Kontakt: Odkaz: kvalita.esf@msmt.cz www.msmt.cz